Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Co kupic?

Domyślnie

bierz D80,
    nie rozumiem dlaczego miałbyś nie wykorzystać D80,
    to zwykły aparat amatorski, tyle że nie poobcinany jak D40X,
    ma śrubokręt co może się przydać jakbyś chciał kupić np. 50mm i mieć AF,
    większy wygodniejszy, lepsza ergonomia, więcej pkt af, "dachowy" wyświetlacz, to wszystko sie przydaje,
    co prawda imho aparat jest stanowczo za drogi jak na to co oferuje, ale to inna sprawa.

W zeszłą sobotę, koleżanka (ma D40 już kilka ładnych miesięcy)
    wzięła na trochę do ręki mojego D80,
    zrobiła kilka zdjęć, oddała mi go wyraźnie wściekła, na faceta ze sklepu foto,
    który przekonał ją jednak do zakupu D40, mimo iż planowała D80,
    ale pan przekonał ją z dla amatorki to D40 będzie lepszy...

Aparat kupuj tam gdzie przebywasz,
    ja nauczony doświadczeniem, nie kupię już nic drogiego w Polsce mimo ze taniej,
    kupuję tu gdzie jestem, gdzie mam serwis pod bokiem, raz już miałem kłopoty
    z dostepem do serwisu i wystarczy.

Domyślnie

Jak lubisz sobie pogrzebać w aparacie i masz kase to D80. Jeśli większość zdjęć robisz na Auto to bierz D40, tylko po co wtedy wymieniać aparat na lustro.

Domyślnie

a widzisz,skoro uwazam juz moja cyfrowka ze mi nie wystarcza i denerwuje mnie ze nie moge osiagnac tego co zamierzam,moge smialo atakowac na lustrzanke!
    Dobra jak mozecie to napiszcie jeszcze cos ja jade teraz pobiegac po sklepach,a pozniej do pracy,wiec bede dopiero w nocy,mam czas na zdecydowanie sie do okolo 20 sierpnia gdyz wtedy wyruszam w podroz dookola Irlandii

Domyślnie

A coś konkretniej ???
    Generalnie D80 jest dość dobrym aparatem, jednak ma opinię słabego konstrukcyjnie.
    W klasie typowo amatorskiej masz do wyboru: Nikona D40x i Canona 400D - czyli bez sensu...
    Sam stoję przed wymianą sprzętu, ale dla mnie Nikony zaczynają się od modelu D200...
    IMHO (moim skromnym zdaniem), jeśli chodzi o samą jakość zdjęć to na dziś Canony stoją najlepiej. Wkrótce może się to zmienić - od pewnego czasu krążą pogłoski o możliwości zmiany mocowania obiektywowego w Nikonie, czyli legendarne F-mount Nikona może już wkrótce przejść do historii, co ma swoje plusy i minusy...
    Ja planuję zakupy sprzętowe na przyszły rok, z tym że gdybym kupował "na dziś", to w grę wchodziłoby właściwie tylko Fuji S5 Pro lub Canon 5D - i tak planuję wymienić większość sprzętu i poszerzyć asortyment o makro i ultra szeroki kąt.
    Jeśli masz możliwość nabycia D80 z przynajmniej "w miarę dobym" obiektywem (np. uniwersalny 18-70 /3.5-4.5), pożądnym fleszem SB-800, kołowym polaryzatorkiem i jakimś plecaczkiem /torbą na ten kramik: będziesz sumarycznie zadowolony z tego sprzętu, tylko pamiętaj, że D80 jest dość delikatnym modelem, a i weź pod uwagę to, że obiektyw jest wciąż ważniejszy niż puszka.
    Pozdr.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    A coś konkretniej ???
    ale dla mnie Nikony zaczynają się od modelu D200...
    (...)
    a i weź pod uwagę to, że obiektyw jest wciąż ważniejszy niż puszka.
    Pozdr.
    sam sobie przeczysz

Domyślnie

napinacz, bierz np. tak:

