Oplaca sie doplacać do nowszej puszki?
Mowie tu o robieniu zdjęć a nie tablic testowych![]()
Szukaj
Oplaca sie doplacać do nowszej puszki?
Mowie tu o robieniu zdjęć a nie tablic testowych![]()
Na jaką odpowiedź liczysz nic nie pisząc o swoich oczekiwaniach i preferencjach?
Moim zdaniem preferencje nie mają tutaj znaczenia, ponieważ półka apartu jest już jakby przeze mnie ustalona. Zastanawiam się czy warto dokładać do nowszego modelu bo wprowadzili jakieś bardzo istotne zmiany, czy też była to niezauważalna kosmetyka.
Przeczytałem już kilka testów z których niewiele się dowiedziałem, dlatego mam nadzieje na opinie kogoś kto miał podobny dylemat.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jestem właśnie na tym etapie...
Jak to nie mają? Jeśli focisz np sport i potrzebujesz dłuższej serii w RAW albo zajmujesz się fotografią nocną to wybór masz tylko jeden. Takich przykładów jest więcej dlatego jednak warto napisać do czego ma Ci służyć aparat, bo w przeciwnym razie dostaniesz odpowiedzi od innych którzy kierując się własnymi preferencjami napiszą Ci, że warto, nie warto, średnio warto, jak się uprzesz to warto itd.
Ps Ja uważam, że nie warto i zakładając, że tego co napisałem wyżej nie ma, uważasz taką niczym nie umotywowaną wypowiedź za satysfakcjonującą?
Ja mam D7100 i myślałem o zmianie na D7200, ale większego bufora nie potrzebuje, jakość obrazka jest niemal identyczna (mimo, że zmienili sensor), WIFI jest kompletnie niepotrzebne....Jakie jeszcze są zalety D7200?
Ogólnie oszczędzając 1000 zł i dokładając kilka stówek możesz mieć dodatkowe szkło i to niezłe (jak Sigma 17-50 2.8 EX) czy prostego bezlusterkowca jak SONY A5000 - drugi aparat (mniejszy, poręczniejszy) może się często przydać.
1,5 miesiąca temu podejmując decyzję o sprzedaży D3200 też stanąłem przed tym dylematem. Ale zrobiłem sobie na papierze listę moich priorytetów co chcę, czego mi brak oraz dokładnie zapoznałem się ze specyfikacją obydwu puszek. I wyszło jak wyszło. Kupiłem nowego D7100 a za zaoszczędzoną kasę dokupiłem sobie Nikkora 70-300 VR bo od czasu do czasu "ciągnęło wilka do lasu".Teraz,jak widać w mojej stopce, mam wszystko to co chciałem i na dodatek systemowe aby doskonalić swoje hobby. Oczywiście nie jest to zestaw na miarę głównych nagród National Geographic czy World Press Photo ale, jak to mówią, daje radę. Mnie fi-fi i geotagowanie oraz ciut lepszy bufor nie był potrzebny. Czy tobie jest to potrzebne? Twoja decyzja i twoja kasa. D7200 vs D7100 to nie żadna rewolucja. To drobniutka ewolucja.
__________________________________________________ ____
D7100 + Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
N AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR + N AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
O szumach nie wspominałem, ale chodziło mi o brak bandingu w nowszym modelu. Banding może się też pojawić przy mocniejszym wyciąganiu z cienia. Z resztą był już taki sam temat na forum, może Ci to pomoże w podjęciu decyzji: D7100 czy D7200?
Skontaktuj się z nami