Close

Strona 199 z 371 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209249299 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 981 do 1 990 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Porównując do nikonowskiego 55-200 w przypadku samsunga 50-200 (mojego) skuteczność vr jest sporo żeby nie powiedzieć dużo gorsza.Czy tak jest faktycznie czy to mnie się trafił taki egzemplarz ?
    Faktycznie stabilizacja w obiektywach Samsunga to tak jak napisał puch24 to około 2EV więc bez szału
    pamiętaj że 50-200 nie jest "wybitny" optycznie i obraz jest trochę mydlany.

Porównanie autofocusa NX500 i NX30/NX300

ksh
    Gość

Domyślnie

50-200mm jak się trafiały po 500-600zł to była okazja i zakup miał sens, ja ten obiektyw porównuje do nikonowego 50-200VR, podobnie słaby.
    Ogólnie ceny obiektywów samsung nx obecnie zniechęcają, a jeszcze pół roku temu można było zrobić zapasy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    Testowałem z NX300 i NX500, w obu wypadkach słabiutko ale po części to wina braku wizjera a co za tym idzie punktu podparcia a po części słabej wydajności układu stabilizacji. W trybie 1 w ogóle nie widzę różnicy, a w trybie 2 coś tam pomaga ale niewiele.
    czyli mój obiektyw nie odbiega od normy

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Faktycznie stabilizacja w obiektywach Samsunga to tak jak napisał puch24 to około 2EV więc bez szału
    pamiętaj że 50-200 nie jest "wybitny" optycznie i obraz jest trochę mydlany.
    Porównanie autofocusa NX500 i NX30/NX300
    zdaję sobie sprawę,że nie jest to szkło na poziomie np. nikonowskiego 80-200 f/2,8 i nie oczekiwałem od niego wybitnych wyników,z drugiej strony po pstryknięciu pierwszych fotek stwierdzam,że tragedii nie ma

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    50-200mm jak się trafiały po 500-600zł to była okazja i zakup miał sens, ja ten obiektyw porównuje do nikonowego 50-200VR, podobnie słaby.
    Ogólnie ceny obiektywów samsung nx obecnie zniechęcają, a jeszcze pół roku temu można było zrobić zapasy.
    ceny obecnie są jakie są, samsung namieszał tym zaprzestaniem produkcji.Do niedawna można było bez większego problemu kupić 50-200 w cenie jaką podałeś powyżej ale teraz już nie a używek nie ma nawet jak na lekarstwo.Pojawiło się trochę nowych (nie wiem skąd) mnie udało się kupić za 980 zł. a zaraz po tym sklep podniósł cenę o 200 zł. tak że nie jest jeszcze tak źle.

trochę pobawiłem się tym obiektywem w fotografowanie z bliska nie dużych przedmiotów i oto jeden z efektów (zmniejszony bez wyostrzania)

Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 19-03-2016 o 18:42 Powód: dodanie zdjęcia
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Bardzo mi się podoba to Twoje zdjęcie. Bardzo. Światło, barwy. Jeszcze pszczółka na deser. W przenośni rzecz jasna.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Bardzo ładne!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Zastanawiam sie nad zmiana 5n na nx300
    Czy ktos z Was mógłby porównać te aparaty z autopsji? interesuje mnie m in AF...
    5D
    X-E1
    COOLPIX A

Domyślnie

Świetne te zdjęcie a ja tam widzę nawet dwie pszczółki.

Domyślnie

Poradźcie mi dobrzy ludzie w sprawie kupionego przeze mnie szkiełka 50-200.Jak skuteczne jest tam VR bo niby u mnie działa ale ...... no właśnie,nie do końca jestem zadowolony ze skuteczności.Porównując do nikonowskiego 55-200 w przypadku samsunga 50-200 (mojego) skuteczność vr jest sporo żeby nie powiedzieć dużo gorsza.Czy tak jest faktycznie czy to mnie się trafił taki egzemplarz ?
    Ja raczej nie używam OIS - dawniej nie było to i dziś mi nie potrzebne
    Reguła 1/f + współczynnik działa zawsze pewnie (NX30 nawet ma możliwość wybrania takiej opcji) - OIS nie zawsze działa,
    poza tym jeżeli coś się rusza to jest kwestia bezwładności lub ucieczki płaszczyzny ostrości z pow. matrycy - to musi wpływać na pogorszenie ostrości.

Co do różnic w OIS to oczywiście teoretycznie powinny istnieć takowe choćby z tej przyczyny, że lekki korpus trzymamy w ręce mniej stabilnie niż ciężki klocek.
    Z drugiej strony nie ma tu wstrząsu od lustra to mniej do stabilizowania - skoro mamy inny punkt wyjściowy to na logikę skuteczność musi być mniejsza.

Jestem ciekaw jak się ma wersja III do II pod względem ostrości.
    Moja dwójka czasem na 200 mm w przypadku dalszych obiektów potrafi zamydlić i to nie z powodu OIS bynajmniej.
    Natomiast z bliska jest ładnie.

Fajna fota Ci wyszła.
    Ja nie miałem ostatnio okazji do użycia zooma wiec z wakacji OISowa fota z ręki wieczorem:
    Można ją dopracować w kwestii odszumiania ale mi się nie chciało nie jest tego warta - tylko taki przykład, że wieczorem stabilnie się da.

No a teraz z powodu pogody pozostało mi siedzenie w domu i dla zabawy sportretować kiciaka:

Skoro już zapiąłem to szkiełko to tak z nudów zabrałem się za testy filmowania w ...3D ..
    Chyba będę miał nowe hobby Co się będą plazma i okulary 3D marnowały.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof_BB ; 21-03-2016 o 12:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d_oldschool Zobacz posta
    Zastanawiam sie nad zmiana 5n na nx300
    Czy ktos z Was mógłby porównać te aparaty z autopsji? interesuje mnie m in AF...
    Domyślam,że chodzi Ci o D5100 bo taki masz w stopce. Miałem przez pewien czas nikona d5100 z obiektywem 18-105 i 50 mm f-1,8. W moim odczuciu AF nikona działał nieco sprawniej niż w nx300,był szybszy.W porównaniu z nx300 d5100 ma tą zaletę,że ma wizjer a dla kogoś (w tym wypadku ja)kto kilkadziesiąt lat fotografował lustrzankami przestawienie się na aparat bez wizjera jest ciężkie,dlatego też dokupiłem nx20.Z drugiej strony nx300 ma lepszy obrazek,lepiej działa w wyższych iso,ma lepszy jakościowo film fullHD no i jest mniejszy gabarytowo.

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Jestem ciekaw jak się ma wersja III do II pod względem ostrości.
    Moja dwójka czasem na 200 mm w przypadku dalszych obiektów potrafi zamydlić i to nie z powodu OIS bynajmniej.
    Natomiast z bliska jest ładnie.
    Tak naprawdę z powodu najpierw dwutygodniowej grypy a potem syfiastej pogody nie miałem możliwości wypróbować swojego obiektywu więc trudno wypowiadać mi się co do jakości zdjęć bo ich za mało zrobiłem.Jak narazie wydaje się dość dobrze a w każdym bądź razie nie zawodzi moich oczekiwań co do jakości.

Ciekawa sprawa mi się przytrafiła.Nie wiem czy obiektyw taki przyszedł do mnie a ja tego nie zauważyłem choć szczerze wątpię abym przeoczył coś takiego.Kilka dni temu na pierścieniu mocowania filtra od strony zewnętrznej zauważyłem niewielkie pęknięcie.Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem filtr marumi i wkręciłem go.Fakt wkręcał się dość ciasno ale bez większych problemów dał się wkręcić,nie zablokowało go.Miałem założoną osłonę p.słoneczną więc ten fragment pierścienia był zasłonięty i nie widziałem czy coś się zrobiło.Czy jest możliwe,że pod wpływem wkręconego filtra mogło to pęknąć?
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Z drugiej strony nie ma tu wstrząsu od lustra to mniej do stabilizowania
    Tylko, że to się ujawnia przy fotografowaniu z dłuższymi czasami (od sekundy w górę) a stabilizacja wtedy osiąga kres swoich możliwości, nawet najlepsza.

Domyślam,że chodzi Ci o D5100 bo taki masz w stopce.
    Sony NEX-5N

Czy jest możliwe,że pod wpływem wkręconego filtra mogło to pęknąć?
    Bardzo prawdopodobne, dlatego ja nie wkręcam na siłę jak mam do czynienia z plasticzakami. Sklej póki trzyma się kupy, byle nie cyjanoakrylem bo wyżre plastik.
    Ostatnio edytowane przez Schwefel ; 21-03-2016 o 19:32

Strona 199 z 371 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209249299 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów