Close

Strona 2173 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1173167320732123216321712172217321742175218322232273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 721 do 21 730 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    ... Pewnie najlepszym sposobem byłoby stworzenie dwóch wątków: nex_tylko_technicznie_i_foty_na_poważnie oraz nex_caffe_i_foty_na_jaja ...
    Ja bym nazwał taki wątek: Wielosystemowe okołofotograficzne co komu w duszy gra.

I ponownie podziękuję za mądry wpis.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Też miałem Nex-6, mam a6000. Nie wiem cóż jeszcze by można w tych guzikach usprawnić.
    Wciskasz przednie kółko i wybierasz rodzaj AF. Wciskasz kciukiem dolny (dowolny jaki sobie ustawisz) guzik i wybierasz przyciskami lewo/prawo/góra/dół gdzie ma być punkt/obszar AF. Tylnym kółkiem zmieniasz wielkość pola/obszaru. Back - reset do domyślnego. Dla mnie pasuje idealnie.
    Również obsługa szybkiego menu bardziej mi się podoba - ale pamiętaj - karierę z Nexami skończyłem na Nex6.
    I dla mnie rewelacja - 3 różne, w pełni konfigurowalne i łatwo dostępne AutoISO (czas/minimalne ISO/maksymalne ISO).
    Drive/czas/korekcja na pokrętle - zapomniałem, jakie to wygodne. Ale szybko mi się odświeżyło
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

No to pomacaj tak dla ciekawości a6000, to zupełnie inna guzikowa liga. Nawet mi brakło w pewnym momencie pomysłu coż jeszcze by można pod niektore guziki podpiąc.

Domyślnie

Pewnie będziesz się śmiał... brak poziomicy to dla mnie spory minus.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

owain

Fajny wpis.
    Że Ci sie chciało ...
    Ale to prawda co piszesz.

Od góry do dołu.
    Fakty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Pewnie będziesz się śmiał... brak poziomicy to dla mnie spory minus.
    Ja poziomicę wyłączyłem w Nex-6 i w 6D

Co kto lubi, ważne że jest w czym wybierać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Wciskasz przednie kółko i wybierasz rodzaj AF. Wciskasz kciukiem dolny (dowolny jaki sobie ustawisz) guzik i wybierasz przyciskami lewo/prawo/góra/dół gdzie ma być punkt/obszar AF. Tylnym kółkiem zmieniasz wielkość pola/obszaru. Back - reset do domyślnego. Dla mnie pasuje idealnie.
    Również obsługa szybkiego menu bardziej mi się podoba - ale pamiętaj - karierę z Nexami skończyłem na Nex6.
    I dla mnie rewelacja - 3 różne, w pełni konfigurowalne i łatwo dostępne AutoISO (czas/minimalne ISO/maksymalne ISO).
    Drive/czas/korekcja na pokrętle - zapomniałem, jakie to wygodne. Ale szybko mi się odświeżyło
    A u mnie w Lumixie wybieram sobie na ekraniku na co ma ostrzyć, a ustawienia Af mam pod przyciskiem, dźwigienkę od wyboru trybu Focus również w zasięgu kciuka Przy tym jest bardzo responsywny i uruchamia się około 0.5 s - Sony tu trochę kuleje. Za to mam malutką matryce

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    A Flektogon 4/20 - potwierdzam, że mało ostry, ale za to bokeh ma zeissowy, no i zebra to najpiękniejsza oprawa, jaką szkła kiedykolwiek miały.
    Będzie ten bokeh widać na apsc? Ma to sens przy działkę jaśniejszym e20/2.8? Dla mnie takim skrajnym 'bokehowcem' na apsc była dłuższa i jaśniejsza MD sigma 24/2.8 i to tylko dlatego że miała pseudomacro 1:4 gdzie ten bokeh się pokazywał stąd moje delikatne wątpliwości

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Świetna fota, ikit.
    Z jakich czeluści to wytargałeś...?

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Jak to Woytek Wupekaiks przypomniał mi parę dni temu, panta rhei (czy jakoś tak) i niepodobna dwa razy wejść do tej samej rzeki. Świat się zmienia i nic na to nie poradzimy, było fajnie, ale to juž se ne vrati. ?
    Do czego zmierzam? System NEX szczyt swej popularności ma już za sobą: było to jakieś dwa lata temu, gdy ciągle pojawiały się, kilka razy w roku, nowe aparaty i obiektywy. Teraz wkroczył już w fazę schyłkową i być może jeszcze trochę będzie trwał, aż podzieli los Samsunga NX. Podobnie jest chyba z innymi "małoformatowymi" bezlusterkowcami; nie śledzę Olympusa i Pasikonika, ale też mam wrażenie, że straciły impet, o innych markach w mikro 4/3 w ogóle głucho mimo głoszonych kiedyś buńczucznych zapowiedzi, a bezlusterkowe Canony, Nikony i Pentaxy to w ogóle margines. Tak naprawdę dynamiczne pozostały tylko Fuji w APS-C i Sony A7 z pełną klatką.
    I jak w takiej sytuacji oczekiwać, by wątki z założenia sprzętowe - techniczne były tak dynamiczne jak kiedyś, skoro same systemy nie są już dynamiczne? Nie ma już (albo jest b niewiele) nowych aparatów, obiektywów i akcesoriów, o których można by dyskutować i zastanawiać się nad ich zakupem. W związku z tym nie ma też pytań o porady przed zakupem. A jeśli już, to rzadko i o sprzęt używany. Pytań natury technicznej, o problemy i obsługę, też będzie niewiele, bo starzy użytkownicy wszystko to już wiedzą, a nowych praktycznie nie ma. Zauważmy też, że wielu entuzjastycznych kiedyś użytkowników NEXów porzuciło ten system i przerzuciło się na co innego, chyba głównie do Fuji i A7. Mam też wrażenie, że po okresie zachłyśnięcia się bezlusterkowcami wielu użytkowników zraziło się jednak do ich niektórych wad i chyba jednak lustrzanki trochę wracają do łask. Wydaje mi się, że - przynajmniej dla niektórych osób - bezlusterkowce pozostają już niemal wyłącznie fajną cyfrową dupką do podłączania pleśniaków. Oczywiście nie dla wszystkich, ale dla wielu.

Czy w tej sytuacji może dziwić, że charakter wątku zmienił się, gdy zmienił się sam system aparatów, zakres ich użycia i grupa użytkowników?
    Osoby mające coś merytorycznego do powiedzenia przestają tu zaglądać, osoby szukające porad również bo nie nie ma im kto odpowiedzieć a i widząc paplaninę tracą poczucie że to wątek sprzętowy i że ktoś im w ogóle może tu pomóc, osoby czytające wątek dla treści merytorycznych również tracą zainteresowanie.
    A z drugiej strony paplanie przyciąga paplanie. I się nakręca. W swoim okresie świetności systemu temat miewał nieraz kilkludniowe przerwy bez postów. Tylko wczoraj było 50 postów i ogólnie 250 w ciągu tygodnia. To trochę sporo jak na 'uśpiony' system...

Owszem, system przystopował ale wciąż są nowe bodźce w nexach jak chociażby samyang 35/1.2 czy sigma 35/1.4, wyszedł a6300, są na necie różne nowe testy szkiełek. Są masy szkieł których nikt tu nigdy nie miał (jak np. touit 50 macro).
    Ja sam ten wątek już tylko przeglądam. W sumie chyba bardziej z przyzwyczajenia. Staram się pomóc jak znam odpowiedzi na pytania sprzętowe mimo że mam już A7. Ale coraz mniej mnie bawi dostawanie maili że jest nowy post w jednym temacie co kilka minut przez cały dzień...

Napisałem co mi się skumulowało na wątrobie i już nie będę drążyć tego tematu bo to tylko wzmaga paplaninę niesprzętową
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Coż tu jeszcze w NEx rozwijać? To już jest system w miarę kompletny. Może brakuje jakiejś taniej 85ki i poprawionego 55-210. No ale zawsze można sięgnąć po szkła FE
    Zupełnie nie o to mi chodziło w moim wpisie. Nie chodzi mi o to, czy jest kompletny czy nie, tylko o to, że dawno nie pojawiło się nic nowego i atrakcyjnego, co przyciągnęłoby nowych użytkowników systemu i forum zarazem. System stracił dynamikę, więc i nie ma o czym gadać. Stąd zmiana użytkowników forum i zmiana tematyki.

Co do tej cyfrowej dupki to wg. mnie takich ludzi jest niewiele. Dobre szkła szkła systemowe powodują że to raczej nostalgia powoduje chęć podpinania wynalazków. Gdy wychodził Nex-3 i 5 dostępne były tylko 2.8/16 i 18-55. Wtedy trzeba było kombinować.
    No to nie zauważyłeś, że ostatnio chyba większość prezentowanych tu zdjęć pochodzi z obiektywów pozasystemowych. Niezależnie od przyczyn, jakie ludźmi powodują.

Czy jest jakiś exodus z Sony Nex?
    Jest, bo system przestał być rozwojowy. "Cała kupa" ludzi przestała się udzielać, bo przeszła do innych systemów, a dla pozostałych "starych" użytkowników system przeważnie nie ma już zagadek, więc nie ma o czym gadać w kwestiach technicznych.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 2173 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1173167320732123216321712172217321742175218322232273 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów