Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Gonzo, rozstaw ciężarków ma bardzo duże znaczenie przy osiąganiu tzw balansu dynamicznego, o którym większość filmujących lustrzankami w życiu nie słyszała

Sprawdź firmę fx-cam.pl i One Gravity. Polskie, sprawdzone, serwis na miejscu. Posiadam glide geara (bodajże 2000zl w RobimyTV) i cały system z ramieniem i kamizelką od FX-CAM. Pomiędzy tymi dwoma nie ma dużej różnicy. Po prostu w tej dziedzinie fizyki nie da sie wycisnąć więcej. Tylko FX-CAMem zdecydowanie łatwiej osiągniesz dynamic balance.

Domyślnie

2000zl na flycama do lustrzanki ?? Trochę duży wydatek, szczególnie że za 2500 można już mieć stabilizowane gimbale, które są o wiele praktyczniejsze.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    2000zl na flycama do lustrzanki ?? Trochę duży wydatek, szczególnie że za 2500 można już mieć stabilizowane gimbale, które są o wiele praktyczniejsze.

Z gimbalami jest kilka problemów
    - zdajesz się na działanie elektroniki
    - nawet drogie DJI Roniny przy panaromowaniu mają mikrodrgania które widać.
    - nie rzucisz tego w kąt, musisz używać specjalnych stojaków, statywów.
    - jeśli chodzi o tanie gimbale, problemy z kalibracją i poprawnym wyważaniem. Jak już wymieniłem wcześniej, elektronika może być zawodna
    - ruch jest zbyt poprawny, tzn mechaniczny
    - nawet przy uważnym ninja walk widać ruchy góra - dół

Oczywiście i steadicam i gimbal się świetnie uzupełniają. Flagowym wykorzystaniem gimbala jest podanie go przez okno. Nie zrobisz tego na steadi nie można jednoznacznie stwierdzić co jest lepsze. Do wszystkiego znajdzie sie zastosowanie. W profesjonalnym świecie nadal używa się w 90% steadicamow. Gimbale zbyt odwracają uwagę widza. Nie myśli on o fabule tylko czym to było kręcone. Telewizja polska właśnie dlatego zrezygnowala z gimbali w swoich produkcjach.

Flycamy fx-cam i one gravity to wydatek 1300zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michasacuer Zobacz posta
    Telewizja polska właśnie dlatego zrezygnowala z gimbali w swoich produkcjach.
    M jak milosc bylo zbyt dynamiczne? sorry nie moglem sie powstrzymac
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Jakieś czasy honoru czy inne produkcje pewnie tak. Nie chodzi o dynamizm tylko o charakterystykę gimbala, jak one pracują. Ankietowany widz nie skupiał sie na fabule tylko zastanawial sie czym to było nakręcone mimo ze z filmem ma tyle wspólnego co nic. Ze steadi nie bylo takiego problemu.

Domyślnie

Skoro TVP tak twierdzi, to musi to być prawda absolutna... mimo tego, że cały świat przeszedł na gimbale przy produkcjach filmowych...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jaki cały świat? Jak często na listach płac widzisz "movi operator" (Movi Freefly, takie troche lepsze roniny) a "steadicam operator"? Ci drudzy są zawsze, pierwszego nie widziałem nigdy. Co najwyżej montuje się gimbale na steadi, nie wiem po co ale często widuje taki tandem. Temat wałkowany setki razy na wielu forach operatorów steadicam (rzeczywiście byl okres, gdzie gimbale zwojowały rynek ale na krótko) Duża część DoP-ów zachłysnęła się elektroniką i wróciła do sprawdzonych rozwiązań. Gimbale służą tylko do jakichś ekstremalnych ujęć jak legendarne podawanie kamery przez okno. Ale wiecie ile waży taka Arri Alexa z filmowym primem?

Domyślnie

Żadna elektronika nie zareaguje tak szybko i sprawnie jak zwykłe steady "napędzane" siłą ciążenia, a nawet jeśli, to będzie to ruch bardzo nienaturalny. "Manualny" gimbal wg. mnie ciągle przewyższa elektroniczne sprzęty. Może wymaga więcej nauki, praktyki i poświęcenia, ale warto nieco się poświęcić.

Domyślnie

Ja mam HD 3000 i spisuje się genialnie, wyważanie to kwestia 3minut max. Używałem jeszcze flycama ale w nim jest dużo gorsze łożysko( lub mi trafił się wadliwy, nie wiem) poza tym jest duży w porównaniu do HD3000 którego po złożeniu można schować do plecaka.

Domyślnie

dziękować za wszystkie odpowiedzi, mam do kupienia za 300zł takiego używanego Camrocka: https://notopstryk.pl/pl/p/CAMROCK-S...0C-carbon/3945 bardzo prosiłbym o podpowiedź, czy warto i na co zwracać uwagę przy kupnie tego stabilizatora, żeby nie kupić jakiegoś zepsutego - może jakiś szybki test przed zakupem idzie zrobić ?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni