Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Zdecydowanie błąd i powinieneś jeśli nie masz wolnych kanałów w kontrolerze dokupić kontroler na PCI (koszt ok. 50 PLN), ponieważ trzeba się starać, aby każdy napęd działał na odrębnej taśmie.Inaczej potrafią się wzajemnie konfliktować.
    Nie zgodze sie, jesli zworki sa odpowiednio ustawione to nie bedzie konfliktow.
    Oczywiscie najlepiej aby HDD i inny naped byl na oddzielnej tasmie (ze wzgledu na wydajnosc) ale skoro to dwie nagrywarki to powinno dzialac bez problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    Oczywiscie najlepiej aby HDD i inny naped byl na oddzielnej tasmie (ze wzgledu na wydajnosc) ale skoro to dwie nagrywarki to powinno dzialac bez problemu.
    Powiem tak, wypróbowałem już (w dużej firmie) wszystkie możliwe ustawienia i z moich obserwacji wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest takie, jakie podałem w poprzednim poście.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Powiem tak, wypróbowałem już (w dużej firmie) wszystkie możliwe ustawienia i z moich obserwacji wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest takie, jakie podałem w poprzednim poście.
    Ok, Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje.
    Takze pracuje w duzej firmie (ponad 300 kompow), dodatkowo skladam kompy(sporo juz ich zlozylem) i nie zdarzylo mi sie aby byl konflikt tego typu.
    Wychodze z zalozenia, ze skoro na jednej tasmie mozna podlaczyc dwa napedy to czemu nie ...
    Oczywiscie, moze sie zdarzyc, ze jakies dwa specyficzne modele beda sie przyslowiowo "gryzc".

Domyślnie

Tylko jak masz konfliktowe napędy. Zasada jest taka że prędkość na taśmie = prędkości najwolniejszego napędu do niej podpiętego więc dlatego trzeba sie starać aby HDD był osobno. Ostatnio bardzo rzadko zdarza się taka niekompatybilność wśród CD/DVD, z reguły tylko przy starszych napędach/dyskach. Zauważyłem też dziwną prawidłowość - jak sprawdzam kompa kupionego w np. media to z reguły zworki są ustawione na cable select. Przytrafiają się przez to co jakiś czas przy uruchomieniu konflikty - wystarczy na sztywniaka ustawić master/slave i po problemie.

Domyślnie

Jeszcze apropo tych kondensatorów... czasami trafiają się nietypowe napuchnięcia, zaglądając do obudowy komputera można przeoczyć delikwenta Przykład z ubiegłego tygodnia:
    Model zamiast standardowo napuchnąć od góry, zwyczajnie się zes... tzn. narobił pod siebie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    HDD mam podłączonego do 1 kanału i ustawiony jako master natomiast obie nagrywarki (Samsung i LG) podłączone są do kanału drugiego i ustawione odpowiednio - master i slave. Taśmy wymieniłem z tym,że w napędach DVD i CD mam taśmę 40 żyłową a w HDD 80 może zmienić tą w napędach na 80-tkę ?
    Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 01-08-2007 o 12:01
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Valdek_Tychy zobacz w opisie dysku czy czasem nie ma zworkowego ustawienia "single".
    Co do taśm do napędów optycznych to jest (nie wiem czy słuszna) szkoła: CD podłączamy "rzadką" (40), DVD podłączamy "gęstą" (80). Jeśli na taśmie mamy napęd CD i DVD to podłączamy "gęstą". Ja ze swojej strony napisze że raczej wszystko podłączam gęstą i na razie nigdzie problemów nie stwierdziłem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    ... Zasada jest taka że prędkość na taśmie = prędkości najwolniejszego napędu do niej podpiętego więc dlatego trzeba sie starać aby HDD był osobno....
    tylko w momencie kiedy przegrywasz dane między takimi urządzeniami podpiętymi na 1 taśmie. W innym przypadku dysk działa ze swoją nominalną prędkością, nie zważając na wolny CD-ROM podpięty do drugiego kanału.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowski_marci Zobacz posta
    tylko w momencie kiedy przegrywasz dane między takimi urządzeniami podpiętymi na 1 taśmie. W innym przypadku dysk działa ze swoją nominalną prędkością, nie zważając na wolny CD-ROM podpięty do drugiego kanału.
    Oj, żebyś się kiedy nie zdziwił... Nie róbmy offtopa z wątku Valdka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Trochę offtop...

Możesz podać źródło tej rewelacji? Sam przeszedłem z proca jednordzeniowego z większym taktowaniem na proc dwurdzeniowy z mniejszym taktowaniem i widzę potężną różnicę w pracy systemu - i nie jest to autosugestia marketingowa
    Widzisz różnicę w pracy, bo to jest nowszy i lepszy procesor. Samo rozwiązanie procesora daje przyspieszenie.
    W windowsie xp, widzisz 2 procesory, tylko że system nie rozdziela zadań na 2 rdzenie. Robi to dopiero vista. I tutaj jest jej przewaga. Windos xp rozdziela pracę tylko na dwa procesory, a nie rdzenie, tyle że musi być program napisany odpowiednio. Ja np. używam autocada i mogę w nim zmienić ustawienia na pracę z dwoma lub z jednym procesorem. Zmiana nie dotyczy rdzeni. Robiłem przymiarkę do przejścia na procesor z dwoma rdzeniami, ale wychodzi na to, że trzeba mieć do tego vistę, aby w pełni to wykorzystać. Ale vista to będzie bardzo dobry system za 2 lata, jak będzie sevice pack co najmniej nr 2.
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów