Close

Strona 208 z 371 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 071 do 2 080 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    Natomiast nie wiem czy można mówić o efekcie "WOW" - ja prawdziwy efekt "WOOOOW" miałem po zakupie rewelacyjnego 30/2, być może dlatego 16/2,4 już aż tak nie rzucił mną o glebę - po prostu rozszerzył mi (dosłownie) horyzonty Natomiast jakość obrazka jest bardzo dobra, zupełnie nieporównywalna do kita.
    A mi jakoś przypada do gustu perspektywa z tej ogniskowej - plany się oddalają na pełnym otworze zdjęcia zyskują na plastyce.
    30/F2 takiego efektu nie daje - ot taki standard jak 50 mm z Zenita czy innej lustrzanki analogowej przymknięte do F2,8.
    Poza tym dużo więcej mieści w kadrze - we wnętrzach 30/F2 nie ma startu.
    Poza tym więcej głębi ostrości a więc do portretu gorzej niemniej z uwagi na perspektywę kilka fajnych lekko "przerysowanych" portretów i tym naleśnikiem zrobiłem.
    Niesamowite jest też to jak blisko obiektu można ostrzyć tym szkiełkiem.

Jak się człowiek przyzwyczai do tych maleństw to potem większy obiektyw zakłada z bólem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Jak się człowiek przyzwyczai do tych maleństw to potem większy obiektyw zakłada z bólem...
    co racja to racja,u mnie 30-tka praktycznie nie schodzi z korpusu.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

I u mnie tak było zanim kupiłem 16stkę. Teraz często mam dylematy 16, 30 czy 45...
    Chyba będzie trzeba dokupić korpus.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    A mi jakoś przypada do gustu perspektywa z tej ogniskowej - plany się oddalają na pełnym otworze zdjęcia zyskują na plastyce.
    30/F2 takiego efektu nie daje - ot taki standard jak 50 mm z Zenita czy innej lustrzanki analogowej przymknięte do F2,8.
    Poza tym dużo więcej mieści w kadrze - we wnętrzach 30/F2 nie ma startu.
    Poza tym więcej głębi ostrości a więc do portretu gorzej niemniej z uwagi na perspektywę kilka fajnych lekko "przerysowanych" portretów i tym naleśnikiem zrobiłem.
    Niesamowite jest też to jak blisko obiektu można ostrzyć tym szkiełkiem.

Pełna zgoda Krzysztof_BB. Tytułem wyjaśnienia - pisząc, że aż takiego wooow u mnie nie wywołał bynajmniej nie miałem na myśli nic złego. Szkiełko jest świetne, bardzo fajnie podkreśla pierwszy plan, ładnie ostrzy, no i we wnętrzach "robi robotę". Dlatego też się na nie zdecydowałem No ale wiadomo - nie ma co porównywać obiektywów o różnych przeznaczeniach, a z taką sytuacją mamy tu do czynienia

Żeby to ująć w jednym zdaniu - oba szkiełka są małe, lekkie, ostre, relatywnie jasne i z całą pewnością - godne polecenia, rzecz w tym kto jakich ogniskowych używa. U mnie oba sprawdzają się wyśmienicie
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Gdy nie miałem PZ16-50, o wiele częściej używałem 2,4/16. Teraz chyba lenistwo przeważa.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Rozumiem Cię Puch24 taka argumentacja do mnie coraz bardziej przemawia, dlatego też znów wróciłem do rozważań nad zakupem 45/1,8 - pewnie, manualne szkła są świetne, ale miło sobie życie ułatwiać
    A zestaw w postaci 16, 30 i 45 pokrywa w 101% moje zapotrzebowanie na ogniskowe
    ---
    Sprzętowy heretyk

ksh
    Gość

Domyślnie

Rozwiązaniem jest posiadanie dwóch aparatów z 16mm i 45mm
    Swego czasu można było kupic NX300 same body po 450zł i NX3000 po 300zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Swego czasu można było kupic NX300 same body po 450zł i NX3000 po 300zł.
    Cytując klasyka: "To se ne vrati..." - niestety Nawet jeśli pogłoski o przejęciu rozwiazań NX przez Nikona potwierdziłyby się jakimś cudem, to chyba na wszystko inne można by było liczyć, ale nie na niskie ceny, czyż nie? Niech cieszą sie ci, którzy skorzystali, bo jest się czym cieszyć
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Używam aż trzech (!): NX300 z PZ16-50, NX20 z 50-200 i NX2000 z FishEye 10 mm. Poza tym, czasem któryś z obiektywów wymieniam na którąś ze stałek. Żałuję, że nie mam 60-tki makro.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Używam aż trzech (!): NX300 z PZ16-50, NX20 z 50-200 i NX2000 z FishEye 10 mm. ..........................
    że się wtrącę jako przygodny przechodzeń; gdzie tu logika ? przecież z założenia fotografia bezlustrami ma generować oszczędności objętości i ciężaru posiadanego sprzętu....

Strona 208 z 371 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów