Faktycznie stabilizacja w obiektywach Samsunga to tak jak napisał puch24 to około 2EV więc bez szału
pamiętaj że 50-200 nie jest "wybitny" optycznie i obraz jest trochę mydlany.
Porównanie autofocusa NX500 i NX30/NX300
Szukaj
Faktycznie stabilizacja w obiektywach Samsunga to tak jak napisał puch24 to około 2EV więc bez szału
pamiętaj że 50-200 nie jest "wybitny" optycznie i obraz jest trochę mydlany.
Porównanie autofocusa NX500 i NX30/NX300
50-200mm jak się trafiały po 500-600zł to była okazja i zakup miał sens, ja ten obiektyw porównuje do nikonowego 50-200VR, podobnie słaby.
Ogólnie ceny obiektywów samsung nx obecnie zniechęcają, a jeszcze pół roku temu można było zrobić zapasy.
czyli mój obiektyw nie odbiega od normy
zdaję sobie sprawę,że nie jest to szkło na poziomie np. nikonowskiego 80-200 f/2,8 i nie oczekiwałem od niego wybitnych wyników,z drugiej strony po pstryknięciu pierwszych fotek stwierdzam,że tragedii nie ma
ceny obecnie są jakie są, samsung namieszał tym zaprzestaniem produkcji.Do niedawna można było bez większego problemu kupić 50-200 w cenie jaką podałeś powyżej ale teraz już nie a używek nie ma nawet jak na lekarstwo.Pojawiło się trochę nowych (nie wiem skąd) mnie udało się kupić za 980 zł. a zaraz po tym sklep podniósł cenę o 200 zł. tak że nie jest jeszcze tak źle.
trochę pobawiłem się tym obiektywem w fotografowanie z bliska nie dużych przedmiotów i oto jeden z efektów (zmniejszony bez wyostrzania)
Bardzo mi się podoba to Twoje zdjęcie. Bardzo. Światło, barwy. Jeszcze pszczółka na deser. W przenośni rzecz jasna.
Bardzo ładne!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Zastanawiam sie nad zmiana 5n na nx300
Czy ktos z Was mógłby porównać te aparaty z autopsji? interesuje mnie m in AF...
5D
X-E1
COOLPIX A
Świetne te zdjęcie a ja tam widzę nawet dwie pszczółki.
Ja raczej nie używam OIS - dawniej nie było to i dziś mi nie potrzebne
Reguła 1/f + współczynnik działa zawsze pewnie (NX30 nawet ma możliwość wybrania takiej opcji) - OIS nie zawsze działa,
poza tym jeżeli coś się rusza to jest kwestia bezwładności lub ucieczki płaszczyzny ostrości z pow. matrycy - to musi wpływać na pogorszenie ostrości.
Co do różnic w OIS to oczywiście teoretycznie powinny istnieć takowe choćby z tej przyczyny, że lekki korpus trzymamy w ręce mniej stabilnie niż ciężki klocek.
Z drugiej strony nie ma tu wstrząsu od lustra to mniej do stabilizowania - skoro mamy inny punkt wyjściowy to na logikę skuteczność musi być mniejsza.
Jestem ciekaw jak się ma wersja III do II pod względem ostrości.
Moja dwójka czasem na 200 mm w przypadku dalszych obiektów potrafi zamydlić i to nie z powodu OIS bynajmniej.
Natomiast z bliska jest ładnie.
Fajna fota Ci wyszła.
Ja nie miałem ostatnio okazji do użycia zooma wiec z wakacji OISowa fota z ręki wieczorem:
Można ją dopracować w kwestii odszumiania ale mi się nie chciało nie jest tego warta - tylko taki przykład, że wieczorem stabilnie się da.
No a teraz z powodu pogody pozostało mi siedzenie w domu i dla zabawy sportretować kiciaka:
Skoro już zapiąłem to szkiełko to tak z nudów zabrałem się za testy filmowania w ...3D ..
Chyba będę miał nowe hobbyCo się będą plazma i okulary 3D marnowały.
Ostatnio edytowane przez Krzysztof_BB ; 21-03-2016 o 12:45
Domyślam,że chodzi Ci o D5100 bo taki masz w stopce. Miałem przez pewien czas nikona d5100 z obiektywem 18-105 i 50 mm f-1,8. W moim odczuciu AF nikona działał nieco sprawniej niż w nx300,był szybszy.W porównaniu z nx300 d5100 ma tą zaletę,że ma wizjer a dla kogoś (w tym wypadku ja)kto kilkadziesiąt lat fotografował lustrzankami przestawienie się na aparat bez wizjera jest ciężkie,dlatego też dokupiłem nx20.Z drugiej strony nx300 ma lepszy obrazek,lepiej działa w wyższych iso,ma lepszy jakościowo film fullHD no i jest mniejszy gabarytowo.
Tak naprawdę z powodu najpierw dwutygodniowej grypy a potem syfiastej pogody nie miałem możliwości wypróbować swojego obiektywu więc trudno wypowiadać mi się co do jakości zdjęć bo ich za mało zrobiłem.Jak narazie wydaje się dość dobrze a w każdym bądź razie nie zawodzi moich oczekiwań co do jakości.
Ciekawa sprawa mi się przytrafiła.Nie wiem czy obiektyw taki przyszedł do mnie a ja tego nie zauważyłem choć szczerze wątpię abym przeoczył coś takiego.Kilka dni temu na pierścieniu mocowania filtra od strony zewnętrznej zauważyłem niewielkie pęknięcie.Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem filtr marumi i wkręciłem go.Fakt wkręcał się dość ciasno ale bez większych problemów dał się wkręcić,nie zablokowało go.Miałem założoną osłonę p.słoneczną więc ten fragment pierścienia był zasłonięty i nie widziałem czy coś się zrobiło.Czy jest możliwe,że pod wpływem wkręconego filtra mogło to pęknąć?
Tylko, że to się ujawnia przy fotografowaniu z dłuższymi czasami (od sekundy w górę) a stabilizacja wtedy osiąga kres swoich możliwości, nawet najlepsza.
Sony NEX-5N
Bardzo prawdopodobne, dlatego ja nie wkręcam na siłę jak mam do czynienia z plasticzakami. Sklej póki trzyma się kupy, byle nie cyjanoakrylem bo wyżre plastik.
Ostatnio edytowane przez Schwefel ; 21-03-2016 o 19:32
Skontaktuj się z nami