Close

Strona 138 z 209 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 2164

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    W dokumencie i reportażu mały aparat nie do przecenienia.
    Co do wyborów, emigrowałem z fuji do sony.
    To zależy. Jak robię na przykład temat o lokalnych rzemieślnikach, gdzie fotografuję za ich zgodą, korzystając z ich gościnności, to zabieram, normalną pełnoklatkową lustrzankę z 35mm, plus ewentualnie 24 i 50mm. Ale jak jadę się poszwędać po przykładowo Lizbonie, czy na wiejski festyn rodzinny, zorganizowany przez lokalną mleczarnie to biorę x100 i jest postrzegany jako niegroźny turysta, a w drugim przypadku jako idiota z kompaktem Może jestem już stary, ale łażenie przez tydzień, po obcym mieście z czymś cięższym niż x100 na szyi mnie nie kręci. Taki minimalizm.

Domyślnie

i zeissa.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Tomek zdyboo powiedział kiedyś, a ja się z tym zgadzam całkowicie, że jeśli ktoś na ulicy nie chce mieć zdjęcia zrobionego lustrzanką, to tak samo nie będzie chciał mieć zrobionego smartfonem czy małym aparatem. A jak ktoś chce / godzi się / wszystko mu jedno, to da sobie zrobić czymkolwiek.

Domyślnie

Hłe, hłe, gdy chodziłem po Monachium z X100S na szyi, to co najmniej kilka razy zaczepiali mnie miejscowi obywatele, pytając mnie co to jest za fajny staroświecki aparat, na pewno na kliszę. A z M3 to raz jedna idąca z naprzeciwka atrakcyjna blondynka w zachwycie zawołała: O, jaka piękna stara Leica!". Ale to była koneserka, jak się zaraz okazało. Chwilę miło sobie pokonwersowaliśmy o aparatach i w ogóle, ale niestety musiałem udać się do pracy, więc ciągu dalszego nie było.

I o to właśnie chodzi. Systemowe Fuji klasy X-Pro/X-T i Soniacze za bardzo przypominają lustrzanki, więc nigdy tak nie będzie, żeby człowiek zupełnie nie rzucał się w oczy, względnie wyglądał na głupszego niż jest i był traktowany jak małpa z małpką, niech tam sobie cyka na zdrowie. Z Leicą da się i z X100/S/T też da się.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 12-11-2016 o 23:24

Domyślnie

Też jestem zdania, że uwagę potencjalnej ofiary przyciąga ten charakterystyczny ruch ręki do oka, a czy w ręku jest Minox, czy LF, to już nie ma znaczenia.

Domyślnie

Subiektywnie mam wrażenie, że dla sporej grupy odbiorców robi różnicę, czy po staroświecku przykładam do prawego oka i reszta mojej twarzy z sympatycznym uśmiechem pozostaje widoczna, czy też jak z lustrzanką masz całą facjatę zasłoniętą. Aczkolwiek to się zmienia na niekorzyść, bo coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z możliwości nowych generacji aparatów.

Domyślnie

Bardzo często, robiąc zdjęcia na ulicy, stoję przez dłuższy czas z aparatem przy twarzy i staram się być widocznym dla otoczenie, tak aby ludzie się w pewien sposób do mnie przyzwyczaili. Po jakimś czasie przestają zwracać uwagę co robię. Nigdy nie robię z partyzanta, nie kryję się. Jeżeli nie mam aparatu przy twarzy, to mam go w widoczny miejscu na szyi. Nawiązuję kontakt wzrokowy, uśmiecham się. Ludzie mają wiedzieć że nie mam złych intencji, a mały nie pozorny aparat w tym pomaga, bo nie jesteś traktowany jak fotoreporter z gazety, tylko niegroźny wariat.

Domyślnie

Nawiązanie kontaktu wzrokowego powoduje niepożądaną reakcję ofiar.

Domyślnie

Maćku, relacja z podróży zapowiada się super, Brazylia palce lizać

Strona 138 z 209 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188 ... OstatniOstatni