Close

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 188

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Czyżby L-ki były takie hiper-ponad-wszystko? Możnaby taki wniosek wyciagnąć, chociaż fotografowałem dwa razy C z 17-40 L i jakość była dobra, ale do mojej 60-tki to raczej daleko. Więc coś mi się tu nie zgadza z tą rozdzielczością szkieł. ..
    Nie , L - ki to normalne obiektywy a nie jakies cuda. Wzieło się to L w nazwie od uzycia specjalnego gatunku szkła do budowy szkieł APO z lepiej wykorygowaną aberracją chromatyczną. To jest dokładnie odpowiednik szkieł ED u nikona (inne literowe oznaczenie tego samego). Teraz tego szkła uzywa sie coraz więcej, w coraz tańszych konstrukcjach i tez w szerokich katach. Dawniej tylko w długich, jasnych tele (drogich).

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Mogę dopuścić myśl, że stałki umiejętnie używane dadzą 20Mpx, ale widzę, ze sesje do kolorowych gazet robią zoomami. Więc albo wszystkie szkła które miałem w rękach były uszkodzone (co za szmelc albo wielki ilości Mpx używane z zoomami to typowy objaw przerostu formy nad treścią..
    Kolorowe gazety mogą mieć dobre efekty na body typu 5D i wystarczy 12 MP. Tu jest juz bój o to co w wielich formatach - czyli np B1 (100x70 cm), a lepiej (bez interpolacji) robic to na sciankach średnioformatowych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Jacek, zupełnie teoretycznie:
    czy obraz z lustrzanki 20 mpix i 40 mpix podpiętej do tego samego szkła będzie:
    a/ gorszy
    b/ lepszy
    c/ identyczny?

PS te sample z ds o których piszesz, to może te z wczorajszej konferencji? jeżeli tak to zapomnij, że je widziałeś i poczekajmy na coś bardziej miarodajnego.
    teoretycznie - sądzę, że obrazek wygenerowany z lustrzanek 20 i 40 MP będzie dość podobny jesli chodzi o ilość szczegółów. Na pewno nie będzie 2x przyrostu, a może kilkanascie procent. To takie moje przekonanie. Nie wiem na pewno - a kto wie?

tak, to sample na optyczne.pl z konferencji oraz jeden z japońskiej strony canona (mogli dac coś co ma większy sens, a nie sporo czarnego tła po bokach)
    też czekam na lepsze sample. Jesli studyjne zdjęcia na świetnej, przymknietej optyce będą złe (przecietne) to będę załamany. Bo wolę mały obrazek (wsio ryba - canon, nikon) niz kupno ścianki MF, choc ciagle trzymam Mamiye RZ i kilka szkieł.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Niestety - 1Ds2 na tle 20MP średniaczka w warunkach studyjnych wypadał dość żalowo. Nie myślę też, by tych kilka MP mogło radykalnie to zmienić. OLPF zawsze nieco obniża kontrast, więc cudów nie ma. Rozpiętość tonalna też jest nieco gorsza.

1Ds2:

P25:
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 21-08-2007 o 21:58

Domyślnie

Znam te sample, na tej www było tego wiecej.
    mam nadzieję, ze ten 14 bitowy kolor cos poprawi w rozpietosci tonalnej. Niestety niewyjmowalny OPLF wiem, że pogorszy sprawę. Jak pisałem - wazne by nie było zdecydowanie słabiej. Troszeczke - przeboleję. No i dla mnie istotniejsze jest takie zestawienie np P25 i D3X.

sv
    Gość

Domyślnie

Czornyj: te dwa obrazki nie dzieli jakaś przepaść jakości i myślę, że dodatkowe 5 mpx tę niewielką różnicę mocno zmniejszy lub zniweluje zupełnie. Rozpiętość tonalna nowego ds'a też będzie większa (14 bit). na razie to gdybanie, trzeba poczekać na jakieś rozsądne sample.

nawet jeżeli niewielka różnica pozostanie, to i tak wygoda małego obrazka raczej przesądza o wyborze (o cenie nie wspominam).

Domyślnie

No właśnie jeśli chodzi o nowe ZD to jakiejś przepaści cenowej nie ma... Jest tylko cholernie mało uniwersalna - nieporęczna, wolna, niskie ISO, ciemne obiektywy... Do reportażu nie nadaje się zupełnie.

sv
    Gość

Domyślnie

Cena zakupu; owszem zbliżona, ale: jeżeli różnica w jakości nie będzie duża, to po jaką ch...re kupować body, które w porównaniu z Canonem jest nieporęczne, a powyżej iso 400 praktycznie do niczego się nie nadaje?

jeżeli po 2 latach chciałbyś wymienić body, to posądzam, że na ZD byłbyś dodatkowo znacznie w plecki finansowo.

Domyślnie

Cena zakupu; owszem zbliżona, ale: jeżeli różnica w jakości nie będzie duża, to po jaką ch...re kupować body, które w porównaniu z Canonem jest nieporęczne, a powyżej iso 400 praktycznie do niczego się nie nadaje?

jeżeli po 2 latach chciałbyś wymienić body, to posądzam, że na ZD byłbyś dodatkowo znacznie w plecki finansowo.
    O widzisz - i na to po cichu liczę. Czekam właśnie na tych frajerów, którzy skłonni będą być konkretnie w plecy i za jakiś czas się tej cegły pozbyć (z dużą stratą). Bo w kwestii 1Ds3 to nie liczyłbym na jakieś spektakularne spadki wartości na rynku wtórnym...

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    O widzisz - i na to po cichu liczę. Czekam właśnie na tych frajerów, którzy skłonni będą być konkretnie w plecy i za jakiś czas się tej cegły pozbyć (z dużą stratą). Bo w kwestii 1Ds3 to nie liczyłbym na jakieś spektakularne spadki wartości na rynku wtórnym...
    prawidłowa kalkulacja
    niestety pozostaje czynnik czasu

Domyślnie

prawidłowa kalkulacja
    niestety pozostaje czynnik czasu
    Po tym, jak zrąbała mi się 645-tka kupiłem sobie na przeczekanie system Mamiya 7 w bardzo korzystnej cenie (złomu). Mogę poczekać

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów