A nie lepiej kupić ajfona?
http://petapixel.com/2016/10/05/ipho...to-comparison/
Szukaj
A nie lepiej kupić ajfona?
http://petapixel.com/2016/10/05/ipho...to-comparison/
Dobra, to teraz będzie pytanie merytoryczne - ile Wam aparat myśli po zrobieniu zdjęcia? Tzn. ile czasu miga ta czerwona lampka z tyłu? Kupiłem sobie m9 i mam wrażenie, że mi poprzednia m-e myślała krócej. Albo nie zwracałem na to uwagi... W każdym razie, karta pamięci jest szybka, 95mb/s (zresztą to ta sama, której używałem z poprzednim aparatem). JPGi wyłączone, podgląd po zdjęciu wyłączony, po zrobieniu jednego zdjęcia myśli ok. 15 sek, przy skompresowanych DNG nieco ponad połowę tego czasu.
A może mam jedną z tych special editions, tylko o tym nie wiem? Była M-E, M-D, M-A, może mam M-Z - Model Zamyślony?
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 12-10-2016 o 19:02
Firmware aktualne? Stawiałbym na kartę. M9 było (jest) kapryśne pod tym względem. Właśnie szybkich i dużych kart nie lubi. Woli raczej tak zaawansowane technicznie jak samo M9![]()
N -> L -> S
Karta 95mb/s, DNG skompresowany lub nie: 6sek.
Spróbuj z inną kartą. Taj jak piszesz że 15 sek myśli po każdym zdjęciu to zdecydowanie za długo.
M9 czasem lepiej działa z wolniejszymi i mniejszymi kartami np 8-16GB i 30MB/sek itp.
Czasami też krócej działa jak włączysz tryb seryjny do zdjęć pojedynczych.
Pozdrawiam. Piotr
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
Sprawdze inne karty, mam jeszcze 60mb/sek i jakas stara o pojemnosci 256mb. Firmware (z tego co mi wiadomo) to ten przedostatni.
Pokaż jakie zdjęcia robi, nie zwalaj na kartę
Oby światło było z Tobą.
Sprawdź jeszcze włączenie trybu C do zdjęć pojedynczych. Mnie i w M9 i w Monochrome (starym 18MP) dużo krócej myślała przy używaniu trybu C.
Nie wiem od czego to zależy... Możę jej włącza się jakiś Turbo Amazing Dopalacz...![]()
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
Sprawdzone karty - czy 95mb/s, czy 60mb/s czy niewiadomo-ile-mb/s-micro-sd-przez-adapter czas taki sam.
Może trzeba mocniej nakręcić, to troche przyśpieszy
- - - - kolejny post - - - - - -
Albo potrząsnąć i naoliwić![]()
Skontaktuj się z nami