Kup sobie Sony. Miliony much nie mogą się mylić.
Szukaj
Kup sobie Sony. Miliony much nie mogą się mylić.
Franek wszystko co kupi, to zepsuje.
- Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
- Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...
Cos w tym jest...
Laduje baterie 2 godziny - aparat mowi, ze 'too low battery'. Laduje trzecia godzine, ladowarka pokazuje ze naladowano przynajmniej 80%, aparat pokazuje, ze jest ledwie ok. 30%. Pusta karta 32gb - aparat pokazuje, ze moge zrobic 200 zdjec (same RAWy, bez JPGow). Formatowanie karty w trybie 'overwrite' trwa przynajmniej 2h i doi baterie do zera. Po wykonaniu zdjecia aparat miga czerwona lampka ok. 16 sekund. Po wcisnieciu 'play' aparat wyostrza obraz tak ok. 10 sek.
A nowka. Ledwie 300 (juz 400) zdjec przebiegu, potwierdzone aplikacja do weryfikacji tych przebiegow, zadnych sladow uzytkowania, rys, czegokolwiek.
Za dwa dni jade ustalic czy to kwestia baterii / ladowarki czy cos z aparatem i jak sie okaze, ze cos nie hula w aparacie, to bede go oddawal. Takie problemy pierwszego swiata.
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 22-10-2016 o 19:37
Jeśli sam to sprawdziłeś (przebieg) to po tym co opisałeś ewidentnie coś jest nie tak z aparatem.
U mnie np.formatowanie karty trwa kilka sek. i niezależnie ile procent ma bateria.
Na karcie 32 GB przy samych RAW możesz spokojnie zrobić duuuużo więcej.
Po włożeniu pełnej baterii i sformatowaniu karty pokazuje 100%/100% w INFO.
Zresztą jak to Twoja druga M9 to sam to wiesz jak powinno być.
Z tym przebiegiem to jeśli sam tego nie sprawdziłeś to te teksty sprzedawców (zwłascza w komisach) to można między bajki włożyć.
Znam np. jedną Leice która ma przebieg "tylko X" a różnie się realnie o ponad 40.000 zdjęć od rzeczywistego...
Mam nadzieje że wszystko się zakończy dla Ciebie pomyślnie.
Pozdrawiam. Piotr
P.S.
Jeśłi faktycznie ma mały przebieg i brak śladów używania to jedyne co mi przychodzi do głowy to utopienie korpusu.
Śladów niby nie ma na zewnątrz ale z elektroniką mogą dziać się cuda.
Właściwie jedyna opcja jeśli zależy Ci na tej Leice to wysłać do Solms na ekspertyze.
Ostatnio edytowane przez pioterkow ; 23-10-2016 o 11:45
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
Przebieg sam sprawdzilem. O formatowaniu mowilem w kontekscie tego trybu 'overwrite', to nigdy nie trwa kilka sekund, ale tez nie powinno trwac az tak dlugo. A z uwagi na baterie i niemoznosc jej naladowania, nie mam jak nawet teraz sprawdzac aparatu dalej (formatu karty czy upgrade'u softu nie zrobie nie majac naladowanej baterii do 80%, bez drugiego aparatu nie mam jak porownac baterii, sprawdzic czy to moze kwestia karty itd).
Tak wiec jutro jade to zalatwic, najwyzej oddam aparat i odzyskam pieniadze.
Leica miala taki fajny koncept przez kilkadziesiat lat, ktory tak pieknie zostal { można napisać zepsuty} przez te cyfrowki.
Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 23-10-2016 o 17:37
O i to jest właśnie problem! W takiej chociażby M6 nie było tyle elektroniki a za to pełna pucha precyzyjnej mechaniki. A teraz prawie dokładnie na odwrót.
Film staje sie coraz bardziej fanaberia. To po pierwsze primo. Po drugie primo, wyjezdzam i ciaganie ze soba tyle czasu filmow nie wchodzi w gre. I wreszcie po trzecie primo, ja nie jestem z tych, co to podejda, spokojnie uslala ekspozycje, wyczekaja moment, raz nacisna spust migawki i maja doskonale ujecie. Ja albo nie robie zdjec wcale, albo robie ich od cholery. I do mojego charakteru fotografowania najlepiej jednak pasuje cyfra... Stosunek zdjec, z ktorych jestem zadowolony do odpadow to jakies 100-150:1.
Poza tym, ja nie lubie tych wszystkich technikaliow. A ostatnio jak na wyjezdzie w 4 miesiace zrobilem kilkadziesiat filmow i wrocilem w sierpniu to do dzis nie widzialem zadnego z tych zdjec, a wziawszy pod uwage, ze znowu zaraz wyjezdzam, to tych zdjec pewnie w ogole nie zobacze przed 2019...
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 23-10-2016 o 16:00
Biedny Maciek... Nie ma skanera... Bo sprzedał.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami