Szukaj
Wciskasz przednie kółko i wybierasz rodzaj AF. Wciskasz kciukiem dolny (dowolny jaki sobie ustawisz) guzik i wybierasz przyciskami lewo/prawo/góra/dół gdzie ma być punkt/obszar AF. Tylnym kółkiem zmieniasz wielkość pola/obszaru. Back - reset do domyślnego. Dla mnie pasuje idealnie.
Również obsługa szybkiego menu bardziej mi się podoba - ale pamiętaj - karierę z Nexami skończyłem na Nex6.
I dla mnie rewelacja - 3 różne, w pełni konfigurowalne i łatwo dostępne AutoISO (czas/minimalne ISO/maksymalne ISO).
Drive/czas/korekcja na pokrętle - zapomniałem, jakie to wygodne. Ale szybko mi się odświeżyło![]()
Tomek
| tohu wawohu |
No to pomacaj tak dla ciekawości a6000, to zupełnie inna guzikowa liga. Nawet mi brakło w pewnym momencie pomysłu coż jeszcze by można pod niektore guziki podpiąc.
Pewnie będziesz się śmiał... brak poziomicy to dla mnie spory minus.
Tomek
| tohu wawohu |
owain
Fajny wpis.
Że Ci sie chciało ...
Ale to prawda co piszesz.
Od góry do dołu.
Fakty.
A u mnie w Lumixie wybieram sobie na ekraniku na co ma ostrzyć, a ustawienia Af mam pod przyciskiem, dźwigienkę od wyboru trybu Focus również w zasięgu kciukaPrzy tym jest bardzo responsywny i uruchamia się około 0.5 s - Sony tu trochę kuleje. Za to mam malutką matryce
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Będzie ten bokeh widać na apsc? Ma to sens przy działkę jaśniejszym e20/2.8? Dla mnie takim skrajnym 'bokehowcem' na apsc była dłuższa i jaśniejsza MD sigma 24/2.8 i to tylko dlatego że miała pseudomacro 1:4 gdzie ten bokeh się pokazywał stąd moje delikatne wątpliwości![]()
Z jakich czeluści to wytargałeś...?
Osoby mające coś merytorycznego do powiedzenia przestają tu zaglądać, osoby szukające porad również bo nie nie ma im kto odpowiedzieć a i widząc paplaninę tracą poczucie że to wątek sprzętowy i że ktoś im w ogóle może tu pomóc, osoby czytające wątek dla treści merytorycznych również tracą zainteresowanie.
A z drugiej strony paplanie przyciąga paplanie. I się nakręca. W swoim okresie świetności systemu temat miewał nieraz kilkludniowe przerwy bez postów. Tylko wczoraj było 50 postów i ogólnie 250 w ciągu tygodnia. To trochę sporo jak na 'uśpiony' system...
Owszem, system przystopował ale wciąż są nowe bodźce w nexach jak chociażby samyang 35/1.2 czy sigma 35/1.4, wyszedł a6300, są na necie różne nowe testy szkiełek. Są masy szkieł których nikt tu nigdy nie miał (jak np. touit 50 macro).
Ja sam ten wątek już tylko przeglądam. W sumie chyba bardziej z przyzwyczajenia. Staram się pomóc jak znam odpowiedzi na pytania sprzętowe mimo że mam już A7. Ale coraz mniej mnie bawi dostawanie maili że jest nowy post w jednym temacie co kilka minut przez cały dzień...
Napisałem co mi się skumulowało na wątrobie i już nie będę drążyć tego tematu bo to tylko wzmaga paplaninę niesprzętową![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Zupełnie nie o to mi chodziło w moim wpisie. Nie chodzi mi o to, czy jest kompletny czy nie, tylko o to, że dawno nie pojawiło się nic nowego i atrakcyjnego, co przyciągnęłoby nowych użytkowników systemu i forum zarazem. System stracił dynamikę, więc i nie ma o czym gadać. Stąd zmiana użytkowników forum i zmiana tematyki.
No to nie zauważyłeś, że ostatnio chyba większość prezentowanych tu zdjęć pochodzi z obiektywów pozasystemowych. Niezależnie od przyczyn, jakie ludźmi powodują.Co do tej cyfrowej dupki to wg. mnie takich ludzi jest niewiele. Dobre szkła szkła systemowe powodują że to raczej nostalgia powoduje chęć podpinania wynalazków. Gdy wychodził Nex-3 i 5 dostępne były tylko 2.8/16 i 18-55. Wtedy trzeba było kombinować.
Jest, bo system przestał być rozwojowy. "Cała kupa" ludzi przestała się udzielać, bo przeszła do innych systemów, a dla pozostałych "starych" użytkowników system przeważnie nie ma już zagadek, więc nie ma o czym gadać w kwestiach technicznych.Czy jest jakiś exodus z Sony Nex?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami