Close

Strona 17 z 21 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Dodam jeszcze na koniec coś co być może wprowadziło zamieszanie. Wywoływałem nefy na różne sposoby - raz w aRGB dwa w sRGB żeby zobaczyć tę różnicę a'la Czornyj. Dopiero na koniec odkryłem coś dziwnego. Faktycznie fota wywołana w aRGB i zapisana z konwersją do sRGB wygląda na lepiej nasyconą niż (i tu uwaga) wywołana tak samo ale bez konwersji do profilu zapisana dla www ! Tylko ta fota jest pozbawiona tych kontrastów i barw ! Jestem pewien że to ten zapis (o którym się mówi że jest sRGB) wprowadził zamieszanie. Okazuje się bowiem że niezależnie od sposobu wywołania przy poprawnej konwersji z aRGB do sRGB różnic w kolorach nie ma - co potwierdza bezsens pracy w aRGB... przynajmniej narazie...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Dokładnie tak jak mówisz kolego @a1rh+ (nawiasem mówiąc masz ciekawą grupę krwi, moja żona miała jeszcze ciekawszą A2-), aRGB do graficznych zastosowań PROFI, jak najbardziej, ale do fotografii artystycznej, to juz trzeba się grubo zastanowić. Ja stosuję i aRGB i sRGB, i każdy do czego innego np. lubię portrety w aRGB, bo nie są przesadnie "przekolorowane" (zwyczajnie klimat bardziej mi odpowiada), natomiast sRGB do krajobrazów, bo tak jak zauważyłeś łatwo przy krajobrazach przy konwersjach stracić niepowtarzalny klimat fotki. Pozdrawiam
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

To może i ja coś dodam.
    Wertując tutoriale Nikona do CAPTURE NX natknąłem się na wskazówkę, że chcąc uzyskać najlepszy rezultat, należy dążyć do tego by na każdym etapie fotografii cyfrowej (aparat, oprogramowanie, wydruk) pracować na tej samej przestrzeni barwnej.

Morał z tego taki, że dla większości z nas wybór przestrzeni barwnej determinuje FOTOLAB lub nasza drukarka.

Tutaj oryginalny artykuł:
    http://nikonimaging.com/global/produ...echtips_01.pdf

Domyślnie

Pozwolę sobie wyjaśnić pewne niejasności, za sprawą których rzecz jest nie do końca zrozumiała.

W Nikonach mamy trzy tryby barwne - I (Ia), II, III (IIIa). Tryby te zamapowane są na dwóch przestrzeniach - sRGB (I i III) oraz aRGB (II). Fakt ten nie ma jednak specjalnego znaczenia - istotne jest to, że tryby te ce****ą się odmiennym sposobem renderowania barw, ergo dają nam odmienne rezultaty kolorystyczne. Nie dzieje się tak dlatego, że przestrzeń aRGB jest pojemniejsza niż sRGB, tylko dlatego, że tak zostały przez Nikona sprokurowane.

Oczywiście - rzeczony fakt ma znaczenie w dwóch przypadkach - kiedy wykonujemy fotografie w jpeg-ach, bądź kiedy korzystamy z konwertera Nikon Capture, kiedy to mamy możliwość zmiany owych trybów. Na podobnej zasadzie np. w Fuji S3-S5 mamy różne tryby cyfrowych "filmów". Ot, cała filozofia.

Nie jest też oczywiście tak, że jeden z owych trybów jest zdecydowanie lepszy od pozostałych - one po prostu się od siebie różnią. Absolutnie jednak nie jest tak, że powinniśmy się z jakichś nadrzędnych względów ograniczać do stosowania wyłącznie jednego z nich.

I jeszcze jedno - przestrzeń sRGB nie ma nic wspólnego z minilabami. Przestrzeń uzyskiwana w minilabach jest o wiele węższa (siatką zaznaczona jest przestrzeń sRGB, wypełniona bryła to przestrzeń Frontiera+Kodak Metalic):
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-07-2007 o 01:47

Domyślnie

Po przekonwertowaniu do sRGB w A. Lightroom ale z jpg-a, wyszło mi coś takiego (cropy)
    Jak dla mnie najbardziej naturalne kolory daje aRGB.

pzdr
    Ostatnio edytowane przez tomek s ; 10-07-2007 o 19:48
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Po przekonwertowaniu do sRGB w A. Lightroom ale z jpg-a, wyszło mi coś takiego (cropy)
    Jak dla mnie najbardziej naturalne kolory daje aRGB.

pzdr
    Naturalne - czy nie, efekt jak widać jest inny. Mz. nie należy się tego bać, warto poeksperymentować, krzywda nam się od tego nie stanie.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-07-2007 o 13:31

Domyślnie

dorzucę swoje trzy grosze. Czornyj dobrze prawi, każdy powinien poeksperymentować. w końcu to chyba duzo nie kosztuje porobić zdjęcia aRGB i sRGB, coś z tego dac do labu i porównać wyniki, zarówno te na ekranie, jak i te na papierze. Ja na przykład robię głównie JPGi (choć nad tym ubolewam, brak czasu na zabawę w RAWami), a przestrzeń jakiej używam to aRGB, bo mi najbardziej odpowiadają efekty, nawet wtedy gdy daję zdjęcia do wywołania bez jakiejkolwiek obróbki czy konwertowania do sRGB, no ale tu pamiętać należy, że lab labowi nie równy więc w różnych miejscach rezultaty będa zapewne różne. o D70s (a jego używam) czasami mówi się, że kolory jakieś takie blade i ludzie podbijają saturację. no a w moim - subiektywnym, co podkreślam - odczuciu zdjęcia zrobione w sRGB wychodzą mi przesycone, zwłaszcza tony skóry wydają mi sie jakby wręcz pomarańczowe czasami (osobiście dla mnie ważny aspekt, bo ostatnio fotografuję głównie dwumiesięcznego synka). a z kolei w aRGB kolory uznaję za 'naturalne', na odbitkach jest cacy, więc tej przestrzeni używam.
    tak więc każdemu według gustu i potrzeb
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Domyślnie

Czytając ten wątek (bardzo ciekawy, nie powiem) przypominają mi się tematy z innych stron poświęconych tematyce audio. A mianowicie była dyskusja, co lepsze, płyta CD czy winyl, wzmacniacz elektroniczny czy lampowy ? Wypowiedzi forumowiczów były różne. Jedni były za klasyką drudzy za technologią. Wynik końcowy tematu ??

Zależy co się lubi !!! Płyta CD mniejszy zakres barwy dźwięku ale czystszy dźwięk. Winyl większy zakres dźwięku ale pojawiają się trzaski. Itd...

Jedni będą mówić że ARGB, a drudzy że SRGB. Dla mnie każdy tryb ma swoje wady i zalety i trzeba się z tym liczyć. Dyskusja na temat co jest lepsze, a co gorsze jest troszke bezsensu. Lepiej opisywać wynik swoich prac na danym trybie.

Dopóki będą te dwa tryby w aparatach, to dyskusja się nie skończy (tak jak z płytami CD i winylami)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamturek Zobacz posta
    Dopóki będą te dwa tryby w aparatach, to dyskusja się nie skończy (tak jak z płytami CD i winylami)
    oby tylko dwa , tam jest pięć trybów: Mode I (sRGB), Mode II (Adobe RGB), Mode III (sRGB ale ciut inny) i dwie modyfikacje trybów I i III - Mode Ia I IIIa i każdy pozwala na uzyskanie innego zakresu barw - dla każdego coś miłego
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

A teraz do sedna, prześledziłem cały wątek, wykonałem eksperymenty i od dzisiaj ja również staję się zwolennikiem aRGB barwy faktycznie jakoś bardziej odpowiadają temu co widzę przed obiektywem.

Na końcu modyfikacji pliku trzeba albo usunąć profil albo zmienić na sRGB przy pomocy PS. Jest to łatwe i szybo się robi jak się ma jeden lub dwa pliki ale jak to zrobić np jak mam 100, 200 lub 500 plików jakoś automatycznie ?
    Czy trzeba się bawić z każdym plikiem osobno ?
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Strona 17 z 21 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów