Ostrość to najbardziej przeceniana cecha w portrecie.Aberracje były. W końcu obiektyw za 8k.
![]()
Szukaj
Też bym powiedział, ze żadne...
A dla mnie oba są dobre, a i modelka ładna. Poza tym komentarz #7577 trochę bezczelny. Nawet nie trochę.
http://rmn1.pl Sony i telefon.
Kosmici nieznanej narodowości ukradli lewackie Sony A7 sn: 3980117 oraz Voigtlander Nokton 40 MC sn:8030111 we Wrocławiu
Niestety widziałem buracki komentarz zoom-a, niestety został usunięty. Chciałem jednak przeczytać merytoryczne i konkretne zarzuty do tych fotografii. I przypomnę że merytoryczne i konkretne nie równa się "nie podoba mi się" i "zły kadr".
Nie no, modelka przeurocza
Ostrość w portrecie owszem nie jest najważniejsza ale portret ogólnie nie jest 'zamglony/miękki' tylko wydaje się że ma ostre elementy ale chociaż jednego oka nie, nie wiem czy jest uzasadniony brak ostrości na oku. No i sylwetka w kadrze jest na tyle duża że tę nieostrość widać. Przynajmniej na moim monitorze. Jak by to jeszcze w plenerze było a nie kontrolowanych warunkach to też się inaczej podchodzi.
Mam jeszcze wrażenie że tylne światło na włosach nie pasuje kolorystycznie do reszty, która wydaje się zimniejsza i mniej nasycona, w tym oświetlone włosy od frontu już mają inny odcień. Trochę ta różnica barw odciąga uwagę od twarzy.
W ogóle zasłoniłem sobie oświetlone tylne włosy i mam wrażenie że jak by tam nie było światła to mogło by być lepiej dla całości
Jak teraz patrzę to wolę pierwsze, nie wiem czy bym nie wolał jeszcze ciemniejszego tła ale to moje upodobania. Acz chyba bym wolał bardziej winietowe przyciemnienie niż jaśniejsze promieniowanie wokół twarzy, lub delikatniejsze przejście w tym promieniowaniu na większej przestrzeni bo tak widać że tło było dociemniane albo twarz rozjaśniana.
Wiesz, ogólnie nie że zdjęcie jest złe bo jest ok i większość z nas by takiego nie zrobiła ale rozbestwiłeś nas paroma wcześniejszymi![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
OOOO!![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami