Close

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 131
    lutek14
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Migawka pada kiedy pada... Są aparaty z najniższej półki, które mają 3x większe przebiegi niż deklarowana żywotność, a są i te z najwyższej, gdzie migawka pada po ⅓-1/2.

A jeśli martwisz się o migawkę, to kup kompakt czy bezlusterkowca, które mają migawkę elektroniczną, więc się nie zużyje... za to gorzej z matrycą, która pracuje non-stop i też się wypala...
    O jej, smuteczek. Dziwi mnie, że jak na tyle lat technologii pod tym względem, nadal kwestia migawki jest taka losowa... Ja myślałem też nad bezlusterkowcem - jakimś*Sony albo Olympus, polecano mi je.

Cytat Zamieszczone przez dannywrocek Zobacz posta
    @lutek14: jeśli poważnie,to już odpuść sobie czytanie i liczenie ile klapnięć wytrzyma migawka. Kup aparat i rób zdjęcia. Ale pamiętaj: zakup aparatu to dopiero początek wydatków; na początku może przyjść pewne rozczarowanie,że zdjęcia nie są takie jak chcuałeś. Lustrzanki trzeba się nauczyć i żeby to osiągnąć,trzeba ćwiczyć Reasumując: kup i udanych zdjęć

Sent from my XT1032 using Tapatalk
    Oh wiadomo ! Lubię wyzwania, dotychczas robiłem zdjęcia iPhonem. Mam kompakt, ale nieużywany leży... Jakoś nigdy mnie nie przekonywał. Wolę*większą możliwość jaką daje nawet zwykły iPhone z obiektywami. Z tego powodu lustrzanka w pełni spełni moje wymagania. Nawet ta podstawowa. Czy wie ktoś, jak wygląda sprawa bezlusterkowca? On chyba też ma takie możliwości, ale nie zawsze posiada kółko do ich aktywowana, a jedynie na ekranie się*wybiera.

Cytat Zamieszczone przez Matt. Zobacz posta
    Ja posiadam D3300 i po 6miechach naklepane prawie 20k z zlotow i roznych wycieczek (mieszkam w Angli nad morzem tak wiec piasek i otoczenie slonej wody) i jak narazie 0 problemow z aparatem mysle ze jeszcze z rok go pokatuje i pojdzie do nowego wlasciciela moim zdaniem mimo ze jest to entry level od nikona zbudowany jest solidnie (jak na jego klase) i nie ma sie czego obawiac

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
    Po 6 miesiącach 20,000... Przy intensywnym użytkowaniu? (intensywniejszym niż moje by było). A jeśli mogę spytać - za ile sądzisz,*że uda Ci się go sprzedać?

Domyślnie

Nie mam pojecia za ile sie go uda sprzedac zobaczymy o ile ceny spadna i w jakim bedzie stanie jednak o migawke itd sie nie boje bo zawsze mam 2 lata gwarancji i dobry serwis nikona w UK i jeszcze lepsza obsluge klijeta w sklepie gdzie go zakupilem (zazwyczaj nie naprawiaja a wymieniaja towar na nowy) zapewne bede sprzedawac go razem z obiektywami DX jakie mam i myle ze w okolicach 300f dostane D3300 +18-55 af-p + N35 1.8g

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lutek14 Zobacz posta
    Ja myślałem też nad bezlusterkowcem - jakimś*Sony albo Olympus, polecano mi je.

Oh wiadomo ! Lubię wyzwania, dotychczas robiłem zdjęcia iPhonem. Mam kompakt, ale nieużywany leży... Jakoś nigdy mnie nie przekonywał. Wolę*większą możliwość jaką daje nawet zwykły iPhone z obiektywami. Z tego powodu lustrzanka w pełni spełni moje wymagania. Nawet ta podstawowa. Czy wie ktoś, jak wygląda sprawa bezlusterkowca? On chyba też ma takie możliwości, ale nie zawsze posiada kółko do ich aktywowana, a jedynie na ekranie się*wybiera.
    Jakość zdjęć uzyskiwanych przez bezlusterkowce jest praktycznie identyczna jak tych z lustrzanek APS-C. Ergonomia jest porównywalna, a czasem nawet lepsza niż w D3300.
    Różnice tkwią w obsłudze (w lustrzance używa się praktycznie tylko wizjera optycznego) i w systemie obiektywów dostępnym dla danego aparatu.

