Close

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 188

Domyślnie

Do tego wizjera daszek jest w komplecie?
    Ciekaw jestem jego praktycznego użycia, bo na razie to panowie rozsmieszcie mnie argumentami o fotografowaniu książek w bibliotece. To jest mniej więcej tak jakbym powiedział, że raz do roku tone ze sprzętem i bez uszczelnień nie dałbym rady (Co zresztą jest troszkę prawdą z tym zamaczaniem sprzetu).
    Dawno nie było takich dygresyjnych watków ......

pozdrawiam

Jeszce jedno
    D200 przeciekł przy wyświetlaczu (tzn sa ślady od wewnętrznej strony), d2x nie.
    Ostatnio edytowane przez jurgen ; 21-08-2007 o 16:08
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Może uświadomcie mnie, ciemnego.
    Czy czasem nie jest tak, że porównywanie FF 21Mpx do średniego formatu jest nieco śmieszne, bo wielkość pojedyńczej komorki na matrycy jest znacznie mniejsza i wynikają z tego "te szystkie" implikacje?
    Czy obiektywy małoobrazkowe (nawet słynne L-ki) zapewniają taką rozdzielczość?

Z coraz większą trwogą obserwuję wyścig polegający na upychaniu coraz większej liczby pikseli w FF. Zmiana z APS-C na FF- tak. Ale wyscig na megapiksele prz ytakim samym wymiarze matrycy?

Domyślnie

21MP na matrycy małoobrazkowej to jeszcze nie jest jakiś hardkor. To nawet mniej niż 12MP na DX-owej matrycy D2X-a, że o matrycach w kompaktach nie wspomnę. 39MP matryca w Haslu ma niemal identyczną wielkość pikseli, przy czym szkła średnioformatowe ustępują najlepszym L-kom pod względem rozdzielczości.

Oczywiście - zwiększenie rozdzielczości nie przynosi wprostproporcjonalnego zwiększenia uzyskiwanej jakości, zresztą różnica między 16,7MP a 21MP jest kosmetyczna. Raczej istotniejsze jest odświerzenie technologiczne samego korpusu - stary Ds to był potworny muł z maleńkim wyświetlaczykiem i kiepską baterią.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 21-08-2007 o 20:09

Domyślnie

jako, że temat mnie interesuje to odpowiem.
    Sens upychania MP na jakiejkolwiek matrycy jest. Zdjęcia reklamowe ciągniete na duże formaty są najczęsciej robione na niskich iso (zresztą średni format mimo "wielkich" pikseli matryc 20 MP nie daje do dyspozycji wysokich czułości - max 800) i jeżeli te piksele sa ostro wyrysowane to można drukowac w offsecie naprawdę duże formaty z duża ilością szczegółów. Pytanie czy te piksele będą ostre. Obiektywy małoobrazkowe wysokiej klasy sobie z tym 21 MP poradzą. Dostępny sampelek z 1Ds MK3 na nowym, niestety zupełnie otwartym obiektywie 14/2.8 dawał mydełko, a w rogach to juz tragedia. Szkoda, że nie dali lepszego i dłuższego szkła i przymknietego do 8.

To tyle jeśli chodzi o ilość MP. Natomiast praca na średnim formacie trochę jednak zmienia - inna jest głębia ostrości (mniejsza, to czasami plu, a czasami minus), potrzeba więcej światła w studiu by pracowac na przymknietych przysłonkach potrzebnych przy większych GO (a więc minus - koszt świateł). Inna jest plastyka.
    W porównaniu tej plastyki cyfrowego DX do FF róznica jest mniejsza niż między FF a średnim formatem.

Wolałbym nie utrzymywac 2 systemów cyfrowych - małoobrazkowego i średnioformatowego z kilku powodów. Cena oczywiscie - ale nie tylko to. Noszenie 2 systemów (body, szkła, laptop itd) to jest spory ciężar.
    Mały obrazek pozwala na prace w słabym swietle - na przysłonach 1,4 czy 2,0 lub 2,8. Średni format praktycznie sie zaczyna od 2,8 w obiektywie standartowym, a w innych szkłach (tele czy szerokie) szybko jest minimum 4,0.
    Zaletą średniego formatu jest łatwiej osiągalna wysoka jakość plików oraz plastyka zdjęć - szczególnie tych gdzie ważny jest bokeh. Bo te całe ostre, poprzymykane do 22 - to można osiągnąć podobne w małym obrazku. Wolałbym oszczędzic kilkadziesiąt tysięcy, nawet kosztem plastyki. Ale miec duże, dobre pliki (z 1Ds MK3 lub D3X?)
    czekam na dobre sample, studyjne, dobry obiektyw, poprzymykane, na niskich ISO z 1Ds MK3 (a potem na te z D3X)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF Zobacz posta
    Kubaman McKane na podstawie specyfikacji wywnioskował, że 40D rozwali wszystko, włącznie z czołgiem Twardy (Rosomakiem, Giertychem, LiSem etc.) a Nikon będzie w stanie rywalizować w piaskownicy, powiedzmy z Power Shotami.
    Tak sie sklada ze z naszej dwojki jedynie Ty tak pisales ... w zadnym poscie nie napisalem ze 40d rozwali wszystko (to twoj styl retoryki) jedyne co napisalem to "mocno przewyzszy". No chyba ze powaznie wziales ktores ze zdan zakonczonych przymrozonym okiem. Wolalbym zebys cytowal dokladnie bo przekrecanie cudzych wypowiedzi traci polityka

Oszczędny w słowach Awatar maniek
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seth Zobacz posta
    Nom... po co komu jakies cuda jak podgląd na LCD na żywo.. i argumenty jakie to potrzebne w stylu "do robienia zdjęć z nad glowy itp itd".. kiedys nie bylo i ludzie focili, efekty tez byly ... lub nie działające systemy czyszenia matrycy lub ledwo działajace... jakieś funkcje rozpoznawania twarzy.. bla bla bla, dobra nie bede marudzil myśle, że nadejdzie czas (może już nadchodzi), że producenci zaczną się skupiać na tych ważniejszych sprawach.
    no a pozatym co z tego, że 40D uszczelniony skoro żaden EF-S uszczelnień nie posiada, L-ki co prawda uszczelnione ale nie po to jest cropowa puszka z uszczelkami żeby zakładąc do niej "L-ki" i tracić możliwośćużywania w trudnych warunkach np. ultrawide EF-S 10-20 i pozostałych. powinni uszczelnić takiego EF-S 17-55 2,8 a nie wyskakiwać z plsticznym kitami z dodanym IS-em -mogli zostawić na premiere 450D
    pozatym, żeby ta puszka zbliżyła sie do D200 to:

-wspomaganie AF powinno być oświetlaczem jak w Nikon
    -powiązanie spota z aktwnym punktem AF. pozatym powiększyli spota w porównaniu do 30D ??????
    -wywaliłbymbym programy tematyczne i ten zupełnie o dupe rozbić do niczego nie przydatny A-DEP
    -powininen zniknąc przycisk direct-print a pojawić się BKT na korpusie
    -MLU na korpus, w ramach obsługi przycisku DRIVE
    -większy zakres korekty ekspozycji

tyle moje 3 grosze, bo te całe live view , turbo trzepaczki do czyszczenia matrycy i inne w sumie nie wnoszą nic co ,mogłoby wywołać entuzjazm kogoś kto obsługiwał d200. co nie znaczy, że niektóre rozwiązania dodane do 40D są na nie.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Może uświadomcie mnie, ciemnego.
    Czy czasem nie jest tak, że porównywanie FF 21Mpx do średniego formatu jest nieco śmieszne, bo wielkość pojedyńczej komorki na matrycy jest znacznie mniejsza i wynikają z tego "te szystkie" implikacje?
    Czy obiektywy małoobrazkowe (nawet słynne L-ki) zapewniają taką rozdzielczość?

Z coraz większą trwogą obserwuję wyścig polegający na upychaniu coraz większej liczby pikseli w FF. Zmiana z APS-C na FF- tak. Ale wyscig na megapiksele prz ytakim samym wymiarze matrycy?
    kompakty na matrycy wielkości małego paznokcia mieszczą 12 mpix, dlaczego więc uwazasz, że 21 na FF to za dużo? myślę, że za 3-4 lata kolejna generacja topowych lustrzanek przekroczy granice 40mpix.

pewnie niedługo ktoś porówna matryce nowej jedynki z matrycą ZD. jestem ciekaw wyniku, choć myślę, że canon sobie bez problemu z ZD poradzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    21MP na matrycy małoobrazkowej to jeszcze nie jest jakiś hardkor. To nawet mniej niż 12MP na DX-owej matrycy D2X-a, że o matrycach w kompaktach nie wspomnę. 39MP matryca w Haslu ma niemal identyczną wielkość pikseli, przy czym szkła średnioformatowe ustępują najlepszym L-kom pod względem rozdzielczości.
    Dzięki za wyjaśnienie, nigdy nie przeliczałem.

Ciągle tylko nurtuje mnie ta rozdzielczość szkieł.
    Wiem, wiem, mam uszkodzone obiektywy itd. Ale z moich obserwacji wynika, że detale na poziomie 10 Mpx otrzymuję tylko ze stałki i to nie bylejakiej, i w rejonie F5.6 -F11. Zoomy czasami dosiegają tej jakości w optymalnych warunkach. Czyżby L-ki były takie hiper-ponad-wszystko? Możnaby taki wniosek wyciagnąć, chociaż fotografowałem dwa razy C z 17-40 L i jakość była dobra, ale do mojej 60-tki to raczej daleko. Więc coś mi się tu nie zgadza z tą rozdzielczością szkieł.
    Mogę dopuścić myśl, że stałki umiejętnie używane dadzą 20Mpx, ale widzę, ze sesje do kolorowych gazet robią zoomami. Więc albo wszystkie szkła które miałem w rękach były uszkodzone (co za szmelc albo wielki ilości Mpx używane z zoomami to typowy objaw przerostu formy nad treścią..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    kompakty na matrycy wielkości małego paznokcia mieszczą 12 mpix, dlaczego więc uwazasz, że 21 na FF to za dużo? myślę, że za 3-4 lata kolejna generacja topowych lustrzanek przekroczy granice 40mpix.
    o kompaktach może tu nie wspominajmy, bo w tym przypadku 12 Mpx to tylko napis na pudełku mający zwabić i wydrenować kieszeń niczego nie podejrzewajacego klienta
    Wg mnie przy matrycach małoobrazkowych dochodzimy do granic wydajności wynkającej z praw fizyki. Obiektywy 40Mpx to raczej musiałyby dopiero powstać

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów