Szukaj
Jakiś czas temu kusił mnie temat fotografii studyjnej, ale z uwagi na koszty i świadomość własnego słomianego zapału temat odpuściłem. Teraz jednak chciałbym sobie sprawić jakąś tańszą lampę. Myślałem o nissinie i40, który jest bardzo fajny, mały, poręczny, ale też dość drogi i póki co myślę, że sprawiłbym sobie coś o ponad połowę tańszego, manualnego do nauki np. YN-560 IV. Pytanie jest takie, czy ktoś używa tej lampki z A6000, bądź innym NEX'em i jak to się sprawuje. A drugie pytanie odnośnie stopki - wszędzie piszą, że lampa jest uniwersalna i że pasuje do Canona, Nikona,... i m.in. Sony Multinterface. Tylko mam pytanie jak to jest możliwe, skoro wszystkie te aparaty mają swoje standardy stopek? Do zestawu dostaje się jakiś adapter, czy jak?
Lampa pewnie nie wspiera żadnego TTLa, zatem ma tylko jeden styk na spodzie stopki i drugi na obwodzie. Skoro manual, to pasuje do wszystkich aparatów, byleby napięcia zbyt wysokiego nie miała.
Przepraszam za głupie pytanie, ale... czy to oznacza, że stopki (te szyny co się wsuwa lampę) są takie same we wszystkich aparatach, tylko różnią się układem styków i komunikacją z aparatem - co w przypadku lamp manualnych nie ma znaczenia?
W zasadzie tak, z wyjątkiem nietypowej stopki wymyślonej przez Minoltę i odziedziczonej przez Sony - ale ostatnio Sony wróciło do rozumu.
Natomiast z tym, że lampę ręczną wyzwoli dowolny aparat to nie do końca prawda. Po pierwsze, trzeba unikać używania starych lamp, z lat 70, 80, 90, bo one mogą mieć wysokie napięcie na stykach, nawet ponad 300V. Stare aparaty były do tego przystosowane, nowe, zelektronizowane, mogą tego nie wytrzymać.
Poza tym np. bezlusterkowiec Samsung NX 10 wyzwalał tylko błysk własnych lamp systemowych. Prawdopodobnie włączenie synchronizacji błysku z migawką następowało tylko po otrzymaniu sygnału naładowania od lampy. Wszelkie obce lampy po prostu w ogóle nie były wyzwalane, niezależnie od jakichkolwiek ustawień aparatu.
Czy zapytanie o cenę zestawu Nex 6 + 16-50oss + pokrowiec caselogic będzie łamało regulamin? Ze zbadaniem rynku jest ciężko bo dużo tego na allegro nie ma, w zakończonych też średnio. Myślicie, że za zadbany zestaw 1600zł to uczciwa cena dobra dla mnie i dla kupca? Tą samą zagwozdkę mam z Zeissem 24-70 F4, na allegro tego mało, ceny dosyć różne, moja sztuka jest bez pudełka i papierów, szkło, dekielki i filtr. Myślicie, ze 3500zł można za nie wziąć? Nie chcę sam zrobić się w konia, ale też nie chcę by wisiało na allegro miesiąc w głupiej cenie.
Ostatnio edytowane przez łonabefotograf ; 18-01-2017 o 11:32
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli podsumowując A6000 posiada standardową tzw. gorącą stopkę, a nie ten wynalazek Minolty (stosowany też w lustrzankach Sony)? No i mogę założyć, że ta lampa YN-560 IV występuje tylko w jednej wersji (Canon, Nikon, Pentax, itd.) i będzie pasowała do A6000?
Na youtube można znaleźć filmiki, że da się jej używać z A6000, tylko właśnie obawiałem się czy nie ma tam różnych wersji tej lampy - i chyba wychodzi na to, że nie.
Ja mam i używam tej lampy z nex6, który też ma klasyczną stopkę, więc bez obaw.
birkoff, głowy nie dam, bo nie mam Nexa. To powyżej napisałem dla ostrzeżenia, że bez spawdzania lepiej niczego w ciemno nie zakładać.
Skontaktuj się z nami