Close

Strona 834 z 1914 PierwszyPierwszy ... 33473478482483283383483583684488493413341834 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 331 do 8 340 z 19131

Domyślnie

Zgadzam się z Ikitem. Jak było wie tylko ten koleś. A YouTube wszystko przyjmie.
    @cz4rnuch
    Jeśli chodzi o Leice to miałem na myśli załatwianie spraw z wpadkami. Korodujace matrycę M9 na ten przykład. Co zrobiła Leica? Opracowała nowe matrycę i wymienia skorodowane za darmo. Nie ważne czy masz gwarancję itd... Brawo! Leica jest droga to i serwis jest drogi.
    A co do Nikona...z tego co czytałem nie masz racji. Nikon chciał zamieść sprawę pod dywan wypuszczając D610. A do zmiany decyzji przekonała ich fala pozwów sądowych;P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    ...A co do Nikona...z tego co czytałem nie masz racji. Nikon chciał zamieść sprawę pod dywan wypuszczając D610. A do zmiany decyzji przekonała ich fala pozwów sądowych;P
    Z mojego punktu widzenia to jednak Ty nie masz racji. Oczywiście wszyscy wiemy, że Nikon nie zrobił tego z dobroci serca, ale stan na dzisiaj jest taki jak to opisałem. Jeśli mi nie wierzysz to odszukaj najnowszą notę serwisową dotyczącą D600. Czyli nie jest tak, że się na użytkowników wypiął tylko wypiął się na początku, ale teraz mają tak samo dobrze jak użytkownicy skorodowanych matryc od Łajki. Z tą różnicą, że w Nikonie prawdopodobnie odbywa się to teraz szybciej. A co do brawo Leica, to nie wiem czy pamiętasz, ale na początku firma proponowała wymianę skorodowanej matrycy za kwotę 1600 Euro, jednak gdy o problemie zrobiło się głośno, zmieniła swoje stanowisko w tej sprawie i z łaski wymienia matryce za darmo. Czegoś Ci to nie przypomina?
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 06-05-2017 o 12:37

Domyślnie

Żadna firma nie pali się do takiej akcji serwisowej, bo oznacza dla nich duże wydatki i straty finansowe. Woleliby to zamieść pod dywan, ale się nie da, i dobrze to wiedzą, ale próbują kupić sobie czas, bo taka akcja wymaga czasu: trzeba ustalić źródło problemu i podjąć środki zaradcze, a to wymaga czasu, często wielu miesięcy pracy.
    Weźmy przykład rdzewiejących matryc: trzeba ustalić, co jest przyczyną, czy problem dotyczy wszystkich, czy jakiejś serii, czy jest to błąd projektowy, technologiczny, wykonawczy? No a potem trzeba opracować nową, wolną od defektu, przetestować, wdrożyć do produkcji, itd. A co w międzyczasie? Wstrzymać w ogóle produkcję i sprzedaż, skoro wiadomo, że te obecnie produkowane skorodują? To wielki problem dla firmy.

Domyślnie

W sumie to nigdy nie słyszałem,że Leica robiła to odpłatnie. I pytanie czy planie było po gwarancji? No ale mniejsza z tym.
    Z mojego punktu widzenia jednak ma znaczenie czy producent przyznaje się sam do błędu i stara się co naprawić czy trzeba do tego sądów...

Domyślnie

Jeśli chodzi o 28...Jest Batis 25 widzę używanego za 4800 z Interfoto. Także jak poszperasz to coś się trafi. Tokina Firin też zbiera pochlebne opinie i kosztuje w USA jakieś 800$. Z tym,że to już 20mm i manual.
    Skoro 28mm to dla Ciebie ważna ogniskowa może lepiej kupić tania 135 i dołożyć do Batisa?

Przecieków na temat A7III nie ma żadnych...
    Szkła tylko nowki wchodzą w grę.
    Z batisem robi sie fajna baza 25+55
    Czy to juz optyka na poziomie artow ?
    Ostatnio edytowane przez aldam ; 06-05-2017 o 13:42
    R | 35 | 50 | 135

Domyślnie

W sumie to nigdy nie słyszałem,że Leica robiła to odpłatnie. I pytanie czy planie było po gwarancji? No ale mniejsza z tym.
    Z mojego punktu widzenia jednak ma znaczenie czy producent przyznaje się sam do błędu i stara się co naprawić czy trzeba do tego sądów...
    Z mojego też. Sytuacja z D600 a wcześniej z D7000 chluby Nikonowie nie przynoszą, ale jeśli piszesz, że Nikon kazał się wypchać użytkownikom D600 nie wspominając choćby słowem o tym, że wymiana migawki jest w tej chwili darmowa łącznie z kurierem i obejmuje nawet sprzęt po gwarancji, to niestety mijasz się z prawdą. Oby Sony podchodziło do sprawy inaczej niż duopolowcy (w sumie to nie wiem jak jest z Canonem), ale coś mi się wydaje, że czym większy będą mieli udział w rynku tym bardziej będą mieli wylane.

Jakiś link odnośnie Lejki, dalej nie chce mi się szukać: https://polfoto.wordpress.com/2014/1...aratach-leica/ + ciąg dalszy https://polfoto.wordpress.com/2015/0...m-ciag-dalszy/
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 06-05-2017 o 13:30

Domyślnie

Z tego co słyszałem co czytałem chyba wczoraj to Nikon sporo takich wpadek miał
    Sony teraz to musi się starać...gonią CiN więc widać po puszkach ,że dają więcej za mniej. Z drugiej strony CiN też nie mogą spać spokojnie bo źle to się dla nich skończy.
    @aldam
    Czy to poziom Artow musisz sobie sam odpowiedzieć...
    W Internecie jest masę testów, sampli. Wiesz czego szukać więc poszukaj i zobacz czy Cię to pasuje. Ty wiesz jakich szkieł chcesz i do czego. I pamiętaj ,ze FE 55 I Batis to znacznie mniejsze szkła niz Arty

Domyślnie

Nie no, póki nie ma smrodu nie będą się przyznawać, żadni producenci, żadnych rzeczy, raczej dążą do tuszowania, zaprzeczają ile się da. A jak będzie smród to wymienią tylko tym co się zgłoszą, nie będą tego ogłaszać aby ograniczać koszty wymian no chyba że np. dotyczy to bezpieczeństwa czy mają jakieś wyroki sądowe, inaczej nic ich nie ciśnie, przyznanie się do błędu to z marketingowego punktu widzenia to najgorsza rzecz jaką mogą zrobić. Przecież nikt ich nie zapamięta jako tych 'co się uczciwie przyznali że mają problem' tylko jako tych co 'mają potwierdzony problem, lepiej ich unikać'. Co chwilę są jakieś afery z wymianami i oszustwami producentów. Co lepsze postarzanie produktów to fakt o którym wszyscy wiedzą i co gorsza wszyscy nauczyli się to akceptować, wszyscy to robią i nie tępi się tego procederu...

Tylko w takim świetle sony dało ciała z załatwieniem tej sprawy z GM, ile komentarzy jest na SAR że się ludzie zastanawiali nad zmianą systemu czy kupnem tego GMa i właśnie rezygnują. Pewnie większość z nich i tak by nie kupiła ale parę osób na pewno się zastanowi czy zrezygnuje z zakupu/wejścia w system co będzie konkretną stratą dla producenta, zamiast śmiesznej koty wymiany jakiejś pierdołowatej części...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ikit ale wiesz,że to nie do końca tak działa? Serwis to zwykle jakaś firma zewnętrzna. Sony pewnie o niczym nawet nie wiedziało. A taka firma prawdopodobnie naprawia na swój i jak Sony nie zaakceptuje im tej naprawy to nie dostaną kasy. A wiesz jak firmy podchodzą do uszkodzeń mechanicznych. Połamałeś nie ma gwarancji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badtorro Zobacz posta
    c24-70GM rozpadł się dosłownie w rękach, nie upadł, nie uderzył w nic, po prostu robił zdjęcia nagle facet zauważył że coś luźny jest przy bagnecie. tj ruszał się. dokładniejsza analiza pokazała, że w bagnecie jedna dziurka jest za duża i główka śrubki przeleciała przez nią. w rezultacie obiektyw się rozpadł w trakcie robienia zdjęć przy mocowaniu bagnetu. Po zbadaniu sprawy dwukrotnie Sony nie ma sobie nic do zarzucenia i nie uznało gwarancji. Za to poinformowali tego pana, swojego klienta, że łaskawie mogą mu to naprawić obiektyw za 1200 euro czyli połowę wartości nowego. To był nowy obiektyw. Ubezpieczyciel też umył ręce, przecież obiektyw nie uległ wypadkowi a jest na gwarancji i odsyła do producenta.
    Tak samo jest w Nikonie?
    Tak, tak odpadł mu w rękach
    Każdy z nas może rozwalić obiektyw a później nagrać film jak to mu się "rozpadł w rękach". Tych obiektywów sprzedaje się sporo i jakoś nie słychać aby rozpadały się ludziom w rękach.

Byłem użytkownikiem Nikona D600, z którym według producenta nie było żadnego problemu wiec nie mów mi jak jest w Nikonie bo dobrze wiem.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Tylko w takim świetle sony dało ciała z załatwieniem tej sprawy z GM, ile komentarzy jest na SAR że się ludzie zastanawiali nad zmianą systemu czy kupnem tego GMa i właśnie rezygnują. Pewnie większość z nich i tak by nie kupiła ale parę osób na pewno się zastanowi czy zrezygnuje z zakupu/wejścia w system co będzie konkretną stratą dla producenta, zamiast śmiesznej koty wymiany jakiejś pierdołowatej części...
    Jeżeli ktoś z powodu jednego filmu w internecie, który nie wiadomo czy jest nawet zgodny z prawdą rezygnuje z zakupu czego czegkolwiek to jest śmieszny.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 06-05-2017 o 14:02
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 834 z 1914 PierwszyPierwszy ... 33473478482483283383483583684488493413341834 ... OstatniOstatni