Close

Strona 251 z 371 PierwszyPierwszy ... 151201241249250251252253261301351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 501 do 2 510 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Nie ma to prawa działać! Po pierwsze, odległość od matrycy jest niewłaściwa, po drugie, w obiektywach NX zarówno przysłona jak i ostrzenie (nawet ręczne) są sterowane elektrycznie z korpusu.
    Czeka nas kiedyś wysyp tanich mało używanych obiektywów których "nikt" nie będzie chciał
    (korpusy umrą wcześniej na jakieś tam niedomagania - choćby upadek, a w szufladzie zostaną obiektywy)

Ja swoje NX500 traktuję jak kompakt i body do obiektywów manualnych.
    Sprzedałem 30mm, chciałem kupić 20mm (bo to bardziej moja ogniskowa) ale koledzy z forum (w tym Ty puch24 )
    pomogli podjąć właściwą (dla mnie) decyzję i zrezygnowałem z kupna 20/2.8.
    Mam fajny kompakt do którego mogę podpinać co dusza zapragnie.
    Ostatnio edytowane przez zielik ; 08-01-2017 o 01:21

Domyślnie

No i to jest zdrowe podejście!! Szklanka jest do połowy pełna
    Jak przystało na chomika - korpusy do szkieł NX mam dwa. Mam naiwną nadzieję, że kiedyś ktoś ten świetny system reanimuje... Druga nadzieja, równie naiwna - że inny system będzie potrafił wykorzystać te świetne obiektywy. W ostateczności pozostaje Twoje podejście - kompakty z rewelacyjną wymienną optyką.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Mam go w swojej kolekcji można powiedzieć, lecz wtedy po raz pierwszy zabrałem go na koncert z którego powstał mały reportaż. Zdjęcia robione z płyty, a efekty takie z 18-55IS

Domyślnie

Ma ktos korpus nx100 ? Potrzebuje zrobić test czy nadaje się do astrofotografii, głównie chodzi o wyłączenie redukcji szumów w trybie bulb.

Oszczędny w słowach Awatar largo
    Miasto
    las na Mazowszu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwic Zobacz posta
    Ma ktos korpus nx100 ? Potrzebuje zrobić test czy nadaje się do astrofotografii, głównie chodzi o wyłączenie redukcji szumów w trybie bulb.
    https://matteverglade.com/photograph...aph-the-stars/
    (Plastikowy zwarty korpus = słabe odprowadzanie ciepła).

A ja jeszcze z innej beczki. Przejrzałem wątek o samsungowej dwudziestce f/2.8 i to jest naprawdę taki zły obiektyw? Nic tańszego nie ma aktualnie ze stałek systemowych, 30mm już nie idzie nigdzie znaleźć, a potrzebuję zestawu mieszczącego się w większej kieszeni. Czy jest jakaś różnica między wersjami made in Korea, a made in China?
    Ostatnio edytowane przez largo ; 11-01-2017 o 13:53
    | D5200 | N60/2.8D |

Domyślnie

Hm...
    Na razie nie mam czasu zebrać się i gdzieś wrzucić porównania... Ale na NX500 porównałem sobie 13 obiektywów w tym 20/2.8. Tak na pierwszy rzut oka, jest poprawna, ale w porównaniu do tego, co wypuszczał Samsung - 30, 45, 10, które są wyjątkowo ostre to ten wypada przy nich słabiej.
    Muszę się rzeczywiście sprężyć, bo sam jestem ciekaw, który z nich jak rysuje, w porównaniu do innych. Tzn mniej więcej wiem, czego po każdym się spodziewać.

Co do nx100 niestety nie wypowiem się, bo nie miałem.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez largo Zobacz posta
    Czy jest jakaś różnica między wersjami made in Korea, a made in China?
    W obrazowaniu nie sprawdzałem, ale np. aparat nx10 i obiektywy nx30, nx16 są wykonane jakby z innego materiału. Mam koreańczyki i chińczyka nx10 i miałem w ręku obiektywy z Chin. Może tworzywo z Chin jest równie wytrzymałe, ale sprawia z wyglądu wrażenie trochę gorszej jakości i jest mniej estetyczne.

Domyślnie

W NX100 można wyłączyć redukcji szumów dla długich naświetlań. Zrobię próby i później tu wrzucę.

Nie robiłem krytycznych porównań 2,8/20 z innymi obiektywami. w ogóle rzadko z niego korzystam, prawdę mówiąc, kupiłem go, bo tanio sprzedawali... O wiele bardziej wolę 2,4/16.
    Ale wiem, że przez jakiś czas, na początku, NX100 był na niektórych rynkach sprzedawany właśnie z 2,8/20 w komplecie podstawowym (jako alternatywą dla zooma 20-50). W tej postaci miał być mały, prawie kieszonkowy.
    Moim zdaniem nie jest to ZŁY obiektyw; po prostu na tle innych NX niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jest jedynie poprawny.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

ja mam 30mm Korea i nie rozni sie on obrazkiem w zaden sposob od tych z Chin. Wykonanie jest tez identyczne.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    ja mam 30mm Korea i nie rozni sie on obrazkiem w zaden sposob od tych z Chin. Wykonanie jest tez identyczne.
    A masz tego z Chin lub porównywałeś? Dekielek od obiektywu też jest identyczny? Przyjrzyj się dokładnie.
    Mi się od razu rzuciło w oczy to, że plastik jest inny. Porównam na dniach aparaty nx10 z Korei i z Chin i wrzucę fotki.
    Ostatnio edytowane przez mrawi ; 11-01-2017 o 21:52

Strona 251 z 371 PierwszyPierwszy ... 151201241249250251252253261301351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów