Przy założeniu, że TIFF jest liniowy, ma zwiększoną dynamikę oraz oprogramowanie do obróbki tą liniowość wykorzystuje musiałbym jak najbardziej przyznać Ci rację. Problem w tym, że otwierając 16 bitowego TIFFa w PSie nie wiem jakbyś suwakami nie kręcił to pewnych rzeczy nie wyciągniesz. Empiryczny dowód na to że przyjęte załóżenie jest błędne (nie wiem która część). Jakby co to służe przykładami...
No właśnie cały czas próbuje powiedziec ze i 8 i 16 bitowe obrazy w PS mają taką samą rozpiętość tonalną, inaczej dynamikę. Co więcej dlatego mają wspólną nazwę LDR. Oczywiście, że różnią sie dokładnościa (rozdzielczością).
Otóż jest problem!Przyjmijmy ze 0 oznacza zgaszony punkt. Zaś 1 zaświecony na maksa. To czy mamy 8 czy 16bitów w TIFFe, jak opiszemy wartości pośrednie (liniowo czy inaczej) kompletnie tutaj nie ma znaczenia. Wywołując z RAWa zdarzają sie sytuacje, gdy otrzymujemy punkty dla których wartości "po przetłumaczeniu" są większe od 1. Są one poza dostępną dynamiką. Obniżanie ekspozycji powoduje to, że te punkty zaczynają mieć mniejsze wartości od 1 i mogą być rozróżnialne. Wszystko przez to, że matryca ma większą rozpiętość tonalną, niż jesteśmy w stanie upchać do LDR.
Z tymi JPEGami, heh to żart? Przecież oglądamy HDR'a ale po zmapowaniu tonalnym. Czyli mamy do czynienia z sytuacją gdy wszystko zostało spłaszczone do LDR'a.
Zupełnie inna sytucja jest z 32 bitowymi TIFFami (floating point tiff). Tutaj spokojnie jesteśmy w stanie upchać całego RAWa z powodu zwiększonej dynamiki. Tak naprawde to są to HDRy.Hmmm jedyny soft jaki znam, który wywółuje 32 bitowego tiffa bezpośrednio z RAWa to Photomatrix Pro (niestety z różną jakością).
Śmiem twierdzić, że zakres tonalny w strukturze danych obrazów właśnie jest z góry ograniczony. To podstawa do moich wniosków. W LDRach (czyli JPEG, TIFF 8Bit i 16Bit) jest znacznie mniejszy niz w HDRach (np Floating Point TIFF). Nawet te ostatnie mają ten zakres gdzieś tam ograniczony.
OK, ale żeby nie było tak gołosłownie. Mogę podesłać Ci RAW'a ze zdjęciem z mojego tutoriala. Wywołasz sobie bez modyfikowania ekspozycji z niego TIFFa 16 bitowego. Skoro według Ciebie nie posiada on ograniczonej dynamiki (czyli wszystko z RAWa można wepchać) to niezależnie od "liniowości"powinieneś móc wyciągnąć przynajmniej namiastkę przepalonych chmurek. Jak ci się uda - przyznam, że się myliłem.
Co ty na to?
Pozdrawiam
AK
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami