Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Domyślnie Domowe studio - wymiary

Witam, to mój pierwszy dzień na forum, więc proszę o wyrozumiałość

Fotografuję od kilku lat (modelki, tylko plener). Aktualnie przymierzam się do budowy domu i jestem za etapie wybierania projektu. Chciałabym to wykorzystać i zaplanować sobie domowe studio fotograficzne (nie będzie komercyjne). Nigdy nie pracowałam ze światłem błyskowym, bardzo lubię światło zastane i chciałabym je wykorzystywać również w domu, ale lampy pewnie też dodam. Fotografie, które wykonuję mają bardziej 'artystyczny', baśniowy styl, pastelowe kolory - jest to dalekie od stylu fashion. Nie są to typowe portrety, ale szersze kadry. Używam pełnej klatki z obiektywem 85mm, ale jeśli będzie trzeba mogę dokupić 50mm.

Mam dwie możliwości zaprojektowania do pomieszczenia na studio (będzie jednocześnie miejsce pracy przy komputerze, więc dochodzi spore biurko):
    - na parterze: szerokość: 3,7m, długość: 6m, wysokość 2,9m. Duże okno tarasowe z boku.
    - na poddaszu: szerokość: 4,5m, długość: 7m, wysokość od 1,6m (kawałek z boku) do 2,6m - mniejsze okno boczne + okno w dachu (da chyba najbardziej naturalne światło?).

Proszę Was o radę co wybrać, jakie są wady i zalety i ewentualnie co zmienić w danej opcji. A może macie jakiś pomysł na idealne wymiary i rozmieszczenie? Jak rozmieścić okna? Czy przez skos na poddaszu jest problem jedynie z ustawieniem lamp z góry, czy chodzi też o gorsze rozchodzenie się światła?

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie rady.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luunaa77 Zobacz posta
    Używam pełnej klatki z obiektywem 85mm, ale jeśli będzie trzeba mogę dokupić 50mm.

- na parterze: szerokość: 3,7m, długość: 6m, wysokość 2,9m. Duże okno tarasowe z boku.
    - na poddaszu: szerokość: 4,5m, długość: 7m, wysokość od 1,6m (kawałek z boku) do 2,6m - mniejsze okno boczne + okno w dachu (da chyba najbardziej naturalne światło?).
    Wydawało mi się, że ogniskową dobiera się zależnie od efektu, na jakim zależy fotografowi
    Pomijasz strony świata i otoczenie, co z tego, że będziesz mieć np. okna przez całą długość pomieszczenia, jak ściana będzie wychodzić na działkę sąsiada obsadzoną w granicy wysokimi i gęstymi "cosiami".
    Stawiałbym na wyższe pomieszczenie, oświetlenie przez okno dachowe może posłużyć jako efektowe, ale chyba częściej Ci się przyda duże, boczne.
    Puszczając wodze fantazji można pomyśleć o połączeniu "ogrodu zimowego" ze studiem, czyli pomieszczenia z przeszkloną ścianą i częścią sufitu, z możliwością dowolnego zasłaniania każdego fragmentu, dokładnie w stylu atelier malarskich, albo czegoś takiego https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atelier_AVU.JPG (to dość spore przejaskrawienie, ale chodzi o ideę).

PS: Pochwal się, sądząc po opisie zdjęcia mogą być ciekawe
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 18-05-2016 o 18:23