D80
    Nikkor 18-70 - jako standard
    Nikkor 50/1.8 - tani i jasny, dobry do portretu i fotografii kreatywnej
    SB-800 - bez lampy jak bez ręki
    karta, filtr UV na 18-70

Popstrykasz z pół roku i zobaczysz co Ci brakuje w zestawie. Obiektyw może sobie zmienisz (np. na coś ze światłem 2.8 ) i dokupisz w ramach potrzeb tele (np. 80-200/2.8 lub 70-300VR), makro (tutaj masz kilka szkieł samego Nikona), coś szerokiego (też kilka szkieł). Może też puszkę wymienisz, choć D80 na długo wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    ...W klasie typowo amatorskiej masz do wyboru: Nikona D40x i Canona 400D - czyli bez sensu...
    Jest jeszcze pentax K100D, K10D, Olympus E410, E510 i Sony A100 (jakoś dziwnie się składa, bo wszystkie poza E410 mają stabilizację matrycy )
    Wszystko zależy od tego co się chce, bo biorąc pod uwagę rozpatrywany przedział cenowy (D80) to każdy z tych aparatów jest dostępny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    napinacz, bierz np. tak:

D80
    Nikkor 18-70 - jako standard
    Nikkor 50/1.8 - tani i jasny, dobry do portretu i fotografii kreatywnej
    SB-800 - bez lampy jak bez ręki
    karta, filtr UV na 18-70

Popstrykasz z pół roku i zobaczysz co Ci brakuje w zestawie. Obiektyw może sobie zmienisz (np. na coś ze światłem 2.8 ) i dokupisz w ramach potrzeb tele (np. 80-200/2.8 lub 70-300VR), makro (tutaj masz kilka szkieł samego Nikona), coś szerokiego (też kilka szkieł). Może też puszkę wymienisz, choć D80 na długo wystarczy.
    Zbigniew ,jak to jest z tym portretem ?
    Wczesniej widzialem watek, ze raczej 85-ka ... a jesli 50-ka to dlaczego skoro ma 18-70 ?
    Chodzi o bokeh ?

Domyślnie

No osobiście to wolę mieć np. 30/1.4 + 85/1.8 (wymieniam ten tańszy zestaw) - pokrywałoby to większość moich potrzeb. Jeżeli chodzi o portret to rzeczywiście ten drugi obiektyw, czyli 85 (choć wiele osób, w tym ja, stosuje np. Nikkora 60). 50-tka raczej do ciasnego portretu nie nadaje się tak jak 85, poza tym (wersja 1.8 ) ma rzeczywiście nienajlepszy bokeh. Niemniej polecam ją każdemu, bo ma duże zalety - jest ostra, jasna i bardzo tania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    No osobiście to wolę mieć np. 30/1.4 + 85/1.8 (wymieniam ten tańszy zestaw) - pokrywałoby to większość moich potrzeb. Jeżeli chodzi o portret to rzeczywiście ten drugi obiektyw, czyli 85 (choć wiele osób, w tym ja, stosuje np. Nikkora 60). 50-tka raczej do ciasnego portretu nie nadaje się tak jak 85, poza tym (wersja 1.8 ) ma rzeczywiście nienajlepszy bokeh. Niemniej polecam ją każdemu, bo ma duże zalety - jest ostra, jasna i bardzo tania.
    Dodam od siebie, moze to wniesie cos do watku.
    Caly czas przymierzam sie (czekam z zakupem na nowe modele, to starsze moze stanieja) - D80 + T17-50/2.8 + T90/2.8 i pierscienie.
    Do macro powinno byc idealnie, jeszcze jakby mi starczylo kasy na lampe R1.
    Do focenia imprezek rodzinnych (w mieszkaniu,pokoju,jakas imprezka typu grill) taki zoomik jak 17-50 tez powinien byc ok.

To co mnie zastanawia to fakt, ze wiele osob ma takie czy inne zoomy a jednak kupuja 50-ke czy 85-ke do portretu.
    Czemu ? Skoro ktos ma 17-50 (wiec ma 50) i np. macro 90 (wiec ma blisko 85) czy 105 to po co kupowac 50-ke czy 85-ke ?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów