Close

Strona 48 z 51 PierwszyPierwszy ... 384647484950 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 509

Wątek: Sigma 150-600

Domyślnie

Pytanie. Czy fotografowanie sigmą 150-600s musi zawsze odbywać się z przypiętą osłoną obiektywu. Lub inaczej kiedy musi być przypięta?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Haukarapora Zobacz posta
    Pytanie. Czy fotografowanie sigmą 150-600s musi zawsze odbywać się z przypiętą osłoną obiektywu. Lub inaczej kiedy musi być przypięta?
    Osłona to nie tylko ochrona przed niechcianym światłem; dla mnie to ochrona soczewki przedniej i stosuję zawsze te osłony.

Domyślnie

No tak, ale dziwi mnie jego wysokość. Myślę, że do ochrony zastosuję filtr i przedni dekielek. W ten sposób zyskam na wadze.

Domyślnie

No tak, ale dziwi mnie jego wysokość.
    Trochę nizsza niz w 500 czy 600

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Witam,
    podepnę się do tematu i zapytam czy Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM nadaje sie do współpracy z D 3100? Jak widzicie taki duet?

Domyślnie

No tak, ale dziwi mnie jego wysokość. Myślę, że do ochrony zastosuję filtr i przedni dekielek. W ten sposób zyskam na wadze.
    Średnica filtra 105mm ktoś tu chyba nie ma na co kasy wydawać
    A poważnie to sam filtr nie zabezpieczy Ci soczewki jak ta spadnie na kamień, dlatego osłona lepiej się tu sprawdzi bo wtedy (jak na chłopski rozum) do kamienia będzie miał dalej

Domyślnie

Gdy tak cężki obiektyw mi upadnie, być może przednia soczewka może być najmniejszym problemem. W moim pytaniu chodziło mi bardziej o wpływ tej osłony na jakość zdjęć.

Domyślnie

Myślę ze to już każdy musi sprawdzić osobiście. Dla jednego może być ciężki obiektyw z dodatkowa osłoną (choć nie wiem czy naprawdę jest aż taka różnica) a dla drugiego (czytaj: dla mnie) nie ma różnicy i jeśli zdjęcie ma być poruszone to raczej wina zbyt długiego czasu niż osłony.

Domyślnie

Osłona obiektywu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Os%C5%82ona_obiektywu
    Moim zdaniem osłonę obiektywu powinno się mieć założoną praktycznie cały czas.
    Jeżeli przeszkadza waga lepiej zastanowić się nad lżejszym obiektywem.

Ten sam patyk pochmurno 600mm f6,3

Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

To mi wiele tłumaczy, dziękuję. Nie mówiłem że, przeszkadza mi waga(skąd te wnioski?) . Po prostu jeżeli można ją zdjąć no to kiedy. Dziękuję za wyjaśnienia i pozdrawiam.

Strona 48 z 51 PierwszyPierwszy ... 384647484950 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów