Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie AMD czy Celeron ?

Komp mi się sypie (p.podob. płyta) a nie mam w tej chwili wolnej kasy na kupno nowego. Prawdopodobnie sypie mi się płyta Asrock p4i45e w której mam Celerona D 2,53 GHz. Mam w tej chwili dylemat, nowej płyty pod celerona D oprócz kolejnego Asrocka nie dostanę więc pozostaje kupno używanej np.FUJITSU-SIEMENS model D1627 na chipsecie i865PE z technologią HT za 120 zł. jeśli pozostanę z Celeronem lub zakup płyty z procesorem AMD za ok.240zł np.ECS NFORCE3-A939 + Athlon 3200 SOCKET 939 OEM., potrzebuję kompa do obróbki foto i innych takich tam bez grania
    Co doradzacie ??
    Oczywiście rady kup Intel Core Duo + .......... za 3000kzł. nie wchodzą w rachubę - patrz pierwsze zdanie postu.

Będę wdzięczny za wszelakie sugestie.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Raczej AMD Athlon X2 Dual-Core BE-2350 BOX (Socket AM2, 45W). Na ten bym stawiał. Tanio, oszczędnie i szybko, no chyba, ze zależy Ci na prawdziwych demonach szybkości. Poza tym zainwestuj w socket AM2, bo tylko on ma teraz przyszłość.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 31-07-2007 o 20:13
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Płyta się sypie? Tzn? Może daj rzucić okiem jakiemuś informatykowi-elektronikowi? Bardzo często "sypanie się" płyty to po prostu kondensatory w obwodzie zasilania płyty do wymiany. Koszt - jakieś 5zł za elementy + datek na piwo dla wymieniającego
    Chyba że naprawdę chcesz sprzęt nieco odmłodzić... w s939 się raczej nie pchaj - co tam tanio wstawisz? Venice, SanDiego? Jeśli AMD to tylko coś na AM2 ale pamięci musiałbyś również wymieniać (DDR2). Ceny są takie że sprzedając używane DDR1 masz więcej nowego DDR2 - no ale to trochę zachodu. Jeśli kasy mało to dwujajcowiec na AM2. Kartę grafiki jeszcze pewnie trzebaby wymienić... Coś na PCI-E, jak nie grasz w 3D to może radeon x1300 pasywnie chłodzony (cisza). Zwróć tylko uwagę aby miał pełną szerokość magistrali pamięci - dużo ostatnio widać 64-bitówek.

Domyślnie

No tak ale w takim przypadku dojdzie konieczność wymiany grafiki z AGP na PCI expres a to już dodatkowe koszty.Raczej muszę zmieścić sie w niewielkich wydatkach i traktuję to jako tymczasowe rozwiązanie, nowego kompa zamierzam kupić w przyszłym roku więc inwestowanie w tej chwili większej sumy w rozbudowę istniejącego nie ma sensu. Bardzie skłaniam się w kierunku wymiany płyty i pozostania przy celeronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    No tak ale w takim przypadku dojdzie konieczność wymiany grafiki z AGP na PCI expres a to już dodatkowe koszty.Raczej muszę zmieścić sie w niewielkich wydatkach i traktuję to jako tymczasowe rozwiązanie, nowego kompa zamierzam kupić w przyszłym roku więc inwestowanie w tej chwili większej sumy w rozbudowę istniejącego nie ma sensu. Bardzie skłaniam się w kierunku wymiany płyty i pozostania przy celeronie
    A po jaką Anielkę wymieniać grafikę? Kup płytę z grafiką zintegrowaną i po kłopocie. Płyta ok. 300 PLN, procek ok. 300 PLN, pamięci to różnie, ale przy zamianie tych co posiadasz powinno być taniej. A najtaniej jest naprawić płytę tą, którą masz obecnie.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 31-07-2007 o 20:39
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Karta grafiki "na przetrwanie" na PCI-E to jakieś 70-90zł (radeon x300 - x600). Najtaniej będzie jednak chyba zakup płyty pod procek który masz aktualnie. Jeśli piszesz, że masz w planach zmianę kompa to aktualnie nie ma co szaleć.

Domyślnie

A co to znaczy - sypie się płyta - objawy?
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    A co to znaczy - sypie się płyta - objawy?
    Przy uruchamianiu kompa czasami zatrzymuje się na poziomie znajdowania napędów i wisi trzeba zresetować czasami ze dwa razy, poza tym komputer jest trochę za mułowaty, zachowuje się tak jakbym miał z 256 mb ramu (mam 1Gb) rozmawiałem z gostkami ze sklepu komputerowego i twierdzili,że to coś z płytą, że z Asrockami tak bywa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    I tutaj masz rację. Jak zmiana będzie głębsza to tak naprawdę nic nie zostanie z podzespołów które posiadasz. Co do karty zintegrowanej to nie mam przekonania. Co prawda tych nowych płyt z kartami to jeszcze nie używałem, ale te starego typu to są średnie (używałem na laptopie).
    Ja osobiście radzę Ci AMDeka, co do Intela to nie mam przekonania, nawet do tych Core Duo. Są szybsze od amdeków, ale z porządną, tj. bardzo drogą płytą, pamięcią itd. A jak zestawi się z podzespołów tańszych to wcale nie jest to taka rewelacja. Szybkość amdeków jest porównywalna. Dodatkowo prawdopodobnie będziesz pracował na Windowsie XP, a ten nie obsługuje procesorów 2 rdzeniowych, dwuprocesorowe to tak. Chodzi procesor dwurdzeniowy tyle że ma wydajność jednego. Rewelacja. Ale co znaczy siła marketingu.
    Moim zdaniem nie patrz na rozwojowe platformy typu AM2 itp., bo i tak za rok czy 1,5 będzie następna platforma, albo napięcie zmienią, albo coś jeszcze innego. Jak w tym nie siedzisz, to prawdopodobnie nie skorzystasz z tego dobrodziejstwa, że masz rozwojową płytę.
    Kup amdeka na jaki cię stać. Bo i tak będzie lepszy od Intela za porównywalne pieniądze. Myślę, że ten Athlon 3200 na 939 jest OK. Ja osobiście jeszcze pracuje na sempronie 3000, no trochę pamięci dołożyłem i robię projekty w 3D. Wcale nie narzekam, że nie da się robić (ale na windowsie XP). Zdjęcia też obrabiam i wcale nie jest źle. Chyba, że chcesz montować filmy zawodowo. No to musisz mieć coś lepszego i z dużą ilością pamięci. Takie filmy rodzinne, dla przyjemności to nawet robiłem na moim kompie, gdy miałem ramu 512. Nie była to przyjemność, ale da radę.
    Jeśli mógłbym ci doradzić to tylko zakup lepszej płyty głównej. Nie bardzo drogiej, ale dobrej marki np. asusa. Do marki ECS czy Asrock to nie mam przekonania, dla mnie to no name. Miałem taką kiedyś, to się po jakimś czasie komp co chwila wieszał. I już nigdy takich wynalazków nie kupię. A odpukać na asusy nie narzekam. A mam takie spod małego palca do 250 - 300zł, o prawda jeszcze na 754, a nie na 939. Ale nawet wtedy nie były drogie.
    Jeśli nie chcesz przesiadać sie na vistę, a myślę że narazie to jeszcze nie warto, to wcale nie musisz inwestować w bardzo drogi sprzęt. Jeśli masz kasę, to z pewnością warto, jest wtedy na 2-3lata spokój. Ale na takim amdeku 3200 z 1,5-2GB ramu, to jeszcze możesz sporo zdziałać.
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

Domyślnie

W/g objawów do do końca nie jestem przekonany, że to płyta. Ja bym rozkręcił kompa na części i jeszcze raz składał, uruchamiając po dołożeniu /wymianie/ każdego elementu /chodzi o napędy, karty grafiki, pamięci/. Gostki ze sklepów najczęściej sugerują nowe zakupy.
    Tutaj jest... podpis

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów