Ładna.
To ja też portreta:
Szukaj
Ładna.
To ja też portreta:
puch24 - kolega pytał chyba o tego rzutnikowego od d90. A co to jest, sam nie wiem dokładnie. Może niech się właściciel wypowie, albo jakąś fotę da.
Jak o mój, to w zakręconym bokehu w optyce dałem fotkę.
Już sie mnie jeden kolega pytał...
w/w
Obiektywy do rzutników - zwłaszcza proste - często nawet nie miały korekcji anastygmatycznej, albo bardzo słabą - miały niedokorygowane wady optyczne, stąd tak specyficzny obraz, jaki dają, gdy używa się ich przy fotografowaniu. Ale oczywiście ktoś mógł to nazwać Anastigmat, choć ta nazwa odrobinę na wyrost...![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Na wyrost czy nie, zabawa sie liczy.
I efekt końcowy. A ten, mz, jest zaskakujący
Szkiełko jest baaaardzo elastyczne. A przecież o to chodzi.
Jak czyściłem, było chyba z pięć szkiełek w środku.
mirek pierwszy brukselski
![]()
Ostatnio edytowane przez d90 ; 28-06-2016 o 22:12
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Pięć szkiełek (zwanych soczewkami) świadczy na ogół o nienajgorszej korekcji, więc wątpię, czy to rzeczywiście obiektyw projekcyjny - te przeważnie bywają proste. Wrzuciłbyś zdjęcie tego łobiegdywa?
tak, tak, nie doprecyzowałem pytania. Kolega d90 wzucał tu wcześniej fotki z podpisem Anastigmat . Ciekawiło mnie co to za obiektyw..i tak podejrzewałem, że jakaś egzotyczna przeróbka.
Swoją drogą dorwałem ostatnio tak przerobionego Lomo T43 ze Smieny (na mocowanie NEX).
Co do Mira 1 , wygląda na to, że na obydwu wersjach bąblowanie jest chyba podobne..no i chyba przymierzę się do zakupu jednego albo drugiego :P Co do samego obrazka, to porównuje i porównuje i sam nie wiem czy jest jakaś istotna różnica między nimi. Trzeba by pewnie jakieś "głebsze" testy zrobić, co by to stwierdzić.
Można... Tylko po co?![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami