Close

Strona 34 z 43 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 427

Wątek: Canon G7X

Domyślnie

Jakkolwiek dobre jpg produkuje G7X, to czasami jednak polegają w starciu z trudnymi kadrami, gdzie na ratunek przybywa format RAW

- to samo zdj. zapisane w aparacie jako jpg L i Raw.
    Raw wywołany w CR przy zaangażowaniu kilku suwaków. Na pewno można lepiej, ja robiłem to na lapku, więc się nie przykładałem...
    Wycinek kadru pokazuje, jakie "kwiatki" może nam sprawić jpg w kontrastowych sytuacjach i na skraju możliwości zapisu tego formatu, a co możemy odzyskać z Raw-a

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goranick Zobacz posta
    Dla minie - przede wszystkim mieści się w kieszeni i można go po prostu mieć ze sobą wszędzie.
    Sprawdza się mądre powiedzenie: "Najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie". Ten canon produkuje wg mnie lepsze jpgi niż rx100III/IV.
    @rotor

Odnośnie tego zdjęcia z cmentarza. G7X nie posiadają podobnej funkcji jak Soniacz DRO/HDR? Jeśli taka f-cja była by w canonie, to by była duże ułatwienie, jeśli komuś nie chciało by się siedzieć w rawach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcus777 Zobacz posta
    ...Odnośnie tego zdjęcia z cmentarza. G7X nie posiadają podobnej funkcji jak Soniacz DRO/HDR? Jeśli taka f-cja była by w canonie, to by była duże ułatwienie, jeśli komuś nie chciało by się siedzieć w rawach.
    Jest korekta cieni i korekta DR na światła. Działa tylko dla samego jpg, trzeba wyłączyć RAWa.

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź. A czy mógłbyś lub ktokolwiek znaleźć czas i zaprezentować, jak to wygląda na zdjęciach (w miarę kontrastowych ) ON/OFF ?! Dziękuję

Domyślnie

Wczoraj pomęczyłem trochę wyższe iso.
    - najpierw RAW (generalnie po to, by cienie były czytelne) , konwersja do DNG i obróbka w CR

- jpg z puszki

- do tej pory sądziłem, że tak wysokie czułości, zarezerwowane są tylko dla luster (RAW, konwersja do jpg w puszce G7XMII z rozjaśnieniem o 1 stopień, czyli max, reszta parametrów oryginalnych z aparatu)

Przy okazji tego zdjęcia wyszło, że stabilizacja w Canonie działa bdb (zrobiłem dla pewności w serii 3 sztuki, z których pierwsza była minimalnie poruszona, ze względu na nacisk spustu migawki)
    Podtrzymuję to, o czym wspomniałem wcześniej: aparat radzi sobie z szumami rewelacyjnie, algorytmy są tak dobrane, że nie mają one zbyt dużego wpływu na szczegółowość obrazu, po prostu Canon nie produkuje "akwareli" (w aparacie mam ustawione odszumianie wys. ISO na min.)

Domyślnie

@Jacek_Z
    Co tu w tym wątku za tajfun przeleciał i wymiótł wszystkie posty i zdjęcia Arcziego? Ciekawie przedstawiały możliwości G7x, poza tym zaburzona jest przez to ciągłość dyskusji. Momentami wygłaszam monologi, a bynajmniej tego nie planowałem.

Domyślnie

też mnie dziwi, co tu się porobiło, ..zastanawiałem się przez chwilę, czy ja ma sklerozę, czy jakieś posty i zdj. wymiotło, ale nie, jeszcze tak źle ze mną nie jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    heja Canonierzy wśród Nikoniarzy
    mam pytanko, jaki programik trzeba ściągnąć na smarkfona (andek), by Kwanonik G7X z nim banglał ?
    i drugie, czy to oprogramowanie da mi taką możliwość, by zmienić korektę AE podczas realizacji bracketingu ?
    Chodzi o to, że bracketing jest tylko +- 2 EV i chcąc rozszerzyć jego funkcjonalność o kolejne w naświetlenia, trzeba by wprowadzić korektę do następnej serii trzech zdj, a to może spowodować poruszenie aparatu względem kadru i nierówne fotki
    Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    To Canon Camera Connect. Niewiele można nim zdalnie zrobic, jedynie zmieniać zoom i ustawić samowyzwalacz, no i pstryknąć
    Oprocz zdalnego sterowania można nim pobrać zdjęcia z aparatu.
    No więc Panie Juriko, informuję wszem i wobec, że za pomocą programu CCC i smarkfona da się zrealizować bracketing + korekta ekspozycji, co daje nam w sumie bracketing +- 5 EV czyli o zasięgu 10 EV (oczywiście po drodze nie dotykając naszego Canonika, na czym mi zależało)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    No więc Panie Juriko, informuję wszem i wobec, że za pomocą programu CCC i smarkfona da się zrealizować bracketing + korekta ekspozycji, co daje nam w sumie bracketing +- 5 EV czyli o zasięgu 10 EV (oczywiście po drodze nie dotykając naszego Canonika, na czym mi zależało)
    Czyżby MarkII dawał w tym względzie większe możliwości? U siebie nie widzę takiej opcji. Zdalnie to nawet rawa nie mogę odpalić tylko jpega.

Domyślnie

u mnie bangla chyba wszystko, co najbardziej przydatne może być, RAWy, RAWy+jpg, samowyzwalacz, manual, Av, Tv, czas B z licznikiem sek. (tego się w ogóle nie spodziewałem! ), zdjęcia seryjne, zmiana iso, ramka AFu dotykowa, lampa błyskowa wł/wył , osobny przycisk AF-u, nie da się tylko zmienić tryby naświetlania i pomiaru

Strona 34 z 43 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów