Close

Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 91718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Jak nie masz na czym zobaczyć, to różnicy między sRGB a aRGB nie zobaczysz, bo standardowo monitory posługują się przestrzenią sRGB. Żeby zobaczyć aRGB, to trzeba naprawdę sporo zainwestować w sprzęt. A jak czegoś nie widać, to czy robisz tak czy inaczej, to dla Ciebie nie ma większego znaczenia i lepiej nie kombinować ,tylko w takim przypadku robić w sRGB i nie wydziwiać.

chciałem zapytać sporo to znaczy ile? mam taniego crt'ka z bebechami LG i różnica miedzy sRGB a aRGB jest duza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seth Zobacz posta
    chciałem zapytać sporo to znaczy ile? mam taniego crt'ka z bebechami LG i różnica miedzy sRGB a aRGB jest duza.
    Oczywiście że jest duża, bo jak już tłumaczyłem w Nikonie na przestrzeni aRGB zamapowany jest tryb kolorystyczny o odmiennym sposobie renderingu barw. Na podobnej zasadzie tryby sRGB Ia i IIIa również dają odmienne efekty, bo na przestrzeni sRGB zostały zamapowane dwa różne tryby dające odmienne rezultaty.

Oczywiście - aby zaobserwować faktyczne różnice między tymi trybami, musielibyśmy mieć monitor wyświetlający aRGB, czyli jakiegoś Neca Reference, Eizo CG221, lub Quatographics Intelliproof 213e, lub kopalnianego CRT - Barco Reference Calibrator V.

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Oczywiście że jest duża, bo jak już tłumaczyłem w Nikonie na przestrzeni aRGB zamapowany jest tryb kolorystyczny o odmiennym sposobie renderingu barw. Na podobnej zasadzie tryby sRGB Ia i IIIa również dają odmienne efekty, bo na przestrzeni sRGB zostały zamapowane dwa różne tryby dające odmienne rezultaty.

Oczywiście - aby zaobserwować w 100% faktyczne różnice między tymi trybami, musielibyśmy mieć monitor wyświetlający aRGB, czyli jakiegoś Neca Reference, Eizo CG221, Quatographics Intelliproof 213e, lub kopalnianego CRT - Barco Reference Calibrator V.
    dzieki poczytalem sobie wlasnie o tych nec'ach.. hehe milusie ceny tak czy inaczej nawet na tym moim zlomie widze spora różnicę na korzyść tego aRGB, ale teraz wiem że to jeszcze nie jest to . przy okazji znalazłem wyszukiwarke ktora widzi rózne profile, nie tak jak IE, firefox itp... safari do Maca (dziala rowniez na windzie) http://www.apple.com/safari/
    widać jak się chce to można ehhh.. fajnie byloby zmienic peceta.. na maca

Domyślnie

Witam,
    Mam problem z profilami barwnymi. Po przeinstalowaniu systemu i ponownym uruchomieniu NX ze zdumieniem zauwazylem, ze fotki maja zolty odcien. Poprzednio to co widzialem na ekranie wygladalo ok, ale za to odbitki byly... no wlasnie - zoltawe. Monitor mam niekalibrowany - automatycznie zainstalowal sie profil wlasciwy dla monitora (Samsung 931C - wiem, zadna rewelacja). Zdjecia robie w aRGB. Prosze o podpowiedz, co moge zaradzic na te zolc.
    "Sleep, my friend, and you will see
    The dream is my reality"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sleepwalker Zobacz posta
    Witam,
    Mam problem z profilami barwnymi. Po przeinstalowaniu systemu i ponownym uruchomieniu NX ze zdumieniem zauwazylem, ze fotki maja zolty odcien. Poprzednio to co widzialem na ekranie wygladalo ok, ale za to odbitki byly... no wlasnie - zoltawe. Monitor mam niekalibrowany - automatycznie zainstalowal sie profil wlasciwy dla monitora (Samsung 931C - wiem, zadna rewelacja). Zdjecia robie w aRGB. Prosze o podpowiedz, co moge zaradzic na te zolc.
    TOM01, powiedziałby pewnie, że kupić monitor profesjonalny w jego firmie. Zajrzyj do działu Komputery. Niemniej jak teraz już widzisz ten żółty zafarb, to chyba lepiej, bo możesz go skorygować.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 01-09-2007 o 21:05
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    TOM01, powiedziałby pewnie, że kupić monitor profesjonalny w jego firmie. Zajrzyj do działu Komputery. Niemniej jak teraz już widzisz ten żółty zafarb, to chyba lepiej, bo możesz go skorygować.
    kolego david555 - jeżeli poza prawieniem impertynencji pod adresem Toma01 nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to może mimo wszystko zachowasz te uwagi dla siebie?

Cytat Zamieszczone przez Sleepwalker Zobacz posta
    Witam,
    Pachnie to konwersją "absolutnie kolorymetryczną". Sprawdź w Edit>Preferences>Color Mangement czy nie masz ustawienia "Intent: Absolute Colorimetric" - jeśli tak, zmień na "Perceptual"
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 01-09-2007 o 22:06

Domyślnie

Ja również korzystam z monitora Samsung, model 940BW. I tak samo miałem problem z kolorami, tyle, że u mnie dominowała magenta. Rozwiązanie to usunięcie profilu monitora, który Ci się zainstalował razem ze sterownikami. Nie wiem jak w Win'XP, ale w Viście należy go szukać w katalogu C:\Windows\System32\Spool\Drivers. Skasuj plik z Samsungiem w nazwie i zrestartuj komputer. Powinno pomóc.

Domyślnie

Chcę tylko dodać że ja też miałem profil kolorów monitora
    które sam zacząłem kalibrować w programie Samsunga
    i dopiero usunięcie tego profilu dało efekt w postaci pięknego obrazu
    (samsung 957MB - nawiasem mówiąc świetna maszyna)
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Usunalem ten profil - zadzialalo, widze zdjecia bez zoltego "nalotu". Pozostaje mi jeszcze sprawdzic jake ustawienia najlepiej sie sprawdza w wywolywaniu fotek. Dzieki za pomoc.
    "Sleep, my friend, and you will see
    The dream is my reality"

Domyślnie

Witam wszystkich!

Po ostatnich bojach z sRGB i aRGB w D80 doszedłem do wniosku że najlepszy efekt przynosi lekkie ujęcie kontrastu w opcjach aparatu. Co do profili to jakoś na moim lcd-ku nie widziałem aż takiej wielkiej różnicy jak na zdjęciach zamieszczonych na forum, ale jak się lekko ujmie kontrast to dużo się pojawia w cieniach. Czy ktoś z użytkowników zauważył ten efekt i co jest z tym kontrastem że tyle traci w cieniach jeśli pozostawi się na ustawieniach standardowych w aparacie.

Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 91718192021 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów