Szukaj
Bardzo ciekawy pomysl
Wystartowałem z nano cube dla bojownika. Co jakis czas może coś wrzucę...postaram się w lepszej jakości niż poniższe...
Domyślam się, że masz akwarium wspaniałe, ale zdjęcie jest fatalne. Z paru powodów.
- Nie ma punktu odniesienia - nie wiadomo, czy ta plątanina zielska ma 10 cm, czy dwa metry.
- Nie ma ani dna, ani ścian, ani (w ostateczności, choć to by było najgorsze wyjście) lustra wody - więc wszystko jest zawieszone w próżni.
- Ostatecznie mogłoby być takie zawieszone, gdyby była jakaś rybka (ryba, rak, ślimak, ośmiornica, rekin, wrak statku, kapitan Nemo, lub cokolwiek dającego skalę).
- Samo kłębowisko liści jest nijakie, wprowadza zamęt, wygląda mocno chaotycznie i nie wyłania się z tego żadna sensowna kompozycja. W fotografii kompozycja jest istotnym elementem.
- Zdjęcie mogłoby się znaleźć, a nawet być interesującym dla fachowców jako fragment reportażu, np. kilku zdjęć obrazujących całe przedsięwzięcie: ze dwa obrazki z całością akwarium, jedno zbliżenie na jakiś wyrazisty element główny, jedno z jakimś detalem prawie makro, i to, jako obraz 'buszu' - ale samodzielnie moim zdaniem się nie sprawdzi.
A w ostateczności życzę Ci nie tylko wystrzałowego akwarium, ale i wystrzałowych zdjęć - chętnie obejrzę, bo mam świeżo w pamięci wizytę w oceanarium i było przyjemnie, więc chyba zaczynam lubić akwaria.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Zrobiłem całą serię i miało byc fajnie ale po przeanalizowaniu postawiłem tylko na to jedno. Muszę jeszcze ogarnąć temat pstrykania przez szkło na niewielkiej przestrzeni po kostka ma zaledwie 30 cm szerokości. Dzięki za komentarz obiecuję poprawę![]()
To podstawa jest stosunkowo prosta: im ciemniej na zewnątrz tym lepiej, bo tym mniej się odbija, chyba, że masz miejsce i możliwości, żeby używać murzynów - znaczy czarnych zastawek. Niby da się, ale po prostu im mniej światła na zewnatrz, tym mniej będziesz miał kłopotów z odbiciami od szyb.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Pan Lucek
W zasadzie sporo w tym było racji. Pewien punkt odniesienia poprawia odbiór. Na kolejnym zdjęciu najmilsza rybka jaką kiedykolwiek miałem. Otosek przyujściowy:
Muszę zacząć doświetlać plan i zmniejszać ISO...
Ostatnio edytowane przez Adam Okuń ; 26-11-2016 o 12:38
Chyba lepiej:
Skontaktuj się z nami