Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Capture One 9 vs Lightroom CC, 6,5

Może i było, ale wieki temu teraz są nowsze lepsze wersje
    tak więc zachęcam do wypisywania uwag, spostrzeżeń, na którym lepiej sie Wam pracuje, z którego można uzyskać fajniejszy obrazek w B&W / kolor
    jak i mnogość przydatnych funkcji.

Domyślnie

Pozwolę sobie zacytować fragment wypowiedzi kol. 2pompony z innego wątku. Sądzę pasuje tu także.
    Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    ... pomijając jakieś wysoce egzotyczne detale obecne RAWery z wiodącej powiedzmy czwórki/piątki są mniej więcej równorzędne, pomimo niejakich różnic (największe w UI). Sam założyłem kiedyś wątek z wezwaniem do porównania dwóch RAWerów z czołówki: LR i C1Pro, bo krążył mit jakoby C1 dawał lepsze kolory. Pomimo gorących próśb do pokazywania tych przewag nikt nic nei pokazał, i okazało się że mit to tylko ględzenie garstki, która jak przyszło co do czego nawet nie wykrzesała jednego obrazka na poparcie.

Myślę, że najlepiej będzie, jak przygotujesz sobie odpowiedni materiał: zdjęcia z różnych pór dnia i nocy, najróżniejsze ISO, czasy długie i krótkie, różne ekspozycje, przewaga cieni, świateł, możliwe rożnymi szkłami aby zobaczyć co sobie lepiej radzi z usuwaniem dystorsji, artefaktów czy prostowaniem geometrii - słowem materiał na tyle różnorodny, żeby dawał pole do popisu dla możliwości programu. I dysponując takim zbiorem RAWów pościągaj sobie wersje testowe i popróbuj dojść od interesujących Cię rezultatów. Może się okazać, że poprzednio lubiłeś LRa, ale RT lub DxO ujmie Cię takimi rzeczami, że się zakochasz i problem wyboru będziesz miał załatwiony.

Bo ogólnie panuje takie zdanie, że programy producentów sprzętu są raczej do bani i mają tylko podstawowe rzeczy, a i to nie najlepiej chodzą, natomiast sprawdzają się produkty niezależne: LR, C1, DxO, RT, już chyba nawet SilkyPix odpadło ze stawki.

Ja prywatnie dostrzegam dwa potężne plusy LRa porównując go do innych RAWerów: usuwanie podłużnej AC (na razie tylko LR) i niespotykane nigdzie indziej możliwości modułu Library - ale niekoniecznie akurat te cechy mogą być ważne dla innych, być może inne cechy/funkcje okażą się ważniejsze dla Ciebie, więć warto wypróbować samemu.
    W pełni zgadzam się z powyższym. Więc na którym programie lepiej się pracuje to indywidualna kwestia.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 05-10-2016 o 08:46

Domyślnie

Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze, pobierz próbne wersje i sam się przekonasz na czym Tobie lepiej się pracuje.
    Ja zatrzymałem się na dość starej wersji LR, wtedy efekty mnie nie zadowalały - pewnie brak umiejętności. Kupiłem okazjonalnie C1, po ciężkim początku przestawienia się na inny interfejs, jestem bardzo zadowolony z efektów.
    Inna sprawa, że firma stosuje dość dziwną politykę promocji nowych wersji - wersja 9. Twierdząc, że wszystko to co było w wersji 8 jest kiepskie i słabe - natomiast wersja 9 to już zupełnie inna bajka
    Poczekam, aż szał mnie, rzucą jakąś promocję i zrobię upgrade.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nimnull Zobacz posta
    Inna sprawa, że firma stosuje dość dziwną politykę promocji nowych wersji - wersja 9. Twierdząc, że wszystko to co było w wersji 8 jest kiepskie i słabe - natomiast wersja 9 to już zupełnie inna bajka
    To mnie właśnie najbardziej rozśmieszyło - wiecie, bawią się w taką zabawę z pokazywaniem dwóch obrazków obok siebie o wyjątkowo jasnym przekazie: ten po lewej jest przykładem czegoś złego i do bani, ten po prawej jest świetny. Śmieszność wynika z tego, że te obrazki, które mają obrazować tragedię i nędzę obróbkową są z poprzedniej wersji C1.

Chyba podobnie było przy poprzedniej premierze - wtedy ta nowa wersja była super cacy, a ta stara była bee. I jak się okazuje według samych twórców, wystarczyło wypuścić wersję o numerek większą, żeby to co było świetne i wspaniałe okazało się wyjątkowo fatalne i zdziadziałe. Ciekawe jak fatalnie według samych twórców wypadnie obecna wersja 9 jak wypuszczą dziesiątkę.

A co do meritum - czyli tego który program wybrać... Jeśli to forum bajkopisarzy, wypisujcie tony uwag o tych bajecznycj kolorach jednego albo drugiego programu i przewagach jednego nad innym. A jeśli to forum fotograficzne - pokazujcie obrazki, bo jakoś za każdym razem jak słyszę o tym ze jakiś program robi wspaniałe kolory, to potem nikt tych kolorów nei pokazuje, pewnie dlatego, że sam się ich wstydzi.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 05-10-2016 o 12:31
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Spoko Don Pomponio

Mówisz i masz, proszę Państwa, jedyna taka zabawa, wchodzi zielone wychodzi czerwone...

Oryginał:
    http://i63.tinypic.com/eb7qep.jpg

i podróba w Raw Therapy:
    https://s18.postimg.org/hfdrhgynb/KRY_1130.jpg

ze względu na to, że temat mogą czytać dzieci nie wklejam miniatur

Domyślnie

Brawo! Jak będę szukać programu, który poodwraca wszystkie kolory już wiem, gdzie znaleźć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ciebie malkontencie nie zadowoli nawet wyrafinowana japońska gejsza...

Poza tym nie myśl, że ja tak na codzień. No coś Ty, co to, to nie!
    Zdjęcie pochodzi z zabawy w RAW'ki u Archi'ego 119 edycja, do obejrzenia w dziale Akt.
    Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 05-10-2016 o 14:53

Domyślnie

Bo mnie - jakkolwiek to dziwnie może zabrzmieć w tym kontekście - zachwyciła wyrafinowana japońska trawa.
    pozdrawiam bombelkowo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

a raczej równo przystrzyżony trawniczek
    a tak wracając do tematu w c1 nie macie problemu z czernią ?

Domyślnie

Za mało czy za dużo?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni