Szukaj
O kurka, to te adaptery na canona nie dzialają z A7 tylko nowszymi wypustami? W takim razie odpada. A LEAE tylko w wersji 4?
Hehe, napisałem do Sony wyraźnie zaznaczając, że od tego zależy moja decyzja odnośnie zakupu, czy honorują kopię dowodu zakupy, gdy sprzedawca zostawia sobie inny towar z faktury i oryginał faktury. Napisali mi, abym podał numer seryjny i przesłał kopię faktury. Czy doprawdy tak ciężko zrozumieć słowo pisane, czy asekuranctwo i krętactwo firmy?![]()
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
Może nie do końca asekuranctwo i krętactwo. Może chcą po numerze sprawdzić czy to w ogóle z ich dystrybucji jest. Przypominam, że gwarancja jest nieobowiazkowa i w bardzo niewielkim stopniu jest regulowana przepisami. Zatem Ty chcesz się zabezpieczyć to dobrze, ale jak chce to zrobić gwarant to niedobrze.
Ta sigma c11 o której wspominałeś różnie działa z różnymi puszkami i różnymi szkłami, w tym różnie nawet z sigmowymi. W ogóle te adaptery mają swoje widzimisie i trzeba dobrze doczytać co dane potrafią z którym aparatem, z jakimi szkłami i jaką wersją oprogramowania własnego (choć niektórzy ulepszają to tylko w kolejnych wersjach adapteru).
Ja nie mam siły na to wszystko, LAEA4 jest prostym, działającym, systemowym rozwiązaniem (acz też nie idealnym)![]()
LAEA3 w miarę działa tylko ze szkłami mającymi własny silnik, a dobrze działa na nowszych puszkach (ale oczywiście też tylko z tymi szkłami).
O cholera, uzmysłowiłeś mi że mogę mieć np. sprzęt z USA/Ajzi nie objęty naszą gwarancją:/
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
No w sumie racja. Co prawda chodziło mi o jednoznaczne określenie zasady, jaką stosują. No ale chyba faktycznie posądziłem Sony, bo mam wrażenie (z tego co słyszałem) że idą na rękę w takich przypadkach. Tj. niby piszą, że oryginał gwarancji na być, ale myślę, że nie będą robić problemów, jak dowód zakupu będzie kopią, ale nr seryjny i np. sprzedający im się zgodzi i nie będzie jakiegoś przekrętu z czasem, że ten sam nr seryjny zarejestrowany był znacznie wcześniej jako sprzedany. Może też chodzić o kwestię dowodową, bo jakaś wymemłana kopia faktury, gdzie nie widać dobrze daty zakupu, to lichy nie dowód.
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
Dowód zakupu to nie tylko faktura lub rapagon. Wydruk mejla z RPA czy sklepu wystarczy. W określonych wypadkach wystarczy wydruk z konta. Poszukajcie na stronach UOKiKu, jest tam wyjaśnione co może być dowodem zakupu.
Ja planuję pierwszego A7, i tej puszki dotyczą moje dywagacje z przejściówkami z AF na Canona czy Sony. O Sigmie nie wspominałem bo nic nie wiem o ich adapterze. Podobałby mi się adapter pod EF, bo jasne szkła są tam w dobrej cenie. Zdecydowanie lepszej niż FE, a patrząc na to porównanie 50ek, które linkowałem wygląda że stare szkła to też dobre szkła.
Skontaktuj się z nami