Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Co kupic?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Co kupic?

Witam Wszystkich
    Przepraszam jesli bylo juz to walkowane,ale jestem totalnym amatorem,bawiacym sie zwykla cyfrowka Sony cybershot,ale po dwuch lata focenia juz mi nie wystarcza i czuje potrzebe lepszego sprzetu i stad jest moje pytanie!
    Prosze o porade co mam kupic,jestem zdecydowany na Nikona,jesli chodzi o model to blizej mi do d80,ale czy jest sens zebym inwestowal w tak drogi aparat,skoro nie mam w ogole doswiadczenia w cyfrowkach,czy jest to dobry sprzet do nauki dla amatora?
    Dziekuje za kazda rade!!!

Domyślnie

Masz racje, ze byl walkowany i to niejeden raz.
    Co powiesz o zdaniu : "Jezdzilem malym Fiatem ale jest za maly , czy jest sens kupowac Jelcza ?"
    Zadales podobne pytanie ... okresl co chcialbys osiagnac przez zakup lustrzanki, ile masz kasy na ten cel.

Domyślnie

Moja z przygoda z Nikonem zaczęła się tak:

Poszedłem do sklepu chcąc kupić pierwszą lustrzankę. Chciałem Canona 400D, ale będąc w sklepie wziąłem go do ręki porobiłem próbne zdjęcia i jakoś mi nie leżał. Więc wziąłem do ręki Nikona (akurat 80-tka) i mi podpasowała. Radze podobnie.

Domyślnie

Ja swoją D80-tkę kupiłem 2 miesiące temu
    Jest już dość zaawansowanym aparatem więc cały czas się uczę - bo też jestem raczej amatorem
    bo doświadczeń z analogowym ZENITHem nie liczę

Narazie dość często używam funkcji AUTO - choć uczę się z dnia na dzień
    Pewnie na dziś starczył by mi D40x - jednak jak dla mnie BODY trochę za małe
    może to nie argument - ale u mnie to zaważyło że kupiłem D80

Co do kasy nie miało to dużego znaczenia, bo wrzuciłem w koszty firmy (tutaj miałem ten komfort)

Problem z tym doradzaniem zawsze jest, bo dla większości tu obecnych D40x jest zabawką
    sporo osób też twierdzi że Nikon zaczyna się od D200 - ale weź pod uwagę że większość tu obecnych to albo zawodowcy, albo wytrawni gracze - więc ich rady będą zawsze lekko zawyżone

tu bierzący temat o tym samym http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28732
    Ostatnio edytowane przez KARLOS_vu ; 10-08-2007 o 12:03

Domyślnie

Napinacz - napisz cos konkretnie, bo widze, ze bedzie kolejny dziwny watek i kazdy bedzie udowadnial sobie, ze cos co kupil to dobry wybor.
    Okresl jaka masz kase, co bedziesz focil to ktos konkretnie odpisze.

Domyślnie

odłóż i kup sobie samochód :P
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Domyślnie

Jak masz kase wez D80
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

Domyślnie

jeszcze musisz sobie zdawać sprawę, że to droga zabawa - nic (no prawie) w tym hobby nie jest tanie i dobry sprzęt kosztuje grube pieniądze. Więc musisz sobie zdać sprawę z tego że korpus i kitowy obiektyw to dopiero początek wydatków przy lustrzance - potem dochodzą lampy, inne szkła, filterki itd.

Sporo ludzi, którzy dopiero wchodzą w świat luster nie zdaje sobie spawy, że:
    1. to kosztuje i to dopiero początek wydatków,
    2. zasada im droższy korpus (z wyższej półki) tym więcej wymaga wiedzy od fotografującego - sam ładnych zdjęć nie robi

no i potem są pretensje - czemu to takie drogie, czemu takie drogie a zdjęcia do du$%y itd.

Użyj funkcji szukaj - poprzeglądaj stare wątki na ten temat (było ich sporo) i coś wybierz - wybór spory - nowe D40/D80, starsze D50/D70(s) z drugiej ręki itd.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Mieszkam w Irlandii i jesli chodzi kase to raczej nie bedzie problemu,tyle ze musze kupic przez neta w Polsce gdyz mozna sporo zaoszczedzic! Jesli chodzi o focenie to praktycznie wszystko od krajobrazow i cudownych irlandzkich widokow,poprzez miasta ludzi i widowiska sportowe (np: Rally of Ireland),no moze makro mnie nie kreci!
    Powiedzmy ze mam 1000e do wydania,ale z poprawka na to czy jest sens kupowac D80 (jestem jak najbardziej za)!
    Obawiam sie ze nie bede wykorzystywal go nawet w 30%,wiec prosze o pomoc jesli sie myle to mnie poprawcie!
    Ograniczylem sie juz do D40x lub D80

Domyślnie

Ja od 3tyg. jestem posiadaczem D40, większość zdjęć robiona w auto.Uczę się tego aparatu, troszke zaczynam w manualu i coraz bardziej mi się podoba!Puszka jak puszka(jak na amatora) szkło+światło+nie zawsze obróbka i powinno wystarczyć.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów