Gadaj co chcesz, ale podgląd na ekranie 3 cale z powiększeniem to jest to czego chcę w maszynce do makro ...
Szukaj
Gadaj co chcesz, ale podgląd na ekranie 3 cale z powiększeniem to jest to czego chcę w maszynce do makro ...
######################D50 | T17-50 | 55-200VR | T90
Przykre to jest ale prawdziweAle tak serio to moze nie rozwalila ale napewno jesli chodzi o specyfikacje, mozliwosci i cene mocno przewyzszyla. Tak jak wlasiukk wyzej napisal 40d ma 3" wyswietlacz, live view, zdalne sterowanie lampami, matryca ktora nie szumi przy iso1600 (wiem wiem jak sie przeswietli te z d200 to tez slabo szumi ale szczegolow juz nie wroci:P), 6,5 fps, czyszczenie matrycy, silent mode ... i to wszystko za 1300 $ A nikon d200 prawie 1600$ (ceny z amazon.com). Byc moze jak ktos ma pelna szklarnie nikona to go ta przewaga nie skusi ale inni musieliby naprawde byc fanatykami zeby kupic za 300$ drozej slabsze body.
mckane skoro jako przewagę podałeś sterowanie lampami (w D200 można sterować pewnie świecami ... ) to dodaj jeszcze jako przewagę uszczelnioną klapkę karty pamięciNo i te wszystkie przewagi mają szanse utrzymać się do ... piątku
a tak na poważnie, to faktycznie widzisz znaczącą przewagę 3" na 2,5", 6,5 fps nad 5? - oczywiście nie na papierze, tylko w codziennym użytkowaniu ...
a skąd to wiesz?
fajne body to D40, naprawdę. Najbardziej mnie intereują zagadnienia:
- czy pomniejszenie rozmiarów pojedyńczego piksela odbiło sie na szumach. Gdyby były takie same przy mniejszych pikselach to byłoby juz coś. Może będa mniejsze, a może nie - wzrosną?
- jak wiele zmienia 14 bitowy kolor (jego wpływ np na rozpietość tonalną)
dziwię się, że dali taki wypas w puszce dwucyfrowej. Przedtem modyfikacje były niewielkie. To teraz duży skok. Zapewne canon miał juz sporo wynalazków w zanadrzu i teraz dał to w D40 by premiera nowości nikona nie wyglądała tak okazale.
(Nikon D200 powinien potanieć)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Szumy ktore podobno ma Nikon, a Canon wcale nie szumi, to by było piękne, narazie to specyfikacja która jest ładna, ale jeszcze nie wiadomo jak w praktyce. Myśle, że wybór aparatu to każdego osobista sprawa i podniecanie sie tym tak bardzo na forum nie jest potrzebne. Jak Ci potrzebny live view i nie szumiący aparat na ISO 1600 to go bierz. Aparat sie kupuje po to żeby robić nim zdjęcia, a nie o nim gadać.
Pozdrawiam.
Znaczaca przewage widac pomiedzy matrycami d200 i 30d. Rozsadek podpowiada ze do 40d Canon nie wsadzi nic gorszego bo to nie mialoby najmniejszego sensu (a zapowiada ze bedzie lepiej). Znaczaca przewage widze w Live View i Silent mode. 3" wyswietlacz i 6,5 fpsa to juz mniejsze bonusy ale rownie mile (dla mnie wiekszy wyswietlacz wazniejszy). Do tego lepszy wizjer, lepszy AF (tu 30d odstawalo do d200 wiec moze w koncu 40d sie zrowna) i to wszystko za 300$ mniej.
Postaw sie w roli kupujacego ... kupilbys gorsza (badz nawet rownie dobra) puszke za 300$ wiecej ?![]()
Ostatnio edytowane przez McKane ; 20-08-2007 o 17:11
Nie wiem ale tak jak pisalem wyzej nie widze powodu dla ktorego majac swietna matryce z 30d badz 400d Canon dawalby cos gorszego. Jesli nawet bedzie taka sama jak w/w modelach to bedzie ona lepsza od tej w d200.
Musze przyznac ze bylem bardzo sceptyczny jak czytalem te wszystkie zapowiedzi 40d... dokladnie tak jak piszesz niemozliwe ze Canon dal az tyle nowosci do jednego body ... nigdy tak nie robil czego najlepszym przykladem jest prawienicniemajacy 5d![]()
Ale teraz to sa fakty wiec nalezy liczyc ze maja jakies info o super sprzecie nikona i dlatego postanowili isc jak to nasz premier mowi "po bandzie"![]()
heh, nie wyobrazam sobie trzymac lustro z 70-200 w pozycji live view ;]
Skontaktuj się z nami