O tym jak sprawdzić, to oczywiście wiem, chodziło mi o ruchy szpatułką.
Mimo wszystko dzięki ? ?
Przy okazji zdjęcie dam, stareńki Tessar 2.8/50
Szukaj
O tym jak sprawdzić, to oczywiście wiem, chodziło mi o ruchy szpatułką.
Mimo wszystko dzięki ? ?
Przy okazji zdjęcie dam, stareńki Tessar 2.8/50
No jedną mokrą stroną jedziesz w jedną mańkę, suchą w drugą i już. Nigdy więcej tą samą szpatułką, bo tylko brud rozsmarujesz.
Jak masz dużo syfu w rogach to można najpierw taką mała szpatułką do rogów to samo, póżniej dużą.
Nie ma co się bać. Rotin jest dobry. I płyn i szpatułki.
W razie dużego stresu można setkę strzelić
Tessar fajny i przyjemnie bebła.
- - - - kolejny post - - - - - -
To trzeba umieć zrobić w prawie każdych warunkach. Wiadomo, że przy zmianie obiektywów w każdej chwili coś się może przyczepić.
Tak tak, to już wiem i się zastanawiam czy kupić większy zestaw z dużymi i małymi szpatułkami, czy tylko z dużymi.
A Tessar to kolejny obiektyw przerobiony pod Nikona ?
Ja tych szpatułek nie wyrzucam.
Choć to wbrew zasadom, ale dobrze się tym obiektyw czyści i wizjer i filtry.
Wiadomo, że to mnie newralgiczne punkty.
Ślady nie zostają. Trzeba taką szpatułkę wcześniej przedmuchać, potem kroplę płynu i...
Ja kiedyś rotinem pomazałem matrycę. Zrobiły się maziiaje i nie chciały zejśćJak nie w jedną, to drugą stronę
W sklepie z elektroniką kupiłem alkohol izopropylowy (IPA) za 6zł. Kropelka na szpatułkę i ciach
Przez chwilę wstrzymałem oddech ze strachu, ale zaraz okazało się, że niepotrzebnie się martwiłem. Po brudzie i smugach ślad nie został
Od tamtego czasu używam IPA z powodzeniem. I nie wierzę w rotina. Chyba, że jakiś chińczyk mi się trafił
![]()
Fuji
Ostatnio edytowane przez dareksad ; 13-10-2016 o 18:52
Ja mam IPA, to nie to samo co Rotin.
Ważne są też szpatułki i tylko raz w jedną, raz w drugą stronę.
Nie może być tłuszczu, ręką broń Boże dotykać....
Mam pytanie. Może ktoś z Was zauważył, czy szybkość (zapisu/odczytu) karty pamięci włożonej do aparatu (Sony A7 II) oraz być może także jej pojemność - wpływa w jakiś sposób na czas gotowości do zrobienia zdjęcia po włączeniu aparatu?
Ech znowu nie dostaję powiadomień z nikoniarzy a tu wątki żyją:/
Są duże. Ale szkła o tych parametrach zazwyczaj małe nie sąAF jeszcze nie taki jak by mógł. Dla biedaków raczej też nie bo one pod 3 tysie z tego co pamiętam. Ale jakość dobra, adekwatna do ceny
Dla mnie nie mają sensu bo UWA lubię małe i nie potrzebuję jasnego (wyleczyłem się z 'może kiedyś będę robił kotlety to muszę mieć wszystkie jasne szkła), a f1,8 przy 50tce mi starcza za to w sporo mniejszym opakowaniu
To jak wszyscy komentują to dodam swoje 3 grosze- jak kuper najważniejszy to powinno to być widoczne w zdjęciu - kuper zdecydowanie większy w kadrze, powinno mniej się dziać, może z 'psiej perspektywy', może z mniejszą GO albo mniej rozpraszającym tłem, a nogi psa ucięte w zdecydowanym miejscu a nie tak jak by się nie zmieściły i był to błąd fotografa.
Naprawdę dziwne rzeczy Wam się czasem podobają
Tzn na swoim koncie wymienić np. złotówki na funty zamiast żeby sam przeliczał dopiero podczas 'zapłać za towar'? Czy jest jakiś jeszcze sprytniejszy sposób?
Nie wyświetlają mi się.
10-18 kryje FF ale brzegi marne, to mocny półśrodek, szkoda marnować na to pełną matrycę
Konwertery są fajne ale tu zestaw robi się spory, gabaryty i waga prawie jak 16-35 a ciężki konwerter na końcu zestawu 'ciągnie' do przodu. Cenowo zestaw też nie jakiś super szał. Ale jak komuś starcza te 21mm na UWA, i tak ma fe28 to może by starczyło.
Jest od dawna, dobry stosunek jakości do ceny ale trzeba dodatkowy adapter u nas więc robi się spore. No i mi w nim dodatkowo przeszkadzała ogromna dystorsja falista.
Jak masz a6000 to będzie podobny rezultat tylko na 10MP zamiast na 24MP. Szumy trochę lepsze ale jak zeskalujesz 24MP do 10MP to powinno wyjść na to samo. Ale 24MP pozwolą na trochę więcej w wyostrzaniu. Ja używam na a7 55-210 jak potrzebuję małego tele z AFem. Jest ok jak na ten obiektyw. Zeskaluj sobie zdjęcie z a6000 z 24MP do 10MP, to ten crop z A7 to prawie to samo. Jest podobnie do pełnoklatkowego starszego szkła przez LAEA4 zeskalowanego do 10MP z FF jak 55-210 w trybie cropa na A7. Ale jak potrzeba coś więcej to oba te rozwiązania to za mało i trzeba albo natywne teleFE albo lepsze tele z A (za ok 1,5-2k).
To i coś wrzucę
(loxia35)
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami