Szukaj
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Sugeruję zakup D80 z obiektywem 18-70, lampy błyskowej SB600, filtru UV, mocnego stabilnego statywu, masz wszystko na początek. Zestaw ten pozwoli Tobie zorientować się co jest jeszcze potrzebne, w czym się czujesz najlepiej, w jakim kierunku chcesz zdążać. Najważniejsze żebyś fotografował, nie inwestuj na początku zabawy z lustrzanką w drogie obiektywy, będziesz miał na to czas.
SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2
Uderz w stół, a nożyce się odezwą.
Napisałem o Nikonie D80, że jest to słaba konstrukcja, i obrywam za to w postach... Cóż, może nie każdy mnie dobrze zrozumiał, więc wyjaśniam /prostuję:
1. Nikony D40(x), D50 i D80 należą do segmentu aparatów amatorskich z podziałem na początkujących użytkowników i zaawansowanych amatorów, stąd ich KONSTRUKCJA nie DORÓWNUJE konstrukcjom aparatów wyższej klasy, jak np. D200, czy D2X(s).
2. Jestem daleki od polecania komukolwiek Nikonów poniżej modelu D80 (lub jego poprzednika D70s), jednakże biorąc pod uwagę PRZEZNACZENIE tego modelu, nie traktuję jego konstrukcji jako "mocnej", a "SŁABĄ": brak uszczelnień korpusu; brak uszczelnień samej matrycy; cienka i mimo wszystko delikatna obudowa magnezowa (widziałem już pękniętą puszkę D80 w serwisie), niższa jakość użytych podzespołów i elementów konstrukcyjnych od modeli z wyższej półki. Nie czarujmy się: D80 nie jest modelem D2X, ani nawet D200, a to że niektóre z rozwiązań i pozespołów zapożyczono z modeli wyższej klasy i że ma GWARANCJĘ nie oznacza że się nie rozsypie w trudnych warunkach (gdzie użytkowanie niezgodne z instrukcją nie jest objęte gwarancją). Absolutnie NIE twierdzę że jest mniej wytrzymały od Fuji S2 czy S3 Pro, bo zapewne jest bardziej wytrzymały (mimo, że pomiomo dużej delikatności modeli S2 i S3, akurat matryce w Fuji są świetnie zabezpieczone - w przeciwieństwie do D80), jednak do wytrzymałości nawet D200 (którego poziom zabezpień jest i tak sporo niższy od D2X - podobnie jak i cała konstrukcja) to mu bardzo daleko.
3. Absolutnie nie twierdzę, że słabsze modele od D80 mają "mocniejszą" konstrukcję - bo NIE mają. Jeśli komuś wystarcza poziom jakości wykonania D80 - jego sprawa. Dla mnie Nikony zaczynają się od modelu D200, a ciekawszą alternatywą jest Fuji S5 Pro. Nie oznacza to, że nie mam świadomości istnienia korpusu D80. Jak na klasę zaawansowanego amatora (lub tzw. profesjonalisty ślubno-okazyjnego) to b. dobry model, tyle że z MOJEGO punktu widzenia o słabej konstrukcji.
4. Dygresja: swoją drogą niedawno chyba na forum Nikona był wątek o wyższości jakości zdjęć z Nikona D200 vs Canona 5D. I mnóstwo Nikoniarzy (o zgorozo) broniło tego absurdalnego poglądu. Rozumiem przywiązanie do marki, to że D200 to świetny korpus, że ergonomię ma lepszą, ale sorry: jakość rejestrowanego obrazu jest dużo słabsza od jakości obrazu rejestrowanego przez EOSa 5D i chyba trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć: ja widziałem zdjęcia testowe wykonane w identycznych warunkach studyjnych (motyw i oświetlenie), podobnej jakości profesjonalną optyką z Fuji S5, Nikona D200 i Canona 5D. I mimo że w "Fotopanoramie" w Krakowie twierdzili, że te z S5 Pro są najlepsze, jakoś wszyscy moi znajomi byli zgodni, że Canon 5D górą.
Prośba: nie chcę rozwijać dłużej tego tematu: komu pasuje D80 niech go kupi i się nim cieszy. W klasie "zaawansowany amator" to jeden z mocniejszych zawodników. W klasie profesjonalnej: za słaby.Pozdrawiam.
2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.
Tyle że D80 to aparat amatorski i nie ma co go porównywać z aparatami dla zawodowców. Natomiast pisząc, że jest słaby sugereujesz, że słabszy od konkurentów - a tego nie stwierdzono. Stąd te protesty. Założyciel wątku zapewne zdaje sobie sprawę, że nie kupuje profi puszki więc wie też że rzucanie nim do rzeki czy na beton może się źle skończyć. To myślę są wszystko oczywistości, których w rzeczy samej nie warto rozwijać.
Pozdrawiam
Marcin
Troszeczkę się nie zrozumieliśmy miałem na myśli szkło 50 mm 1,8. Co do aparatu D 50 to mi się podoba, a kupiłem D70s bo był większy (jak dla mnie wielki +) i lepiej leży mi w ręce.
PS. Tad_Bie zapomniałeś dodać że D80 nie ma połączenia z internetem i nie można wysłać zdjęć od razu do domu a to już wogóle kicha strasznaCiekawe czy zauważyłeś różnicę cenową między tymi aparatami ?
Witam,
podciągając się pod wątek...
Przymierzam się do zakupu (pierwszej lustrzanki cyfrowej) i wstępnie wybór (po przeczytaniu kilkunastu wątków) pada na D80. Do tej pory nie miałem wcześniej możliwości zabawy cyfrową lustrzanką (jedynie lustrzankami canona). Pytanie moje dotyczy wyboru obiektywu. Zastanawiam się nad Sigma 17-70. Głównie fotografuję imprezy rodzinne, troszeczkę plener (jednak nie krajobrazy a wciąż postaci). Proszę o ewentualne wskazówki co do tego wyboru. Przeznaczyć chciałbym na body + szkło około 4,5K.
mi wyszło 4,5 k zł (D80 + Tamron 17-50 + UV HSM HOYA)
przem
Witam.
Jeżeli jeszcze nie kupiłeś nic to radził bym Ci sie zastanowić nad D50. Skoro 80 jest przesadą to radze 50. Mam takiego jak i często robie foty 70, ale polecam bardziej 50. Przede wszystkim cena odpowiednia do jakości!!!
Skontaktuj się z nami