Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Dzięki za dość obszerne wytłumaczenie o co chodzi.
    Jeśli chodzi o to po co mi to, to przede wszystkim przeżyłem lekki szok, bo wcześniej przy D50 nie było takich niespodzianek więc mogłem regulować wszystko czasem a nie mocą światła itp.
    Poza tym faktycznie chciałbym czasem "zamrozić" ruch w studiu i widzę, że z D200 może być problem... niestety.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommylee Zobacz posta
    Dzięki za dość obszerne wytłumaczenie o co chodzi.
    Jeśli chodzi o to po co mi to, to przede wszystkim przeżyłem lekki szok, bo wcześniej przy D50 nie było takich niespodzianek więc mogłem regulować wszystko czasem a nie mocą światła itp.
    Poza tym faktycznie chciałbym czasem "zamrozić" ruch w studiu i widzę, że z D200 może być problem... niestety.
    no to popełniałeś spory błąd ustawiając naświetlenie czasem.
    Często lampy w studiu (gdy się używa kilku naraz) świecą z różną mocą. A różna moc jest realizowana przez zmiane czasu świecenia. Czyli możliwe są sytuacje, gdy mając krótki czas migawki "obcinałeś" błysk najsilniejszej lampy (najdłuższy błysk), a tej co świeciła na małej mocy - nie obcinałeś (krótki błysk)
    Przy ultrakrótkim czasie powodowało to, że rejestrowałeś od każdej z lamp tak samo dużą wypromieniowaną moc (i regulacja pokrętłem mocy lampy nie dawała wyniku!).

Nie oznacza to, że nie mogłeś mieć zróżnicowanych efektów od różnych lamp - bo inna odległość lampy od modela, albo nałozenie różnych nasadek powodować mogło wrażenie, że świecą różną mocą.
    Tak sie nie robi w studiu. Pracuj na długim czasie - z zakresu 1/125 - 1/250 s i wtedy wszystko z oświetleniem stanie się przewidywalne.

jeśli miałes wszystkie lampy równe - i bez regulacji (np żarówki błyskowe) to tego efektu mogłeś w ogóle nie zauważyć. Jednak nie nabywaj złych nawyków - bo kupisz lepszy sprzęt i okaże się, że tak się nie da pracować!
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-08-2007 o 21:26
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Lampy były raczej zawsze ustawione na podobnej mocy.
    Dzięki za info teraz na pewno będę ustawiał moc światła na lampach, zresztą chcąc nie chcąc aparat to na mnie wymusi.

A co z zamrażaniem ruchu w studiu?? Macie jakieś pomysły??

Domyślnie

jak szybki ruch?
    mniej więcej jaki wystrczająco długi czas by go zamroził?
    wiadomo, że zawsze zamrozi krótszy, ale jaki jest taki graniczny?
    Może w świetle dziennym się o tym przekonałeś?
    co to za ruch?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    z kolei mechaniczna migawka z d200 synchronizuje z lampami studyjnymi max do 1/250. Krótsza synchronizacja jest możliwa tylko z niektórymi lampami "reporterskimi" jak SB800 itp dzięki zgraniu idealnym przesuwu migawki i czasu trwania błysku. Błysk wtedy naswietlany jest szczeliną, a nie jak normalnie, gdy odsłonięty jest cały film/matryca.
    z tego co mi sie kojarzy to nowe lampy Hensla maja tryb fb pozwalajacy na sybchronizacje z krotkimi czasami. jesli komus bardzo zalezy to moge sprawdzic empiryzcnie przy najblizszej okazji

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    nie pozostaje nic innego jak zorganizować studio na bazie SB-800.
    mega rotfl

sailor
    Gość

Domyślnie

musisz miec lampy o krotkim czasie blysku. zeby zamrozic rozrzucowne wlosy z reguly wystarcza ok 1/1000s
    zeby zamrozic lecacy pocisk np rozwalajacy arbuza potrzebne sa ci ultra krotki blyski min 1/3000s a i to czesto jest za duzo ..
    tak aj powiedzial Jacek - zalezy jaki ruch

Domyślnie

Jacku_Z byłbym zadowolony gdybym był w stanie uzyskać 1/1000
    Chodzi właśnie o latające włosy, ale także np o sportowców którzy podczas sesji często prezentują swoje umiejętności

Domyślnie

tommylee, proponuje zrob male doswiadczenie z lampa - zaloz lampe na sanki i zrob bliskie zdjecia wlaczonemu wentylatorowi biurkowemu - z blyskiem i bez. szybko zauwazysz jak dobrze blysk mrozi ruch, nawet ten z pozoru bardzo szybki. naprawde polecam to sprawdzic.

ps. wbudowana tez da rade

Domyślnie

Jacku_Z byłbym zadowolony gdybym był w stanie uzyskać 1/1000
    Chodzi właśnie o latające włosy, ale także np o sportowców którzy podczas sesji często prezentują swoje umiejętności
    uzyskujesz taki czas zamrażania jak długo trwa błysk lampy (zakładam, że w studiu nie ma silnego zastanego - piloty sa słabe w stosunku do błysku i nie musisz ich uwzględniać)

często ten błysk jest zdecydowanie krótszy niż 1/1000 i możesz robić na długim czasie jakbyś pracował na 1/1000s a nie na 1/250. Bo w czasie 1/250 sekundy przez większą część tego czasu nie naświetla się nic (jest zbyt słabe światło) a całe naswietlenie jest w powiedzmy 1/1500 s czasu trwania błysku.
    przykład z naszego forum - zdjęcie phoenix, ale u mnie w studio więc dokładnie wiem co było
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31595
    zdjęcie nr 2 - rozwiane włosy. Czs zapewne 1/200 s. musiałbym pogrzebać w swoich - w nich mam exify

Domyślnie

Widzę, że tak naprawdę to temat rzeka...
    W takim razie biorę się teraz do testów studyjnych, zobaczę co z tego wyjdzie, jeśli coś ciekawego na pewno się tym podzielę.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów