Close

Strona 28 z 217 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 2164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Masakra...
    Niestety zmuszony jestem wyciągnąć z pomroków forum mój wątek:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...ia+rzeczownika

Czyli jeszcze może przysłużyć się dobrej sprawie, a ja skorzystam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ciekawe jest udowadnianie, że bezlusterkowce FF (i szkła) Fujifilm muszą być to wielkie kloce, a Leica M (FF) okreslana jest jako mała.
    Pisząc o klocach, miałem na myśli szkła, a nie body. I tu nie ma potrzeby niczego udowadniać - fakty bronią się same : szkła systemowe do A7 są w porównaniu z obiektywami M duże. Szkła do pełnoklatkowego fuji (jeśli kiedyś powstanie) też będą musiały urosnąć.

Ale będę kibicował fuji, bo mam dużo sympatii dla systemu X...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bach Zobacz posta
    Mi nie wygląda aby A7 stylizowany był pod retro ani pod RF. Co innego Fuji, to na pewno nie drugie Sony. Gdyby Fuji miało body FF z dalmierzem X-Pro1, byłoby alternatywą dla Leici w body, w zasadzie też jedyną. Nie chcę się spierać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy, ale X-Pro1 i X-E2 prezentują świetną koncepcję i rozwiązania (podobnie zresztą jak X-100) nawiązujące do RF, których nie ma potrzeby umniejszać aby uczynić Leicę jeszcze bardziej unikatową bo taką jest.
    Napisałem, że [Fuji] stałoby się drugim a7, tylko że stylizowanym na retro.

Rozwiązania nawiązujące do RF ograniczają się do wyglądu aparatu. A w mojej ocenie, cały bajer Leiki polega na fakcie bycia dalmierzem.

Cytat Zamieszczone przez Bach Zobacz posta
    Nie mam więc się nie wypowiadam, ale widząc zdjęcia znajomego na wysokich czułościach które głównie używam w reporterce (1600-6400), M9 odpadł. Pod tym względem przegrywał nawet z APS-C Fuji. Tak czasami wygląda alternatywa.
    Do końca świata chyba będę to zdjęcie wrzucał...

Leica m9, elmarit 28, iso 160, 32 sek z ręki - odpowiednik ISO 327680 przy 1/60 sek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Jacku, czy nie zapominasz o istnieniu lub nieistnieniu silników i innej elektroniki w obiektywach?
    To nie decyduje. Ważniejsza jest ogniskowa i jasność szkła.

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    szkła systemowe do A7 są w porównaniu z obiektywami M duże...
    Konkretniej, jakie szkła ze sobą zestawiasz? Ta sama ogniskowa i jasność.

Mniejsze szkła powodują większe problemy z winietą - te cechę (niekorzystną) trzeba brać pod uwagę.
    Gmeranie softem pomaga, ale praktycznie oznacza to tyle co podbicie ISO w rogach, czyli spada tam DR i wszystko inne.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-01-2015 o 00:49
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To nie decyduje. Ważniejsza jest ogniskowa i jasność szkła.
    Ty tak na poważnie?
    Porównywane powinny być szkła o tej samej jasności, ogniskowej i kryciu z powodów nie podlegających dyskusji, więc o tym nie wspomniałem.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Do końca świata chyba będę to zdjęcie wrzucał...

Leica m9, elmarit 28, iso 160, 32 sek z ręki - odpowiednik ISO 327680 przy 1/60 sek.
    Tak, tego nie możesz porównywać...
    Przecież jak będziesz naświetlał zdjęcie 30 minut na f16 to nie będzie równoważne, z f1.4, migawką 1/250 i ISO pierdylion...
    Tzn ekspozycyjnie może i będzie, ale nie dla matrycy...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Pisząc o klocach, miałem na myśli szkła, a nie body. I tu nie ma potrzeby niczego udowadniać - fakty bronią się same : szkła systemowe do A7 są w porównaniu z obiektywami M duże. Szkła do pełnoklatkowego fuji (jeśli kiedyś powstanie) też będą musiały urosnąć.

Ale będę kibicował fuji, bo mam dużo sympatii dla systemu X...
    100% popieram. Leica robi genialnie małe szkła do systemu M i w porównaniu z tym co jest w Nikonie czy nawet bezlusterkowcach Sony to jednak N i S to mega kloce. Takie 35/2 to w Leice czasem można zgubić na dnie torby Podobnie jest z innymi szkłami chociaż wiadomo że są wyjątki typu Noctilux 50/0.95 który jest duży, ale za to oferuje mega światło.

Co do niedoróbek - jasne - jak ktoś będzie się chciał przyczepić to zawsze znajdzie choćby nie wiem jak dobrze było zrobione. Mnie w systemie M bardzo podoba się prostota i właśnie brak tych wszystkich wodotrysków, które tylko bardziej mi przeszkadzają niż pomagają i/lub najczęściej z nich się nigdy nie korzysta
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    10
    Co do niedoróbek - jasne - jak ktoś będzie się chciał przyczepić to zawsze znajdzie choćby nie wiem jak dobrze było zrobione.
    Nie przesadzajmy, Leica nie jest wolna od niedoróbek i wad, a ci którzy je widzą - podałem link gdzie właściciele M240 o nich piszą - nie są z tego powodu czepialskimi. Mnie najbardziej przekonuje optyka Leiki, małe, lekkie i znakomite jakościowo obiektywy z własnym niepowtarzalnym charakterem, tu potrafię zaakceptować ich wysokie ceny. Co innego cyfrowe body M, które moim zdaniem - oczywiście na podstawie tego co widzę, a nie praktyki gdyż nie fotografowałem nimi - już nie oferują tak wyjątkowych rzeczy (pomijam tu sprawę samego dalmierza bo Leica nie ma w FF jeszcze konkurenta) za cenę jaką trzeba za nie zapłacić. Ja nie przywiązuję się do loga czy marki, w mojej ocenie, gdyby body X-Pro1 miało matrycę FF, to byłoby - dla mnie - znacznie ciekawszą ofertą od body Leiki, oferujące znacznie więcej. Tak to w tej chwili widzę.

Domyślnie

Ale ja nie twierdzę, że to jest idealny aparat bez wad i super sprawdzający się we wszystkim. Nie - zdecydowanie nie. Ten aparat nie jest uniwersalny i jest ogromną przeszkodą w wielu rzeczach. Samolotów nim nie zrobisz, dzikiej przyrody też nie, sporty motorowe też niespecjalnie. Do tego macro odpada w przedbiegach bo jedyne szkło systemowe macro oferuje odwzorowanie słabiutkie, a i nawet z dedykowanym adapterem macro masz 1:3 czyli nędza. W ogóle dalmierz działa jedynie od 0,7m bo tak jest skonstruowany.

Ale jest to za to najlepiej wykonany aparat jaki możesz mieć w ręku. Jest prosty - tak naprawdę można powiedzieć, że "nie ma w nim nic" - i to dosłownie. Menu to nawet w M240 (które i tak znaaacznie rozbudowano względem M9 czy M-E) to jest raptem może całe wielkości 1 zakładki którą masz w Nikonie, a i to nie bardzo. Ustawia się tam jedynie najbardziej niezbędne rzeczy do których później już się nie sięga. Optyka jest mała i naprawdę świetna - w wielu wypadkach ma nie tylko lepsze parametry ale też i moim zdaniem bardziej "charakterny" obrazek i nie jest tak "klinicznie płaska".

Oczywiście - zdarzają się awarie, ale tego się nie uniknie. Nawet samochody za miliony się psują. To jest aparat dla bardzo świadomego nabywcy - jeżeli kupi go osoba, która liczy że dostanie to samo co np w Nikonie tylko w mniejszej puszce to dozna zawodu na całej linii Fuji mam (X-E2) i idealnie mi uzupełnia system M, ale specjalnie brałem X-E2 bo był najlepszy a najmniejszy - np X-T1 bym już nie kupił bo jest za duży. I owszem - w wielu wypadkach używam tylko Fuji bo jest po prostu znaaacznie bardziej uniwersalne, ale obrazek mimo że świetny to jednak jest nie jest to Leica i to widać. Wiem, że schodzimy tutaj do niekończących się dyskusjach o "mitycznej plastyce", ale jednak Leica jest lepsza i gdy ją trzymam w ręku i patrząc na zdjęcia z niej. Fuji to taki kombajn, którym obskoczę prawie wszystko, bo mam i zoomy, i macro i stabilizację, różne tryby, a nawet komunikację przez wi-fi. W Leice nie ma nic z takich wodotrysków - w Leice jedyne rzeczy jakie zmieniam to obiektywy, karty i baterię (która też jest daleko wydajniejsza niż w Fuji).

Leica to po przyzwyczajeniu się aparat transparentny - nie myślisz co jak ustawić tylko robisz nią zdjęcia. Fuji jest świetne - ale niestety daleko mu do Leici, a gabaryty np szkieł to przepaść na korzyść L mimo że L to pełna klatka a Fuji nie. Wykonanie również - nawet najtańsze Voigtlandery to metal i szkło. W Fuji obiektywy są naprawdę nieźle zrobione, ale jednak trudno to nawet porównywać.

Leica nie jest też moim zdaniem jakaś mitycznie droga - topowy Canon czy Nikon kosztuje podobne pieniądze. Jeżeli dla kogoś L oferuje to co mu jest potrzebne to trudno żeby narzekał na brak niektórych rzeczy bo dostał co innego w zamian - to właśnie mam na myśli o świadomym nabywaniu L. Nie jestem też "fanbojem" marki bo miałem długie lata Nikona i nadal uważam, że to bardzo dobre aparaty, ale zmieniłem na coś, co bardziej mi odpowiada, a przy tym moje plecy już nie cierpią

Jeżeli ktoś oczekuje że znajdzie jakąkolwiek firmę której nie zdarzają się wpadki to mam smutną informację - nie ma takich firm Nawet w zegarkach (w którym to temacie też siedzę głęboko) zdarzają się krzywo nałożone elementy w zegarkach za kilkaset tysięcy złotych
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

pomijajac to wszystko z czym sie w 100% zgadzam wisienka na torcie jest wizjer
    kto nie patrzyl w dalmierzowy wizjer ten nie wie co to prawdziwy wizjer
    Road to Manila

Strona 28 z 217 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni