Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Nikkor 16-85

Domyślnie

Głównie zastosowania 'wycieczkowe'. Prawdę powiedziawszy po przeczytaniu wielu porad i opinii jestem w kropce. Nie wiem na co się zdecydować.

Domyślnie

Masz niedaleko do sprzedawcy,zadzwoń umów się na przetestowanie,myślę,że nie będziesz żałował to naprawdę dobry obiektyw(16-85).
    Nikkora 16-85 używałem przez 4 lata,obiektyw godny polecenia.Miałem też Sigmę 17-50,ale niestety była gorsza od ww nikkora więc zwróciłem. (Nie miałem ochoty na odsyłanie do kalibracji razem z body,bo co będzie po zmianie korpusu?)Poza tym sigma kręci pierścieniem ostrości przy ostrzeniu ,a to mi nie odpowiadało,sigma bardziej "pożerała" baterię.Z moim korpusem nikkor był bardziej przewidywalny i ostrzył tam gdzie celowałem. I oczywiście fajniejszy zakres.
    Nikon, Nikkor i SaBinka

Domyślnie

Na wycieczki kupiłbym Nikkora 16-85.
    16 mm na szerokim końcu bardzo się przydaje, a 85 mm na długim w większości wypadków w zupełności wystarczy.
    Miałem Sigmę 17-50/2.8 i mogę potwierdzić, że to dobry obiektyw, ale w zastosowaniach wycieczkowych brakowało mi zarówno szerokości jak i długości.
    Światło F/2.8 w takim zastosowaniu nie ma znaczenia. Stabilizacja OK, ale zżera akumulator nawet przy wyłączonym korpusie.
    Odwrotny kierunek obrotu pierścienia ogniskowych też mnie wkurzał, bo wszystkie inne obiektywy kręciły się w drugą stronę .
    Ostatecznie sprzedałem po niespełna roku i pozostałem przy stałkach, bo te choć mniej wygodne dają ładniejszy obrazek.

Domyślnie

I właśnie o takie porady mi chodzi. Dziękuję!

Domyślnie

Ja bym tylko nadmienić chciał, że cena tego egzemplarza jest wysoka. One rok temu chodziły po 700 zł i uważam, że do 800, maks 900 mogą być warte... Ale to tak jakby obok... U mnie ten obiektyw parę lat temu przegrał z Sigmą 17-70, a ostatecznie mam Nikkora 17-55 2.8 dla pewności i Sigmę 17-50 2.8 na wycieczki... Każdy po swojemu

Domyślnie

@ryszardohucki
    Z Twoich wpisów wynika, że naczytałeś się jakichś dziwnych opinii o Sigmie. Powiem tak, dla mnie to jedyne szkło, które sprawia, że APS-C ma jeszcze sens, ze względu na stosunek ceny tego obiektywu do jakości i z uwzględnieniem wielkości/mobilności. 50 mm za krótko, w stosunku do 85? Tak, ale lepiej mieć ostre i jasne 50, niż mydlaste 85. 16 czy 17 mm na dole, to znaczące różnica? Hmm, kup szkło typu 10-20 mm, wtedy poczujesz przyrost szerokości.
    Napisałeś, że masz d5000. Nie wiem, czy na tej matrycy zobaczysz zalety s17-50. Ale nie sądzę, żebyś też zobaczył przyrost jakości w N16-85 względem 18-105. Jeśli brakuje Ci szerokości, kup np. Sigmę 10-20, starsza wersja to niedrogie szkło, po przymknięciu całkiem ostre, efekt 10 mm będzie duży. A na wycieczki zostaw N18-105, szkoda kasy na 16-85 (o 16-80 nawet nie wspominam ze względu na cenę). Piszę to jako użytkownik obu Sigm, robiłem też przymiarki do 16-85, ale nic mnie nie przekonało do zakupu.

(Ps. Żeby nie było, swoją S10-20 już sprzedałem )

Domyślnie

Moje zdanie na temat sigmy znasz jeżli jednak ma to być jedyne szkło, warto się zastanowić czy zakres ogniskowych jest dla ciebie wystarczający.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Ja bym tylko nadmienić chciał, że cena tego egzemplarza jest wysoka. One rok temu chodziły po 700 zł i uważam, że do 800, maks 900 mogą być warte...
    No i właśnie obawiam się, żeby nie zostać świętym Mikołajem, tym bardziej, że jest już po świętach Stan gum i napisy wg mnie nie potwierdzają bardzo dobrego stanu tego sprzedawanego egzemplarza. Jak by w takiej sytuacji mógł wyglądać egzemplarz w dobrej lub przeciętnej kondycji, nie mówiąc już o słabej. Swoim 18-105 zrobiłem ponad 20 tys. a wygląda prawie jak nowy. Gumy czyste, niepowycierane. Napisy w stanie perfekcyjnym. A 16-85 to wg tego co wyczytałem zdecydowanie solidniejsze szkło. Chyba muszę poczekać na lepszą sztukę w bardziej zdroworozsadkowej cenie.

Domyślnie

To ja jeszcze zaznaczę, chociaż każdy może mieć na ten temat inne zdanie, że wymiana 18-105 na 16-85 jest bez sensu... Poza lepszą ostrością i stabilizacją w trybie Active oraz tymi 2mm na dole, nie zyskujesz nic kompletnie, a tracisz 40mm na tele... Żeby chociaż światło było lepsze... Miałem 18-105 przez cztery lata, zrobiłem nim ponad 60k zdjęć, zmieniłem bo chciałem coś ostrzejszego i tu 16-85 wcale nie rzucał na kolana... Owszem, było lepiej, ale nie na tyle, żeby płacić za niego ponad 2k zł (tyle kosztował ponad trzy lata temu). Sigma C 17-70 2.8-4 była po przymknięciu do 4 tak samo ostra, a miała to 4 już w całym zakresie. Oczywiście, po przesiadce z D5000 na D7100 była bateria szybko kończąca, podgląd zdjęć przez minutę i wszystkie utrudnienia tego zestawu, ale do jakości produkowanego obrazka nie miałem żadnych zastrzeżeń, a to jest ważniejsze moim zdaniem. Dopiero chęć posiadania 2.8 w całym zakresie zmobilizowała mnie do zmian i finalnie mam dea szkła w zakresie 17-50. Każde ma swoją rolę i spełnienia ją doskonale. Sigma 17-50 2.8 jest kosmicznie lepsza od 18-105 i lepsza od Sigmy 17-70 i w moim odczuciu sprawdzania tego szkła, od 16-85 też...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszardohucki Zobacz posta
    No i właśnie obawiam się, żeby nie zostać świętym Mikołajem, tym bardziej, że jest już po świętach Stan gum i napisy wg mnie nie potwierdzają bardzo dobrego stanu tego sprzedawanego egzemplarza. Jak by w takiej sytuacji mógł wyglądać egzemplarz w dobrej lub przeciętnej kondycji, nie mówiąc już o słabej. Swoim 18-105 zrobiłem ponad 20 tys. a wygląda prawie jak nowy. Gumy czyste, niepowycierane. Napisy w stanie perfekcyjnym. A 16-85 to wg tego co wyczytałem zdecydowanie solidniejsze szkło. Chyba muszę poczekać na lepszą sztukę w bardziej zdroworozsadkowej cenie.
    Warto też zauważyć, iż wartość nowego filtra w ogłoszeniu to niecałe 50zł a nie ok 100. Swój 18-105 w stanie bdb. (jedynie lekko przytarty dekielek) sprzedałem z filtrem za 50zł , te szkiełko używane jest relatywnie tańsze od innych niestety. Gdyby więc kupić w bdb. stanie za cenę, o której wspomniał Zosiek, opłacałoby się jeszcze wymienić. Jeżeli jesteś w miarę zadowolony z 18-105, może faktycznie warto rozważyć 35mm f1.8. lub 50mm f1.8 wedle uznania/potrzeby.
    Ostatnio edytowane przez Drack ; 28-01-2017 o 11:26

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni