Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie flycam / steadycam

nie mam zadnego pojecia o sprzecie tego typu, ale chcialem sie pobawic takim urzadzeniem. chodzi mi o taka tyczke z raczka na lozysku i obciaznikiem na dole. mialboby to dzialac z aparatem typu d600/d750 oraz obiektywem staloogniskowym 20 lub 35mm.
    nie chodzi mi o jakis wyczesany sprzet bo to ma byc do pouczenia sie, zabawy i uzyskania ciekawego efektu niedrogim kosztem. na allegro jest tego mnostwo i ceny sa rozne. czy ktos moglby podopwiedziec cos co sie nie rozleci, bedzie w miare budrzetowym rozwiazaniem i pozwoli na uzyskanie zamierzonego efektu w postaci filmowania "z reki"

dziekuje
    R

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraina

Domyślnie

Bez żyroskopu to nie jest stabilizacja pełna, więc te stabilizatory za 100zł raczej z lustrem się nie sprawdzą.
    Myślę, że te stabilizatory, o których piszesz sprawdzają się max z go-pro i to w warunkach bezwietrznych.
    Ja kupiłem flycam 3000 i jestem bardzo zadowolony, ale to już z 8 stówek trzeba wyskoczyć.
    Od razu powiem, że im szerszy kąt tym efekt jest lepszy, 20 jest spoko, ale 10... (15 u mnie na DX) to już jest coś pięknego.
    Jeśli jednak się zdecydujesz na tańszy to kup droższy z tych "łuków".

Domyślnie

wlasnie te luki mnie nie interesuja. chce cos przyzwoitego ale tego typu:
    http://allegro.pl/stabilizator-flyca...904680966.html

tylko czy taki jest wiecej niz potrzebny czy za slaby do konfigu o ktorym mowie?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraina

Domyślnie

To jest starsza wersja flycama, ale bardzo użyteczna i fajna.
    Ale powiem Ci, wszystko fajnie, tylko dla mnie już 3000 daje po dupie jak się dłużej pochodzi. To nie jest leciutkie, a trzymasz jedną ręką. Nie chcę się użalać, ale na siłownie chodziłem i ćwiczę, a potrafi zmęczyć i tak.
    Osobiście bym wziął 3000 chyba, że masz zamiar rozbudowywać sprzęt, czy podwieszać jakiegoś riga jeszcze z baterią monitorem itd. Te wersje 5000 to chyba już są na arm-vesta (kamizelkę z ramieniem) bo są dość ciężkie. Chociaż pewnie człowiek się przyzwyczaiłby.

Domyślnie

nie nie nie... zadnego rozbudowywania. to bedzie tylko zabawka. tak jak pisalem - nie mam pojecia o kreceniu filmow. nigdy sie tym nie zajmowalem. podoba mi sie efekt i stad pytanie.
    czy to oznacza, ze 3000 jest lepszy niz 5000?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraina

Domyślnie

Jakościowo niczym się nie różni, jest lżejszy. Ma zasięg wagowy od 0,75 do 3,5. Jest mniejszy i poręczniejszy ergo dłużej z nim pochodzisz.
    http://allegro.pl/flycam-3000-i6225401597.html
    Tutaj jest też w tej starszej wersji z obciążnikami w kształcie kółek. (0,7-2,5kg)
    Ta wersja, którą wysłałeś jest raczej pod większe kamery. Pod DSLR 3000 w zupełności wystarcza (nawet jest ponad), ludzie kupują pod lustrzanki wersję nano (flycam nano) aczkolwiek z większym obiektywem to może być problem z wyważeniem :
    http://allegro.pl/stabilizator-flyca...245909017.html
    Ostatnio edytowane przez faust1985 ; 06-06-2016 o 23:32

Domyślnie

dzieki za info... cena tego 3000 dosc konkretna...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraina

Domyślnie

Są też wersje: podróbka podróbki, marki china za 450 zł. (oryginał to glidecam, flycam to podróbka, a te "flycam" marki XXXXX to podróbka podróbki).
    http://allegro.pl/stabilizator-flyca...236056314.html
    Trochę gorsze materiały, trochę gorszy plastik, ale do takiego full amatorskiego kręcenia zapewne w równej mierze użyteczne.
    Długo się z sobą biłem czy kupić takiego czy flycama 3000 no i w końcu stwierdziłem, że wolę dołożyć, ale to była moja decyzja i wcale nie upieram się, że najlepsza. Po prostu tak wybrałem.

Filmy można robić bardzo fajne, do relacji też się nadaje, choć wiadomo jak to z UWA, ludziom krzywdę robią. Z drugiej strony można z tego zrobić "styl". No i jak mówiłem, na początku ciąży bo jednak te kilogramów trzyma się w jednej, wyciągniętej do przodu ręce. Jest taki uchwyt za 350zł w który wkładasz i zapinasz na ręce.
    http://allegro.pl/stabilizator-flyca...236056314.html
    Ma plusy i minusy z tego co mówią:
    + usztywnia nadgarstek
    - usztywnia nadgarstek
    Z jednej strony jest wygodniej, z drugiej podczas biegu wszystko z przedramienia bezpośrednio jest przenoszone na żyroskop, a przecież nadgarstek sam w sobie jest amortyzatorem i stabilizatorem.

Domyślnie

zakladam, ze uzyje tego 2x w roku po 5 min
    a oferta sklepu eltec? maja tam kilka modeli ale poza tym ze roznia sie kolorami trudno cos z opisu wywnioskowac...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraina

Domyślnie

Myślę, że to wszystko jest podobnej jakości. Z opinii wiem tyle, że jednak trwałość jest większa tego flycam (a to i tak pośrednia wersja). Efekty są raczej bardzo podobne, a poza tym to bardziej zależy od treningu. Niestety jeśli ktoś tak weźmie do ręki to nie będzie od razu robił stabilnych ujęć. Dużo zależy od techniki i ogólnych zdolności manualnych. Jednemu to przyjdzie łatwiej, drugiemu trudniej, ale ćwiczenia w każdym przypadku czynią mistrza. No i obiektyw UWA
    W razie czego to dają gwarancję, dlatego lepiej trochę się pobawić od razu, żeby jak się coś miałoby zepsuć to od razu, a nie leżało w szafie, gdzie przetestować ciężko.
    Ja powiem tak, też chcę kręcić hobbistycznie, ale uznałem, że dołożę i nie jestem zawiedziony, ale szczerze przyznam, że nie mam porównania. Wiem, że ludzie narzekali, że te plastiki łatwo ułamać wrzucając te budżetowe do bagażu podręcznego np, ale nie sądzę, że wiele trudniej jest we flycam 3000. Raczej różnica jest w dokładności wykonania i płynności żyroskopu, ale o ile ta pierwsza może mieć znaczenie, to ta druga dla amatora zapewne jest niezauważalna.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni