Dzisiaj natknąłem się na wnioski patentowe obiektywów Samsunga do pełnokalatkowych bezlusterkowców
tj. 70-200/2.8 Samsung i 24-70/2.8
LINK
oczywiście są to wnioski sprzed roku ale nie wiedziałem że Samsung chciał wydać MILC FF.
Szukaj
Ze wstydem przyznaję, że ostatnie zdjęcie Samsungiem NX zrobiłem kilka miechów temu. We wrześniu wyjechałem na tydzień na Mazury, wziąłem tony złomu, a zrobiłem kilka zdjęć komórką, którą parę dni temu zgniotłem, nie zdążywszy ściągnąć tych zdjęć.![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Dzięki @yugolex
te zdjęcia to takie tam spacerniaki.
Oczywiście dla podtrzymania "tradycji" będę wrzucał co jakiś czas fotki, choćbym miał prowadzić monolog w tym wątku
mój NX500 cały czas mnie pozytywnie zaskakuje i zostaje ze mną.
"Zadraszczam" ci tego obiektywu NX 85 1.4Ja na razie robię poprzez adapter Nikkorem 85 1.8 z którego mam fotki "petarda" ale czasem AF by się przydał.
Gratuluję Wam zdjęć. Cieszę się, że wrzucacie co jakiś czas. Mam podobne podejście. Zostanę z Samsungami do samego końca - mojego lub ich.
Co jakiś czas robię zdjęcia, ale z komputerami mam problem. Będę kupował laptopa. A w zasadzie kupuję go już z pół roku albo rok. Z pewnych względów niestety laptop. Lenovo odpada za fatalną jakość i serwis. Koledze przy okazji naprawy wymienili komponenty na gorsze. Na polu został Asus, Acer i MSI. Najchętniej kieruję się na ostatniego.
Ale drogie to wszystko pierońsko. Idę cyknąć kilka zdjęć, bo mam okazję. NX500 + 45/1.8 3D.
To wrzucę parę historycznych zdjęć z NX300
trochę takich... nostalgicznych
i dwa takie lekko rozmazane ...ale...
i jeszcze raz NX300 którego żałuje że sprzedałem bo kolorystyka z niego to rewelacja (bardziej mi pasuje jak z NX500 chociaz można to "poustawiać")
prze tyle lat tylko dwa aparaty dawały mi świetną, naturalną kolorystykę (szczególnie tonacji skóry) to NX300/30 i 5D Classic
Ostatnio edytowane przez Michał M ; 08-10-2017 o 17:51
Ooo proszę![]()
Czyli jednak śledzicie wątek, tylko rzadko wrzucacie fotki, łobuzy jedne
@maxwawa, kolejna porcja fajnych fot@Michał M - petarda, serio, zwłaszcza nr 2 mnie urzekło @puch24 - wobec tego, że przyznałeś się do winy, myślę że pozostali się zgodzą, udzielimy Ci rozgrzeszenia, ale jako pokutę - czekamy na jakieś NXowe fotki od Ciebie
@FelTom - rzeczywiście, temat laptopa już się u Ciebie chwilę ciągnie... Ja osobiście pracuję na Lenovo już 3ci rok i złego słowa nie mogę powiedzieć, ani o jakości, ani o awaryjności (tfu tfu). Fakt, wykosztowałem się w swoim czasie na niego (3 lata temu 17 calowy laptop z i7 i 8gb ramu oraz dyskiem SSD to jednak wydatek był) ale śmiga aż miło, jestem mega zadowolony.
Jutro/pojutrze, o ile sprawdzą się w miarę optymistyczne prognozy pogody u mnie, wybieram się w to samo miejsce celem popełnienia jakichś pierwszych ustawianych, jesienno-dyniowatych fotek, tak więc znów Was będę nimi męczył niebawem
A tymczasem - spacerkowa fota synka
NX1, 16-50S@32mm, f2.5, 1/125s, ISO100
---
Sprzętowy heretyk
Ciekawy adapter, zobaczcie co fajnego zmajstrował LINK
min. obiektywy canona dla NX1/NX500 - zobaczcie jest tam dużo odnośników
LINK
So the NX1 is a 1.5x crop Super 35mm / APS-C camera of course. With this adapter you multiply 1.5 by 0.72 for the new crop factor of the camera sensor (1.0and do the same with the aperture, say F1.4 by 0.72 = F1.0. Do that for whatever aperture it is you want to calculate the brightness increase for. It’s always the same, a one stop increase. So F2.0 becomes F1.4.
Dużo tez informacji TUTAJ
na szybko z tego co widziałem to koszt adaptera 429 euronów
Compatible lenses with adapter:
CANON EF - PRAKTICA (P/B) - EXAKTA - M39 - ZM39 - M42 - PENTAX K - CONTAX/YASHICA (C/Y) - DKL MOUNT - YASHICA MA - OLYMPUS OM - NIKON F - NIKON G - LEICA R - ARRI PL -MAMIYA M645.
z lewej BEZ ADAPTERA NXL
z prawej Z ADAPTEREM NXL
Skontaktuj się z nami