Ja przez 5 lat zrobiłem D5000 około 12000-13000 zdjęć. a6000 w rok jakieś 7400. Ogólnie polecałbym właśnie raczej a6000. Dużo fajniejszy sprzęt i tanio podłączysz sobie np. manualne szkła.
Szukaj
w tym sklepie bym nic nie kupił
Do tego brak pomiaru światła z manualnymi i problemy z ostrzeniem na nieskończoność. Choć w sumie to zależy co chce robić później. Jeśli planuje reporterkę i przesiadkę na FF, to może jednak Nikon. Jeśli nie, ale chce się rozwijać np. w portrecie, to Fuji jest też dobrym wyborem (ze względu na 56/1.2).
Z tego co mówi wielu fotografów, których pytałem o wybór lustrzanki polecali Nikona lub Canona. Sony niekoniecznie. Nie wiem czemu tak jest. Osobiście lubię tą*firmę i nie miałbym nic przeciwko zakupu, tym bardziej jeżeli mówisz jakoby 'entry-level' lustrzanek od nich jest o niebo lepszy od Nikona. Tylko co jeśli zechcę pójść etap wyżej i kupić lepsze body? I wtedy dokonując porównania powiem - "Okej. Na wyższym poziomie Nikon miażdży Sony pod każdym względem". Obiektywy nie pasują, więc będę*je musiał sprzedać. Pewnie za wiele niższą*cenę... Chciałbym wybrać taką firmę, której bym się*już trzymał przez cały czas
Cena a37 jest powiedzmy w moim zakresie (liczyłem na 2000zł, będzie 2200zł)
Z kolei a58 za 1599zł jest idealnie.
O a68 to nie ma co mówić, 3300 zł nie wydam na start :P
Sony a6000 jest chyba nowym modelem. Byłem w SONY i mieli ulotkę*odnośnie niego. Tylko, że kosztuje 3000A model a5000? W ogóle. Dobrze widzę - te 4 cyfrowe aXXXX to bezlusterkowce, a SLT-AXX to lustrzanki?
O proszę :O Dziękuję za informacje. Na forum o Nikonach myślałem, że będzie jakiś kult 'super nikon, bierz'
Myślę, że to istotna sprawa dla nowicjusza. Szczególnie kwestia ostrzenia obrazu... Aparat potrzebuję tylko dla swojego własnego hobby - robienia zdjęć wszystkiemuFuji to... Jednak niekoniecznie. Wolałbym z tych 'bardziej' znanych marek jak właśnie Nikon, Canon, Sony (ew. Olympus)
Jeśli zainteresujesz się bezlustrami na serio to zerknij na Panasonic DMC-GX7 + 14-42mm.
Zawsze masz też do wyboru w lustrzankach zapominany pentax, tanie modele mają ergonomie i parametry wyższych serii nikona, całkiem inna filozofia produkcji aparatów, stabilizacja i pomiar światła jest, do tego podepniesz wszystko co ma adaptery, poczytaj.
Lustrzanka nikona ma sens tylko jeśli będziesz dokupywać obiektywy, duży rynek używanego sprzętu, obiektywy używane nie tracą na wartości.
Hmmm... Będę trochę uwarunkowany na mass media i chyba jednak pomyślę prędzej nad Sony, Olympus ostatecznie.
Wiem o pentaxach, jedna osoba mnie ciągle namawia na jego zakup.
Hmmm... Nie wiem jak z tym, ale z pewnością*istotnymi byłby te kryteria o których mówisz - duży rynek wtórny i w miarę stała wartość obiektywów
Jeszcze co do bezlusterkowców, na matrycach aps-c masz fuji i sony, na matrycach m4/3 panasonic i olympus, żadna z tych firm nie ustępuje w niczym innej, kwestia modelu, wyglądu, nastawienia bardziej na foto czy na video, dostępność obiektywów.
W lustrzankach masz podobne nikon i canon, sony nie zawracałbym sobie głowy bo firma olewa ten rynek, a pentax walczy nadal o rynek oferując moim zdaniem najlepsze amatorskie lustrzanki, przegrał w zaawansowanym sprzęcie.
Chcesz rozwijać zainteresowanie fotografią i będziesz w to pakował kasę w przyszłości to bierz nikona bo to najbardziej rozsądne.
Ostatnio edytowane przez ksh ; 05-09-2016 o 13:01
Skontaktuj się z nami