Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Bezlustro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    Witam szanowanych Kolegów
    Pany, jednak myśl o dokupieniu bezlusterkowca nie daję mi spokoju *moja luba jeszcze nie wie o tym wątku),
    proszę o poradę w zakupie ów urządzenia.
    Fotografia różna, jak w stopce na Flikrze.
    Me priorytety:
    - mniejszy i lżejszy od lustra,
    - dobry (elektroniczny) wizjer i ekranik (idealny gibany i macany, nie koniecznie ?), jestem okularnikiem
    - koniecznie do starych obiektywów Focus Peaking,
    - panoramy,
    - dobry obrazek i w miarę tanie obiektywy,
    - wbudowana lampa,
    - dobry chwyt w małych rączkach,
    ..... cena do 2 kafli za body, używki także przewidziane.
    Byłem w Erze i tam nie mieli
    Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów !
    Najtańszy będzie pewnie panas G5. Większość warunków spełnia i chyba jeszcze nówkę można kupić. Mam takowego.
    Wizjer dobry, powiększenie i rozdzielczość (regulacja +/-4 dioptrie), ekranik także dobry, dotykowy i gibany w wszystkich płaszczyznach. Mniejszy i lżejszy od lustra - tak. Wbudowana lampa -tak. Dobry chwyt - tak (nawet w większych rączkach).
    Z tego co nie wymieniłeś dodałbym dobre filmiki FHD.
    Czego nie ma to: Focus Peaking i panoram. Dość często używam manualne obiektywy (M42) i tego focus peaking mi nie potrzeba do ustawienia ostrości. Przy MF i obiektywie manualnym powiększa się odpowiednio kadr (tam gdzie ma być ostrość) i ustawia się powiedziałbym komfortowo (oczywiście dla motywów statycznych)
    Także panoramy nie stanowię większego problemu. Przy pierwszym zdjęciu wystarczy zablokować ekspozycję i pstrykać dalej (elektroniczna poziomica też jest tu pomocna) lub używać do panoram trybu M.
    Niewątpliwie bezlustra Olympusa EM5/10 mają lepszą matrycę (od Sony) co przydaje się później w obróbce RAW.

Edit.
    Panas G6 pewnie też cenowo dużo droższy nie będzie. Z tego co pamiętam dochodzi w nim WiFi, ale uchwyt już inny, choć na małe rączki będzie dobry (może i lepszy), sądzę
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14-08-2016 o 21:04

Domyślnie

And.N właśnie o to chodziło mi
    O takiej odpowiedzi można właśnie marzyć na tym forum.
    W G6 chyba jest już Fokus Peaking, zależy mi właśnie na tym, naprawdę super sprawa z manualami.
    Cholewka tylko te macanie mnie wk......a.
    Muszę jednak podjechać kilosy.
    And.N napisz jeszcze o tych manualach, właśnie do tego byłby ten sprzęt
    Ostatnio edytowane przez koberek ; 14-08-2016 o 21:14

ksh
    Gość

Domyślnie

Każdy z tych co teraz wymieniłeś to świetne aparaty, kwestia dopasowania do ręki, w euro mają większość ale poczytaj optyczne i testy tych aparatów, jak upatrzysz coś konkretnie to wbija na na dział na forum w innych systemach i pytaj o szczegóły.
    Ja od dawna polubiłem samsunga ale firma znikła z rynku, jedyny świetny obecnie aparat jaki można wyrwać w stanie nówka box i wart zachodu to NX30 jeśli chodzi o budowe mini lustrzankową lub NX500 w obudowie kompaktowej, jednak nie doradzam pchac się w ten system mimo że obiektywy często można wyrwać taniutko, a optycznie świetne.

Domyślnie

kobrerek,
    dobrze Ci radzą; bezlustra - jak wiesz z własnego doświadczenia - są specyficzne i jeśli nie pomacasz, możesz być zawiedziony, bo na papierze one wszystkie wyglądają pięknie, a w praniu bywa różnie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dzięki Pany
    puch24 zawsze leżał mi nx 100, ale z perspektywy czasu jednak wizjer dla mnie to podstawa!
    W system NX już nie chcę wchodzić, 3 lata temu miałem większość ich obiektywów,
    niestety ? zmieniły operatora.
    Teraz przerabiam temat na nowo, niestety, głupi i próżny jestem.
    Technika idzie do przodu, a i gabaryty sprzętu także.
    Teraz jak jadę rowerem na grzyby, doskwiera mi nawet lekkie lustro z zoomem jakie mam,
    a w ręku jeszcze zrywka z czteropakiem, i z czego tu rezygnować, jak tu same achy są i potrzeby organistyczne
    Żarcik się wkradł.

Domyślnie

W system NX już nie chcę wchodzić,
    Bo już nie ma w co wchodzić, Samsung całkowicie zrezygnował z produkcji aparatów fotograficznych.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

...And.N napisz jeszcze o tych manualach, właśnie do tego byłby ten sprzęt
    Co by Ci tu napisać o manualach. wiadomo, że trzeba kupić odpowiedni adapter (dla danego mocowania, np. m42) aby z nich korzystać, to tak na początek. Teraz już te adaptery nie są drogie. Ja za swój dałem sporo, ale to było ładnych parę lat temu. Mam kilka obiektywów M42. Helios 58/f2, Pentacon 50/1.8 (ten najczęściej używam), Jupiter37A 135/f3,5 i jeszcze cus tam. Jeśli motyw jest statyczny ustawienie ostrości nie stanowi większego problemu. Najlepiej wybrać jednopolowy (jedną ramkę AF) działa też z manualem, choć nie obejmuje całego kadru (przesuwanie ramki). Strzałkami (prawo, lewo, góra, dół,) przesuwamy tą ramkę gdzie ma być ostrość, następnie wciskamy środkowy przycisk (menu) i ten fragment zostaje powiększony w wizjerze (bądź ekraniku). To powiększenie można też regulować w kilku stopniach pokrętłem z tyłu aparatu. Wiadomo ostrość wtedy ustawiamy pierścieniem na obiektywie i najlepiej robić to na w pełni otwartej przysłonie, a ewentualnie przed naciśnięciem spustu migawki domknąć przysłonę do wartości jaką chcemy, aby uzyskać oczekiwaną głębie ostrości.
    Tu jeszcze muszę podkreślić przewagę bezlustra Olympusa z manualami z tego wzgledu iż ma stabilizowaną matrycę co może, a nawet na pewno będzie przydatne. Szczególnie powyżej ogniskowych 50mm. Także nie namawiam na panasa, mi akurat taki wystarcza na moje potrzeby
    PS.
    Jeśli tylko (czy głównie) do manuali miałby być sprzęt to chyba jednak wybrałbym Olympusa, właśnie ze wzgledu na stabilizację bo wizjer zdaje sie E-M10 ma nieco gorszy, ale to tak z danych technicznych (ogólna wielkość obrazka w wizjerze jest ,mniejsza)
    PS2.
    Z tym wyborem pól AF to mała gafa z mojej strony. Przy obiektywie manualnym jest tylko jedna ramka pola ostrości (można tylko zmieniać jej wielkość i są dwie wielkości do wyboru).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14-08-2016 o 22:07

Domyślnie

And.N bardzo Ci dziękuje za Twe spostrzeżenia i wpis.
    gavin powód???
    Mało jest o panasie gx7, trochę tak może foworyzuje

Domyślnie

Mało jest o panasie gx7, trochę tak może foworyzuje
    Nie. Trochę przewrotnie - ale jako użytkownik trzech innych wymienionych, na Twoim miejscu brałbym właśnie GX7.
    Cena, możliwości, szkła.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni