Close

Strona 209 z 371 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 081 do 2 090 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Kiedyś myślałem, że dla mnie dobrym zestawem 2 stałek, będzie na apsc 21 i 70 (w Pentaxie) kiedy wlazłem okazyjnie w NX, okazało się, że ideałem jest 16+30. Kupiłem też 45, ale szybko się pozbyłem, bo ta ogniskowa jak dla mnie do niczego a i trzecie szkło do małego zestawu to było już za dużo. Choć zdecydowanie częściej focę trzydziestką, to 16 mm uważam za niezbędne.Wszystko się mieści do małego saczka. Choć powiem, że Pentax K-5 z dwoma limitedami też wchodzi do baaaardzo małego i poręcznego saczka. Ale waga już daje o sobie znać. Szczególnie w podróży.
    <a href="http://www.flickr.com/photos/133295965@N06/albums/">ALBUMY TEMATYCZNE</a>
    <a href="https://www.facebook.com/FotografiePlockaGrzegorzPiaskowski/">Facebook</a>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    że się wtrącę jako przygodny przechodzeń; gdzie tu logika ? przecież z założenia fotografia bezlustrami ma generować oszczędności objętości i ciężaru posiadanego sprzętu....
    W przypadku NXów w zestawie z naleśnikami tak właśnie jest - mniejsza objętość i masa wciąż jest spełniona w porównaniu do jednej lustrzanki z trzema stałkami. Mało tego wcale nie jest drożej jeżeli ktoś nie celuje w topowe korpusy..

Logika jest ...

Domyślnie

że się wtrącę jako przygodny przechodzeń; gdzie tu logika ? przecież z założenia fotografia bezlustrami ma generować oszczędności objętości i ciężaru posiadanego sprzętu....
    O chęci posiadania wiedzą producenci i bajdurzą o oszczędnościach różnej maści, a dobrze wiedzą że zabaweczki pójdą niezależnie od bajek.Ba, może nawet bardziej, bo kupujący bardziej będzie pragnął posiadać tak oszczędzający kręgosłup, bo przecież nie portfel system.
    Ale w sumie 3 puszki z podpiętymi obiektywami na stałe, to bezsprzeczna wygoda jest.

Domyślnie

Przeglądam właśnie fotki z zimowej wycieczki do Zakopanego.
    Mojemu NX30 tak się zagrzała matryca, że śnieg stopniał niestety .
    Widoczek z 16/F2,4 od strony Gubałówki na Giewont

Tak dla przykładu bo wydaje mi się, że tu widać to inne oddanie perspektywy a i niemożliwy do uzyskania kadr w przypadku 30 stki.
    Bardziej takie rzeczy widać na dużym ekranie.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof_BB ; 20-05-2016 o 13:14

Domyślnie

Te trzy aparaty z trzema obiektywami zamocowanymi do nich, plus ze dwa naleśniki, akumulatory zapasowe i ew. większa lampa SEF42A, spokojnie mieszczą się w torbie na ramię (nie wyglądającej na fotograficzną), i jest to mniejsze i lżejsze niż torba z lustrzanką z gripem + 2-3 obiektywy. W razie potrzeby sięgam po właściwy aparat zamiast manipulować obiektywami. Na jakąś lajtową wycieczkę jak znalazł. A przecież zawsze można to ograniczyć do jednego naprawdę niewielkiego aparatu z niewielkim obiektywem, jeśli jest taka potrzeba.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Archi - w Nikonie brałem D90 z Sigmą 70-200, D80 z Tamronem 17-50...
    Teraz biorę NX500 z 16-50pz... Ogniskowa trochę mniejszego zakresu, ale MPix więcej, więc skutek podobny.

To odnośnie porównania bezpośredniego. Kto chętny porównać oba zestawy wagowo, gabarytowo, zakresem obrazu (uwzględniając ogniskowe oraz ilości pikseli)? Wagowo i gabarytowo - masakra.

Mała dygresja. Porównując NX500 z dowolnym kompaktem (no są z matrycą FF, ale cena i ograniczenia ogniskowych), to NX500 nie daje najmniejszych szans na porównanie.
    Porównując z dowolnym bezlusterkowcem - śmiem twierdzić - że większości z nich także nie daje szans na porównanie.

Wracając do meritum.
    Teraz jeszcze mam wybór - jeśli chcę - mogę podobnie jak @Puch24, wziąć drugie body - NX1000 w moim wypadku, z dowolnym szkłem, które posiadam, żeby oszczędzić na czasie. Mało tego... Mogę wziąć jeszcze sporo obiektywów... Mało tego, mogę wziąć te z mocowaniem Nikona, które posiadam... i sprawdzić i maksymalne możliwości
    Dopiero na matrycy Samsunga wszystkie obiektywy "nabrały kolorów"
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

nie no, rozumiem .... sam podczas fototripów targam dwie puchy ..... aż się ludzie dziwnie na mnie patrzą ....... ; ale żeby trzy ? to ja już wolę dwie większe
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 20-05-2016 o 19:53

Domyślnie

Hahaha.
    Poczytaj Benno Wundshamer
    On obsługiwał 5 słownie PIĘĆ APARATÓW, zawieszonych na sobie.
    Sam na ślubie kolegi miałem zawieszone trzy...
    Benno Wundshamer miał trochę łatwiej - elektronika swoje waży, kliszowe lustrzanki są wyraźnie lżejsze. No i w czasach kliszy... Taki "uniwersalny zestaw" wydawał się bardzo usprawiedliwiony.

16-35-85 dla DX wydaje się kompletnym rozwiązaniem. 24-50-135 dla FX.
    Albo 16-50 i 50-150 i coś stałego jasnego dla DX. 24-70 i 70-200 plus coś stałego jasnego dla FX. Czyli oprócz dwóch "obowiązkowych zoomów", coś stałego - ulubionego.

Biorąc pod uwagę jakość, różnorodność oraz ilość stałek Samsunga... Aż się prosi, żeby do każdej zapiąć jakieś body
    10 fish , 16 , 20 , 30 , 45 3d , 60 macro , 85/1.4 ... Zestaw doskonały. Każdy świetny. Każdy obiektyw inny. Mając wszystkie - nie wiedziałbym - które ze sobą zabrać? Mając kilka z nich - także nie wiem
    Ostatnio edytowane przez FelTom ; 20-05-2016 o 20:56
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Brak wyboru źle a nadmiar? Też źle

Domyślnie

Zdecydowanie wolę tę drugi problem
    Zakupiłem pokrowce neoprenowe do paska na "naleśniki". Problem jest taki, że teraz potrzebuję naprawdę wąskiego paska, bo szlufki są naprawdę niewielkie...

Rozwiązałem problem bogactwa obiektywów - stworzyłem kolejny - poszukiwania wąskiego paska
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Strona 209 z 371 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów