Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie D200 w studiu...?

Witam
    Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D200. Wcześniej miałem możliwość obcowania z D50. Różnica jest masakryczna i tu nie ma wątpliwości pewnie nikt. Chodzi mi jednak o taką sprawę - Robiłem kilka razy w studiu zdjęcia D50 i tam bez żadnych problemów ustawiałem czasy migawki nawet do 1/4000. Aparat działał i się nie buntował. Wczoraj na próbę podłączyłem D200 do lamp i tu pojawił się mały problem z ustawieniami. Przy ustawieniu powyżej 1/400 zaczynał robić czarny pasek na zdjęciu :/. Gdzieś usłyszałem, że tak ma być i nie da się z tym nic zrobić, ale czy aby na pewno ?? Dlaczego tak się dzieje wie ktoś może ?? No i dlaczego D50 niby słabszy aparat i to różnicą kilku klas, a spokojny i bez własnego zdania podporządkowuje sie fotografowi, a D200 to buntownik? Może trzeba w ustawieniach pogrzebać?? Wie ktoś może o co chodzi ??

I przy okazji drugie pytanie, czy do D200 jest polski soft ??

Pozdrawiam Nowy :P

Domyślnie

A może trzeba po prostu ustawić odpowiedni czas synchronizacji z lampami. Nie znam się na sprzęcie studyjnym, ale nawet z pojedynczą sabinką trzeba odpowiednio zmienić aby były krótkie czasy synchronizacji.

Odnośnie polskiego softu - chyba nie ma.

Red face

chmmmhhhh
    d50 nie znam ale w d200 spokojnie mozna do 1/4000 ciągnąć tylko z tego co wiem to z lampami SB. z innymi lampami nie wiem:/ spróbuje z ciekawości i dam znać

a czarny pasek na fotkach wynika z synchronizacji- lustro się szybciej podnosi niż lampa błyśnie (chyba tak jakoś jest:P).
    kiedyś miałem to samo w KM 5d- tam czas 1/250 to maks.... potem czarny pasek. im szybciej tym większy:P
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

Twoj problem wynika z tego, ze D200 i D50 maja rozne migawki.
    D50 ma hybrydowa (do 1/90 mechaniczna, potem elektroniczna), D200 ma migawke calkowicie mechaniczna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bachol Zobacz posta
    a czarny pasek na fotkach wynika z synchronizacji- lustro się szybciej podnosi niż lampa błyśnie (chyba tak jakoś jest:P).
    Lustro akurat nie ma tu nic do rzeczy. To kwestia migawki. Pniżej minimalnego czasu synchronizacji migawka nie jest w pełni otwarta. Przez kadr przesuwa sie szczelina tym węższa, im krótszy jest czas, a ponieważ błysk jest krótki to zostaje wąski, oświetlony pas na zdjęciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkrass Zobacz posta
    Twoj problem wynika z tego, ze D200 i D50 maja rozne migawki.
    D50 ma hybrydowa (do 1/90 mechaniczna, potem elektroniczna), D200 ma migawke calkowicie mechaniczna.
    oO. i wszystko jasne

ja się tam nie znam za dobrze. napisałem to co usłyszałem w serwisie Minolty.......:/
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

WOW jestem pod wrażeniem tak szybkiej reakcji super
    Rozumiem że to kwestia ustawienia synchronizacji
    W takim razie czy da się to gdzieś ustawić na aparacie ??
    Zaznaczam że D50 działa z lampami normalnie tzn robi zdjęcia przy każdym czasie, D200 niestety nie.
    Więc raczej w tym wypadku nie jest to chyba kwestia lamp a bardziej ustawień aparatu chyba ??
    No i dowiedziałem się jeszcze że D200 ma synchronizacje na 1/250 a D50 na 1/500 więc teoretycznie D50 przy czasie np 1/1000 też powinien robić zdjęcie z paskiem ??
    Czy nie ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommylee Zobacz posta
    Więc raczej w tym wypadku nie jest to chyba kwestia lamp a bardziej ustawień aparatu chyba ??
    No i dowiedziałem się jeszcze że D200 ma synchronizacje na 1/250 a D50 na 1/500 więc teoretycznie D50 przy czasie np 1/1000 też powinien robić zdjęcie z paskiem ??
    Czy nie ??
    W D200 można ustawić tryb FP, który pozwala na krótsze czasy synchronizacji. Polega to na tym, że lampa wysyła serię błysków udając dłuższy błysk. Jeśli lampy studyjne to obsłujują, to zadziała. Jak nie to nie pozostaje nic innego jak zorganizować studio na bazie SB-800. Migawka elektroniczna ma to do siebie, że działa z dowolnymi czasami synchronizacji lampy. Tzn. to lampa może tu być ew. ograniczeniem. Migawka zawsze jest w pełni odtwarta przy robieniu zdjęcia.

Domyślnie

W takim razie czy da się to gdzieś ustawić na aparacie ??
    nie, d200 nie zrobisz na lampie studyjnej krócej niż 1/250s

Zaznaczam że D50 działa z lampami normalnie tzn robi zdjęcia przy każdym czasie, D200 niestety nie.
    to ani jedno, ani drugie, a tylko i wyłącznie kwestia innych migawek w obu body. Hybrydowa (z d50 czy d70)synchronizuje z każdym czasem z lampami studyjnymi (ale z SB - już nie)
    z kolei mechaniczna migawka z d200 synchronizuje z lampami studyjnymi max do 1/250. Krótsza synchronizacja jest możliwa tylko z niektórymi lampami "reporterskimi" jak SB800 itp dzięki zgraniu idealnym przesuwu migawki i czasu trwania błysku. Błysk wtedy naswietlany jest szczeliną, a nie jak normalnie, gdy odsłonięty jest cały film/matryca.
    Czy nie ??
    już napisałem powyżej - z lampami studyjnymi pozwoli ci na krócej niż 1/500, ale jak wykryje lampę w sankch - to sam ograniczy sobie do 1/500 max. I to ma swoje przyczyny, bo mogą pojawić się problemy (obcięcie błysku trwającego na dużych mocach dłużej niż 1/500 s, albo takie kostkowanie obrazu). Temat jest obszerny. Poszukaj na forum w działach o lampach błyskowych i studio.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem używania takich czasów w studio (mniemam, że kolega potrzebuje zamrozić szybki ruch).
    Przecież można uzystać bardzo krótkie czasy regulując moc błysku lamp a na aparacie spokojnie ustawić 1/250.
    W studio przy świetle błyskowym:
    - przesłona służy do zadania głębi ostrości,
    - moc błysku złuży do ustawienia zadanej ilości światła i ew. czasu jego trwania
    - czas migawki służy do.. ustawienia czasu synchronizacji.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów