Szukaj
Oczywiście że jest duża, bo jak już tłumaczyłem w Nikonie na przestrzeni aRGB zamapowany jest tryb kolorystyczny o odmiennym sposobie renderingu barw. Na podobnej zasadzie tryby sRGB Ia i IIIa również dają odmienne efekty, bo na przestrzeni sRGB zostały zamapowane dwa różne tryby dające odmienne rezultaty.
Oczywiście - aby zaobserwować faktyczne różnice między tymi trybami, musielibyśmy mieć monitor wyświetlający aRGB, czyli jakiegoś Neca Reference, Eizo CG221, lub Quatographics Intelliproof 213e, lub kopalnianego CRT - Barco Reference Calibrator V.
dziekipoczytalem sobie wlasnie o tych nec'ach.. hehe milusie ceny
tak czy inaczej nawet na tym moim zlomie widze spora różnicę na korzyść tego aRGB, ale teraz wiem że to jeszcze nie jest to
. przy okazji znalazłem wyszukiwarke ktora widzi rózne profile, nie tak jak IE, firefox itp...
safari do Maca (dziala rowniez na windzie) http://www.apple.com/safari/
widać jak się chce to możnaehhh.. fajnie byloby zmienic peceta.. na maca
Witam,
Mam problem z profilami barwnymi. Po przeinstalowaniu systemu i ponownym uruchomieniu NX ze zdumieniem zauwazylem, ze fotki maja zolty odcien. Poprzednio to co widzialem na ekranie wygladalo ok, ale za to odbitki byly... no wlasnie - zoltawe. Monitor mam niekalibrowany - automatycznie zainstalowal sie profil wlasciwy dla monitora (Samsung 931C - wiem, zadna rewelacja). Zdjecia robie w aRGB. Prosze o podpowiedz, co moge zaradzic na te zolc.
"Sleep, my friend, and you will see
The dream is my reality"
Ostatnio edytowane przez david555 ; 01-09-2007 o 21:05
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
kolego david555 - jeżeli poza prawieniem impertynencji pod adresem Toma01 nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to może mimo wszystko zachowasz te uwagi dla siebie?
Pachnie to konwersją "absolutnie kolorymetryczną". Sprawdź w Edit>Preferences>Color Mangement czy nie masz ustawienia "Intent: Absolute Colorimetric" - jeśli tak, zmień na "Perceptual"
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 01-09-2007 o 22:06
Ja również korzystam z monitora Samsung, model 940BW. I tak samo miałem problem z kolorami, tyle, że u mnie dominowała magenta. Rozwiązanie to usunięcie profilu monitora, który Ci się zainstalował razem ze sterownikami. Nie wiem jak w Win'XP, ale w Viście należy go szukać w katalogu C:\Windows\System32\Spool\Drivers. Skasuj plik z Samsungiem w nazwie i zrestartuj komputer. Powinno pomóc.
Chcę tylko dodać że ja też miałem profil kolorów monitora
które sam zacząłem kalibrować w programie Samsunga
i dopiero usunięcie tego profilu dało efekt w postaci pięknego obrazu![]()
(samsung 957MB - nawiasem mówiąc świetna maszyna)
Usunalem ten profil - zadzialalo, widze zdjecia bez zoltego "nalotu". Pozostaje mi jeszcze sprawdzic jake ustawienia najlepiej sie sprawdza w wywolywaniu fotek. Dzieki za pomoc.
"Sleep, my friend, and you will see
The dream is my reality"
Witam wszystkich!
Po ostatnich bojach z sRGB i aRGB w D80 doszedłem do wniosku że najlepszy efekt przynosi lekkie ujęcie kontrastu w opcjach aparatu. Co do profili to jakoś na moim lcd-ku nie widziałem aż takiej wielkiej różnicy jak na zdjęciach zamieszczonych na forum, ale jak się lekko ujmie kontrast to dużo się pojawia w cieniach. Czy ktoś z użytkowników zauważył ten efekt i co jest z tym kontrastem że tyle traci w cieniach jeśli pozostawi się na ustawieniach standardowych w aparacie.
Skontaktuj się z nami