Domyślnie

seria typowo amatorska (D3xxx i D5xxx) to mają żywotność migawki 100 tys. klapnięć, seria "ambitny-amator" (D7xxx) i semi-pro (D300, D300s, D500) to już 150 tys. klapnięć. Przy amatorskim, hobbystycznym użytkowaniu nie masz praktycznie szans zrobić 100 tys. zdjęć, nawet przez kilka lat. Wcześniej się go pozbędziesz (dasz do Żyda / allegro), albo się popsuje coś innego.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jakość zdjęć uzyskiwanych przez bezlusterkowce jest praktycznie identyczna jak tych z lustrzanek APS-C. Ergonomia jest porównywalna, a czasem nawet lepsza niż w D3300.
    Jakość jest porównywalna, albo nawet taka sama - bo są często te same sensory. A co do ergonomii to już nie jest porównywalna, chyba że porównujesz do D3300 bezlusterkowce kilka razy droższe od Nikona Te małe bezlusterkowce (większość najtańszych modeli) to nie znają słowa ergonomia

Różnice tkwią w obsłudze (w lustrzance używa się praktycznie tylko wizjera optycznego) i w systemie obiektywów dostępnym dla danego aparatu.
    Właśnie to drugie ma znaczenie. Do Nikona (i Canona) masz ogromną liczbę obiektywów, od super tanich po super drogie. Wybór jest ogromy, a do bezluster masz skromny wybór i na ogół dość drogich obiektywów. Niestety o ile body czasami jest tanie, to szklarnia do bezluster tania już nie jest.

Domyślnie

Też myślałem o przejściu na bezlustro. Po zweryfikowaniu cen szkieł chęć przeszła momentalnie.
    Wymyśl sobie jakieś bezlustro, pierwsze z brzegu i popatrz na ceny obiektywów do niego.
    Popatrz sobie na fotki z D3300 + 18-105 i 35 1.8 DX - bierz i pstrykaj.
    D3300+18-105
    D3300+35 1.8G DX

lutek14
    Gość

Domyślnie

D3300 wydaje mi się w porządku poza jedną*kwestią. Podobno ma strasznie, strasznie słaby autofocus - cytując z testu "Celność autofokusa w D3300 pozostawia sporo do życzenia. Zarejestrowaliśmy zaledwie dwa trafienia w punkt, a ž zdjęć przekracza 15% odchyłki od najlepszego zdjęcia w serii"...
    Ktoś coś wie na ten temat?

Znalazłem trzy różne zestawy dla Nikona D3300...
    ... z obiektywem AF-P 18-55 VR za 1649 zł
    ... z obiektywem 18-105 VR za 2199 zł
    ... z obiektywem AF-P 18-55 VR i 55-200 VR II za 2749
    Czy bardziej opłacalny jest zakup najtańszego i potem dokupienie do niego obiektywów jakie chcę?
    Ostatnio edytowane przez lutek14 ; 04-09-2016 o 08:44

ksh
    Gość

Domyślnie

A jakie chcesz obiektywy dokupić ?
    Jeśli nie wiesz to bierz zestaw pierwszy, jeśli nie masz zamiaru dokupić nic to zestaw drugi, jeśli chcesz już mieć dwa obiektywy to zestaw pierwszy i dokup nikkor 55-300 vr lub tamron 70-300 usd.

Domyślnie

Jeśli chodzi o zestawy z tym body to w AVANS masz za ok. 2200 zł z obiektywem 18-105 VR i to się wydaje najlepsza opcja.

AF jest średni, ale lepszy jest dopiero w serii 5200, 5300, 5500, a te już sporej dopłaty wymagają.

lutek14
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    A jakie chcesz obiektywy dokupić ?
    Jeśli nie wiesz to bierz zestaw pierwszy, jeśli nie masz zamiaru dokupić nic to zestaw drugi, jeśli chcesz już mieć dwa obiektywy to zestaw pierwszy i dokup nikkor 55-300 vr lub tamron 70-300 usd.
    Na pewno bede sie zastanawiał nad obiektywem do makrofotografii bardzo mnie to interesuje. Oprócz tego - robie zdjecia głownie architekturze lub większemu terenowi (jakieś krajobrazy)... Ewentualnie jakieś losowe, artystyczne

Cytat Zamieszczone przez CC_PL Zobacz posta
    Jeśli chodzi o zestawy z tym body to w AVANS masz za ok. 2200 zł z obiektywem 18-105 VR i to się wydaje najlepsza opcja.

AF jest średni, ale lepszy jest dopiero w serii 5200, 5300, 5500, a te już sporej dopłaty wymagają.
    Okej. Zerknę. AF w tym modelu to zmora nie wiem co począć z tym

Domyślnie

Okej. Zerknę. AF w tym modelu to zmora nie wiem co począć z tym
    Jak robisz ujęcia statyczne, to nie powinieneś się tym aż tak bardzo przejmować.

Za ok. 2200 oprócz AVANS kilka sklepów ma obecnie z 18-105 VR. Do krajobrazów i architektury musisz mieć UWA, polecam głównie Tokine (szczególnie 11-16 lub ew. 12-24), lub Sigmę 10-20

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni