Owain, pobaw się tym LT dłużej, bo na pierwszy rzut oka efekty są niezłe. To z psem bardzo mi się podoba.
Arecki, też mi się wydaje, że te słoiczki to tylko w komplecie z obiektywem.
Szukaj
Owain, pobaw się tym LT dłużej, bo na pierwszy rzut oka efekty są niezłe. To z psem bardzo mi się podoba.
Arecki, też mi się wydaje, że te słoiczki to tylko w komplecie z obiektywem.
Słoiczki na pewno były dostępne oddzielnie.
Trzydzieści lat temu...
Dziecięce, frote skarpetki - to niezła myśl.
Tanie są, a ja mam zapas w szufladach.
Wszystkie kolory, ale srebrnego nie ma...
tegoroczne jabłuszka
ze słoika, co to go zrobili do bw specjalnie i a6k
Ps.
Pochwale sie...
Na pocieche kupiłem kolejne szkiełko.
Testy jutroale na olku (adaptera nie mam na nexa)
Jak to ostatniego? Ukradli??
A tak całkiem poważnie: za mocna obróbka, zdjęcia przypominają bardziej grafiki, niż zdjęcia. Ale chyba takie "tryndy" ostatnio, że nie można nigdzie obejrzeć w miarę normalnego zdjęcia. Przyznaję się bez bicia, że mnie to również dotknęło i muszę nad tym popracować.
Dobrze to ujął kolega Zdyboo mówiąc niedawno o ryzyku pokaleczenia się suwaczkami. Taki apel ogólny, do wszystkich: nie psujmy zdjęć, niech zdjęcie będzie zdjęciem.
Za kolegą Ligo. Aktualne fotografie przestają odzwierciedlać rzeczywistość. Czy to nadal fotografia ? Ten pęd do rozdzielczości 4K, 8K, ... obrazy jakich nie widzimy gołym okiem. Efekt WOW rządzi na większości portali społecznościowych. Smutne.
Panerai vel Eliot Capone
Słusznie, Panowie, też jestem tego zdania.
Na dowód solidarności dam zdjęcie prosto z puszki:
![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
To ja również się przyznam, że jako młody po-suwacz suwaczków niejednokrotnie przesadzam.Niestety ma się tendencję do upiękniania zdjęć, które wyjściowo są średnie bądź to przez tanie szkła, którymi dysponuje adept, a najczęściej przez brak umiejętności. Ja na ten przykład przesadzam z opcją clarity, która powoduje że zdjęcie nie jest takie wyblakłe, jakby brudne, a po opcji clarity jest jak wyczyszczone płynem do szyb
Z kolei nie rozumiem tego wyciągania z cienia. Znów przytoczę przykład, jak wrzuciłem tu jakiś wschodzik słońca jeszcze z pentaxa i któryś z Was wziął i mi to zdjęcie przerobił, wyciągając śpiące miasto z cienia, które wg mnie w tym głębokim cieniu miało pozostać. Cień jest fajny i nie rozumiem, czemu ma być widać na zdjęciu wszystkie szczegóły, wszędzie. No ale ja się nie znam.
Napiszę jeszcze, że odkurzyłem wczoraj obudowę podwodną i włożyłem a6000 z E 35/1.8. Pasuje idealnie, nawet pokrętło do zmiany ogniskowej działa na pierścieniu ostrości. Jak przeanalizowałem większość swoich podwodnych zdjęć, to głównie były to ogniskowe w okolicach 25-40 mm. Takoż uważam to szkło stworzone do rafy i żyjątek. Jednocześnie jeszcze raz stwierdziłem, że obudowa bardzo daje radę i precyzyjnie obsługuje wszelkie pokrętła. Ma nawet alarm wilgociowy (jak zacznie ci migać i piszczeć w zanurzeniu albo kilkadziesiąt metrów od brzegu, masz czas, aby pożegnać się z aparatem)
Sanczo dostał link do plików z LT ale chyba już nie jest zainteresowany zakupem :> Ja jednak chyba puszczę LT dalej, puszczę też MTO i może nabędę za to jakąś głupotę szerokokątną, by się na własnej skórze przekonać, że nie było sensu. Tu chętnie podpytałbym jakiegoś znawcę od pleśniaków o coś ostrego, najlepiej z małą MFD. Tj. będę sobie penetrował neta, aby sobie jakąś taką zabawkę wyczaić. Ale konkretniej zapytam, bo gdzieś było, a zapomniałem - jaki bagnet ma najmniejszą, najkrótszą przejściówkę, by zestaw uczynić kompaktowym? Oczywiście przejściówkę do obiektywów, na które mnie stać - bo najmniejszy to chyba na Leicę.Ale chyba na Olka pena też?
A to MTO co tez chcesz puścić - to co to ?
(Moze To Obiektyw?)
Ps.
Adapter jest na pewno fajny i na pewno se nabędę.
Czy Twój, nie wiem. Do czasu określenia kwoty sprzedaży, sie nie wypowiem.
Jest to jednak m42, i z tego co tu pisano, a ja poczytałem - faktycznie canonowy bedzie bardziej elastyczny.
Ale to wszystko cena weryfikuje. Znalazłem po funtow 60. Nie spieszy mi sie.
Moze używany taniej trafie ?
Miecia zaspokoiłem wczoraj. Na pare dni bedzie oki.
A pozniej znowu sprawa powróci...
Ps.
W sprawie obróki zdjeć, chciałbym razem z Sanczo, zająć stanowisko.
Co kogo obchodzi, jak inni sie bawią i co z fotkami robią
Wolnoć Tomku, w swoim domku.
Poszukam jakieś hadeery czy mam. Dam w ramach protestu,
jako stary anarchista.
![]()
Ostatnio edytowane przez d90 ; 23-07-2016 o 11:03
Krytyka przyjęta. Na ten moment nic nie poradzę, bo jestem wielkim fanem obróbki zdyboo (zdjęć tymbardziej), chociaż nie zawsze tak jest. W tym miejscu i tak muszę zaznaczyć, że wyżej wstawione sample wcale jakoś nie są mocno posunięte (daleko mi do suwakowania na ten przykład zdyboo, tymbardziej d90). W każdym ze zdjęć clarity nie przekracza 30, vibration 15, contrast 15-20 w LR, natomiast w analogu opcje detail extraction i contrast też są na poziomie 20-40. Wiem, że suwakowanie zależy też od materiału wyjściowego, ale sami chyba przyznacie, że nie jest to aż tak dużo (często mnie kusi podobnie jak Owaina clarity w okolicach 60-80. Tak jak napisałem, nie zawsze mi się takie fotki przepuszczone przez NIK'a podobają, więc zostawiam sobie też wywołane RAWy, które są bardziej stonowane. Kilka poniżej (wszystkie SEL20):
Skontaktuj się z nami