Szukaj
A co Ci szkodzi się umówić i go zobaczyć? Albo wybrać się do sklepu i podłączyć nowy egzemplarz?
Sam wtedy ocenisz, czy taka zmiana da Ci to czego potrzebujesz.
Ja piszę o 16-85 jak najlepiej, ale też piszę, że nie mam porównania z 18-105 bo takowego nigdy nie posiadałem - od początku z Nikonem mam 16-85.
Wcześniej z Pentaxem miałem Sigmę 17-70/2.8-4.0 i też bardzo lubiłem to szkło - także za zakres.
Wiem jednak, że te 16mm na początku to naprawdę dobry zakres, przy którym UVA jest rzadko potrzebny.
Ale też powtórzę, że mam 10-24 i zdarza mi się go używać do bardzo szerokich kadrów.
W 16-85 zdecydowanie brakuje światła i coś jasnego naprawdę warto posiadać.
Dlatego sam dołożyłem Sigmę 18-35/1.8 i ... cieszę się Światłem.
Ale mając Nikkory 16-85 i 70-300 mam idealny zestaw wakacyjny, do którego w dodatku mogę mieć jeden filtr polaryzacyjny.
No i mam zakres 24-450 dla pełnej klatki.
A do krajobrazów, które głownie fotografuję, i tak przymykam przesłonę do minimum f/10.
Nikon FX i Olympus m4/3
Zero zjadłemheh, dzięki za czujność
. Oczywiście sprzedałem za 500zł.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nawiązując do sprzedawanego przez kolegę "vienko" obiektywu, oferta sprzedaży wystawiona jest w sprzeczności z regulaminem!!!
http://allegro.pl/obiektyw-nikkor-af...8.html#thumb/4
Pozdrawiam.
O widzę, że kolega 'vienko' zachęca na allegro do kontaktu telefonicznego, a nie podaje numeru. Pewno od ofert nie może się opędzić. A regulaminu nie czytałem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie chcę fatygować sprzedającego, skoro przeczytałem, że jeszcze niedawno ceny oscylowały wokół 700-800 zł. To ta cena wygląda jak z kosmosu. Mamy wolny rynek (i bardzo dobrze), a więc można sobie wystawiać dowolne ceny. Tyle, że nie ma przymusu zakupu. A ta Sigma 17-50 też mi chodzi po głowie.
Punkt 8.3, możemy sprzedawać tylko na forumowej giełdzie, pojedziesz obejrzeć, narazisz się na straty (czas, pieniążki) a w tym czasie np. ktoś wciśnie kup teraz. Jak kupować sigmę to wg mnie tylko nową, w dwóch powodów, sensowne używki trzymają stosunkowo wysoką cenę, drugi powód 3 lata gwarancji lub po rozszerzeniu 5. Dla mnie to ważne (ewentualna kalibracja darmowa). Jak przestanie być potrzebna łatwo sprzedać w dobrej cenie.
Mam ten 16-85 i jako uniwersalny wycieczkowiec sprawdza się całkiem nieźle. Z tego, co widzę na zdjęciach w ogłoszeniu - mój egzemplarz jest w bardzo zbliżonym stanie. Potwierdzam sygnalizowaną już wcześniej tendencję do wysuwania "ryjka" skierowanego w dół pod wpływem grawitacji. Z tym, że u mnie jest tak, że ustawiony na 16 mm nie wysuwa się, ale jeżeli przestawić np. na 24 mm i skierować przodem do dołu - wysunie się "samoczynnie" aż do 85. Być może to kwestia zużycia, kupiłem go już z tym felerem (niewielkim w sumie) za całkiem znośną cenę - 800 zł (wiosną, roku 2015). Z tym, że bez tulipana. Z obrazka jestem zadowolony (na D300), z celności AF - bardzo zadowolony, z szybkości - nieco mniej. Ale - jak powiedziałem - to wycieczkowy uwieczniacz widoczków, przynajmniej u mnie taką rolę spełnia. Gdybym miał dziś go sprzedawać - nie spodziewałbym się, że dostanę za niego powyżej 1000 zł (uwzględniając fakt, że w międzyczasie podrożało dosłownie wszystko). Na razie trzymam go jednak dla siebie. Bardzo lubię te 16 mm...
Sigmę licz tylko koszty nowej czyli circa 1400 - bo na razie to 16-85 robi lepsze zdjęcia od mojej 18-35Art bo chociaż trafia w to co chcę, więc do każdej Sigmy trzeba doliczyć konieczność potencjalnej wysyłki na kalibrację na gwarancji (albo docka , ale to nie dla 17-50).
Ale tak ogólnie to może zamiast kupować drugi podobny obiektyw pomyśl o czymś z innym zakresem ? Jakieś UWA albo 70-300 - imho to da więcej możliwości.
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Skontaktuj się z nami