Close

Strona 27 z 51 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

Z NX miałem prawie wszystkie obiektywy i ostatecznie zostawiłem 16-50 PZ i 30mm f2
    Nie potrzebuje żadnego innego bo nawet robiąc zdjęcia na 50 mm(75mm) to z 28 mpix matrycy można wycinać kadry tak jakby robiło się powiedzmy na 105 mm
    Mi akurat ogniskowa 30 mm (45mm dla FF) bardzo pasuje i jest to bez dwóch zdań rewelacyjny naleśnik.
    Niestety 20 mm jest słaby optycznie i to co napisali przedmówcy się zgadza. Super byłby odpowiednik 35mm dla FF ze światłem f2

Inwestowanie w szkła NX to już strata kasy tym bardziej po chorych cenach z allegro poza tym te obiektywy sprzedawane na allegro jako nowe nie mają nawet gwarancji producenta Samsunga, tylko sprzedawcy a taką gwarancją to sobie można....nie powiem co.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 29-12-2016 o 12:47

Domyślnie

Czy ja wiem? Ja ciągle myślę nad makro 2,8/60, ale nie mogę się zdobyć $$$...

Ale myślę, że to, co mam, będzie miało u mnie dożywocie. Choć oczywiście, jak to mówią, tylko krowa zdania nie zmienia. Na razie jednak nie myślę o pozbyciu się Samsungów. W końcu zdjęcia ciągle jeszcze robią.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

dla mnie samsung jest systemem docelowym w tym sensie, ze NX1, ktorego mam gorszych zdjec i filmow nie bedzie robil a jakosc jest powalajaca.
    do tej pory jest bezlustrem DX numer 1 na rynku.
    Cena jaka zaplacilem za obiektywy powoduje, ze nigdy na nich nie strace i nigdy nie beda robily za przycisk do papieru (np.: 10mm za 400zł, 30mm za 200zł, 45mm za 500zł a 16-50S za 1500zł - do tego NX1 z gripem za 3000zł).

do kupowania nowinek mam system Nikona, ktorego uzywam do 5% zdjec, wiec tez nie mam presji na wymiane D810 i szklarni.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    dla mnie samsung jest systemem docelowym w tym sensie, ze NX1, ktorego mam gorszych zdjec i filmow nie bedzie robil a jakosc jest powalajaca.
    do tej pory jest bezlustrem DX numer 1 na rynku.
    Cena jaka zaplacilem za obiektywy powoduje, ze nigdy na nich nie strace i nigdy nie beda robily za przycisk do papieru (np.: 10mm za 400zł, 30mm za 200zł, 45mm za 500zł a 16-50S za 1500zł - do tego NX1 z gripem za 3000zł).

do kupowania nowinek mam system Nikona, ktorego uzywam do 5% zdjec, wiec tez nie mam presji na wymiane D810 i szklarni.
    to faktycznie bardzo tanio kupiłeś a 30 mm za 200 zł to jakiś kosmos.

Sorry za dygresję ale Hyper po co ci jednocześnie dwa takie "klocki" jak D810 i NX1 ?
    Ja własnie mając pełnoklatkowy system Nikona chciałem coś malutkiego, lekkiego o wysokiej jakości zdjęć i filmów jak np NX500.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Sorry za dygresję ale Hyper po co ci jednocześnie dwa takie "klocki" jak D810 i NX1 ?
    Ja nie szukalem czegos mniejszego. Gdyby tak bylo to bym nie wymienial NX500 na NX1. NX1 jest dla mnie tak wypasionym aparatem (po wgraniu wszystkich hacków tym bardziej, co zreszta tyczy sie tez NX500), że stał sie dla mnie sprzetem numer 1. Jakość filmów w 4k i 120 lub wiecej Mbit/s wgniata w fotel. Jedyne czego mi zabraklo choc wydawalo sie na wyciagniecie reki to pokazany 300mm f2,8. Gdyby to szło się pokazało to bym chyba sprzedał Nikona.

Co do Nikona to jestem w tym systemie juz z 15 lat i troche zal mi sie rozstawac. Nie widze zreszta sensownej alternatywy jesli chodzi o wybor akcesoriow (dlugie tele, szkla tilt/shift, fotografia makro).

Dobrze mi z NX i N/F a Samsungow chyba nigdy nie sprzedam. Robie cudownej jakości wydruki 60x40cm i wiecej raczej nie bede potrzebowal. Filmy 4k z NX1 beda 'na czasie' pewnie z 8-10 lat jak to bylo z Full HD, wiec pewnie predzej zepsuje mi sie NX1 niz bedzie potrzeba lepszej jakosci.

Domyślnie

Ja nie mam aż tak wypasionego sprzętu, ale też Samsungi NX nie zastąpiły mi lustrzanki, i odwrotnie.
    Ciągle w pewnych sytuacjach wolę użyć lustrzanki, bo bezlusterkowce nie całkiem się sprawdzają. Poza tym, brakuje im osprzętu i akcesoriów, i to nawet tym systemom bardziej rozwiniętym od Samsunga NX.
    Samsungi NX świetnie sprawdzają mi się w roli aparatów wycieczkowych, bo mogę wziąć dwa albo nawet trzy aparaty do jednej torby, z trzema obiektywami, i unikam wymiany obiektywów. Wszystkie one mają 20 MP i praktycznie identyczną jakość obrazu, więc nie mam rozterek typu "który aparat z którym obiektywem". Ale gdy chcę cyknąć jakieś makro, albo jakoś bardziej pobawić się lampami błyskowymi, system Samsunga nie ułatwia tego, i tu lepiej sprawdza się lustrzanka. Poza tym, czego byśmy nie mówili, AF Nikona jest jednak szybszy i skuteczniejszy.
    Natomiast do Samsungów można sobie podczepiać różne obiektywy pleśne, do zabawy.

Domyślnie

......
    Cena jaka zaplacilem za obiektywy powoduje, ze nigdy na nich nie strace i nigdy nie beda robily za przycisk do papieru (np.: 10mm za 400zł, 30mm za 200zł, 45mm za 500zł a 16-50S za 1500zł - do tego NX1 z gripem za 3000zł)........
    W tych cenach kupiłbym wszystkie te obiektywy od ręki - bez FV nawet z gwarancją tylko rozruchową
    i to nie żeby na nich zarobić ale dokładnie tak jak ty, mieć je na dłużej.
    Niestety ja za 30mm dawałem 1000 zł (za tyle samo odstąpiłem)
    10mm kosztuje 1500zł !(chyba bez FV) to już jest przegięcie i tyle.

Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

Musicie sobie jeszcze uswiadomic jedna rzecz. Obiektywow nowych juz w zasadzie nie ma. Dlatego mnie te ceny nie dziwia wcale i sa ciagle nizsze niz bylo to w sklepach jak jeszcze Samsung operowal na rynku (taki 10mm normalnie kosztowal 1800-2000zl). Jedynie 30mm chodzi drozej niz to bylo na polce sklepowej.
    Tak zawsze bylo, jest i bedzie. Jak Nikon zaprzestal produkcji Micro Nikkora 70-180mm czy AF 24/1,4D to ich ceny na rynku wtornym wystrzelily o wiele wyzej niz kosztowaly nowe. Tak samo bylo chocby z soczewkami makro 5T i 6T. One nowe kosztowaly w b&h 45$. Teraz od wielu, wielu lat uzywane na ebayu sprzedaja sie po 100 a nawet wiecej $.

Nie warto tez sugerowac sie gwarancja producenta bo Samsung ogolnie rzecz biorac juz w wielu miejscach na swiecie nie naprawia sprzetu foto ze wzgledu na brak czesci. Ludzie z calego swiata pisza o problemach z serwisem i nie moga znalezc chocby jednego miejsca w swoim kraju gdzie moga naprawic swoj sprzet (tak jest np w stanach i azji (wylaczajac Koree)). Nie patrzcie zatem na gwarancje lub jej brak to to w sumie to samo oznacza.

Mi sie nigdy zaden sprzet foto NX nie zepsul i jesli ja czegos nie uszkodze fizycznie to mam nadzieje sie nie zepsuje.

Domyślnie

Musicie sobie jeszcze uswiadomic jedna rzecz. Obiektywow nowych juz w zasadzie nie ma. Dlatego mnie te ceny nie dziwia wcale i sa ciagle nizsze niz bylo to w sklepach jak jeszcze Samsung operowal na rynku (taki 10mm normalnie kosztowal 1800-2000zl). Jedynie 30mm chodzi drozej niz to bylo na polce sklepowej.
    Tak zawsze bylo, jest i bedzie. Jak Nikon zaprzestal produkcji Micro Nikkora 70-180mm czy AF 24/1,4D to ich ceny na rynku wtornym wystrzelily o wiele wyzej niz kosztowaly nowe. Tak samo bylo chocby z soczewkami makro 5T i 6T. One nowe kosztowaly w b&h 45$. Teraz od wielu, wielu lat uzywane na ebayu sprzedaja sie po 100 a nawet wiecej $......
    W zasadzie racja z jednym małym ale, obiektywów od NX nie będzie kiedyś pod co podpiąć bo puszek nowych nie będzie.
    Nikkory można podpinać pod najnowsze puszki i do innych systemów przez adaptery.
    NX można tylko do NX i to jest powód dla którego obiektywy będą za jakiś czas bezwartościowe.
    Podaż jakaś tam kiedyś będzie bo ten kto będzie chciał coś nowego, albo inne obiektywy, inne ogniskowe dokupić,
    ten będzie sprzedawał NX i zmieniał system (no chyba że ktoś jest zbieraczem, jak ja - ale staram się pracować nad sobą)
    ale z popytem będzie krucho, jak niedobitki takie jak ja pokupują ostatnie zachcianki to już nikt
    nic nie będzie chciał. Skuszę się może, jak kiedyś pojawią się szkła w śmiesznych cenach.

Domyślnie

Niestety masz rację. Dobry, stary mechaniczny obiektyw można podpiąć pod w sumie niemal dowolne body (używając jakiegoś przystosowania mechanicznego) i zrobić zdjęcie, ustawiając ostrość i przysłonę. Obiektyw sterowany elektronicznie jest bezwartościowy poza swoim systemem. A ponieważ one są lekkie, to nawet jako przycisk do papieru są do niczego.
    W zasadzie, gdybym był liczykrupą, powinienem w te pędy cały ten szpej sprzedać w cholerę póki jeszcze jest to coś warte.

A tak w ogóle, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że bezlusterkowce służyły głównie do sprzedawania, i po początkowym okresie zachłyśnięcia się nimi, teraz entuzjazm mija. I użytkownikom, i producentom. Samsung (który przecież wyprodukował PIERWSZY bezlusterkowiec APS-C!) wycofał się w ogóle. Sony od dawna nie pokazało niczego nowego sensownego w formacie APS-C, a niedostatek sensownych obiektywów do FF A7 ciągle jest krytykowany. Zostało właściwie tylko Fuji, bo EOS M się praktycznie nie liczy, a wydaje mi się, że Pasikoniki i Olympusy, czyli format mikro 4/3, też jakoś stracił impet. No a małoformatowy Nikon 1 też raczej nie jest przez nikogo poważnie traktowany.
    Dlatego właśnie mam wrażenie, że cały ten pomysł służył głównie temu, żeby producenci na tym zarobili.

Strona 27 z 51 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów