Close

Strona 1992 z 2397 PierwszyPierwszy ... 992149218921942198219901991199219931994200220422092 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19 911 do 19 920 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Gdzie są takie skały? To chyba nie w Polsce?
    Nie, nie w Polsce, ale blisko, to Panska Skala w miejscowości Kamenicky Senov, Czechy rzecz jasna.

Z12

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    A tak po starej znajomości, za te wszystkie wspólnie wypite piwa, za te wspólne wieczory spędzone przy pieśniach i bałałajce, nie przyłożyłbyś oka do aparatu z E35 i nie posłuchał, czy tam coś brzęczy? A?
    Owain, u mnie wszystkie szkła z OSS, ale i bez stabilizacji też, są ciche. Musze przyłożyć ucho do obudowy, żeby cokolwiek słyszeć, a jest to i tak dźwięk ogniskowania tylko.
    Ostrość łapią oba bez problemu E50 nieco ostrzejszy jest, ale to wiadomka, jak porównywałem z Z55, to E50 nadal był ostrzejszy.
    CA wyłazi, ale nic z czym by sobie suwaki w LR nie poradziły.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dzięki, Doktorze Zdyboo, za poradę kozetkową
    Chyba faktycznie nieco głośniejsze OSS nie jest tak głośne, aby miało być wadą albo zapowiedzią rozsypania się obiektywu. Od 10 lat sypiam w stoperach, bo mam wyczulony słuch, czyli paranoik wyszedł
    Co do ostrości, to znów moja wina, tj. nieznajomość działania a6000. Otóż błędnie przyjąłem, że obszar ostrzenia "środek" ostrzy w środku obrazu (choć niby tak stoi w instrukcji i tak podpowiada zdrowy rozsądek). Otóż ostrzy tylko wewnątrz owego kwadracika, ale niekoniecznie w jego środku. Ba, na planszach BF-FF wręcz z bliższego skraju. Ale na elastycznym punktowym small już jest git
    A w temacie CA to wiedziałem jak jest, no a E35 nie jest obiektywem do zdjęć tablic BF-FF na 1.8

Czyli dzień wolny spędzony w zamknięciu z nowym szkłem nie wpływa dobrze na psychikę. Trzeba szkło wyprowadzić na spacer, zwłaszcza że gabarytowo super (nieznacznie od złożonego kita dłuższe) i mieści się do lowepro30.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Ja chyba ślepy jestem bo i sample i Święte Tabelki mówią, że 16-70 wcale nie lepszy od Pezeta (no jeśli o ostrość idzie, bo może kontrast czy barwa faktycznie lepiej, ale to chyba idzie skorygować).
    pisałem to już wcześniej... z ostrością też jest lepiej. tabelki nie zawsze są wiarygodne, a sample z różnych puszek też się różnią. ja wiem, jakie miałem fotki z pezeta, z 18-55, a jakie mam teraz.
    pozatym, chyba nie wierzysz, ze obiektyw za 400 zł da taki sam obrazek jak szkło za 10 razy tyle ?
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Niestety NEXy, a i ich następcy mistrzami precyzji jeżeli chodzi o AF nie są. Hybrydy, punkty krzyżowe, najszybsze AF w galaktyce, a i tak jak w ramce jest więcej tła niż pierwszego planu, to trzeba ręcznie dopomóc tym wszystkim bajerom, bo inaczej ostrość będzie na tło. W lustrach też miałem ramki, ale jak trzeba było, to AF łapał na patyku, a nie na nieskończoności. Można się jednak nauczyć z tym żyć.

Testowanie szkieł to osobna sprawa, to już nie jest możliwość i łatwość jaką daje cyfra, to jest choroba, patologia wręcz. Ja rozumiem, że w czasach bylejakości trudno dać wiarę w marketingowy bełkot, ale nie można przeginać w żadną stronę.

Największy skalny most w Europie, Pravcicka Brana.
    Piwo pite w tej bramie, smakuje lepiej.

Z12
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    pozatym, chyba nie wierzysz, ze obiektyw za 400 zł da taki sam obrazek jak szkło za 10 razy tyle ?
    Różnica jest, ale tak na sucho to ciężko kogokolwiek przekonać. Po prostu szkło trzeba wziąć do ręki i trochę pofocić. Cenowo faktycznie przegięte, bo nie powinno kosztować więcej, jak 600, max 700 dolców. I pewnie tyle kosztuje, tylko Sony dolicza 3 stówki ekstra za niebieski znaczek. Chociaż z drugiej strony świeżo wypuszczane szkła o wcale nie wybitnej jakości startują dziś z poziomu 1200-1500 dolarów, a co lepsze puszki od $3000 w górę. Pewnie się powtarzam, ale lepiej już było.

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Testowanie szkieł to osobna sprawa, to już nie jest możliwość i łatwość jaką daje cyfra, to jest choroba, patologia wręcz. Ja rozumiem, że w czasach bylejakości trudno dać wiarę w marketingowy bełkot, ale nie można przeginać w żadną stronę.
    Czy mógłbyś odrobinę jaśniej?
    A swoją drogą przepiękne tereny. Tak blisko, a tak daleko...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Czy mógłbyś odrobinę jaśniej?
    A co tu wyjaśniać? Ludzie kupują sprzęt i pierwszego popołudnia robią więcej zdjęć testowych niż np. ja przywożę z kilkudniowego pleneru. A jak jeszcze im wyjdzie, że coś jest nie tak, co najczęściej i tak jest spowodowane błędem operatora, to ilość zdjęć jest czterocyfrowa.
    Rozumiem, że sprzęt trzeba przetestować, ale do tego wystarczy kilka zdjęć, a nie uporczywe szukanie dziury w całym.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    A co tu wyjaśniać? Ludzie kupują sprzęt i pierwszego popołudnia robią więcej zdjęć testowych niż np. ja przywożę z kilkudniowego pleneru. A jak jeszcze im wyjdzie, że coś jest nie tak, co najczęściej i tak jest spowodowane błędem operatora, to ilość zdjęć jest czterocyfrowa.
    Rozumiem, że sprzęt trzeba przetestować, ale do tego wystarczy kilka zdjęć, a nie uporczywe szukanie dziury w całym.

Taki już jestem ze wszystkim (tylko przy wyborze żony nie udało mi się cyknąć czterocyfrowej liczby prób)

Domyślnie

Żona zatem cicha jest i spokojnego serca (znaczy, nie brzęczy)

Wasze widoki wszelkie, płaskie i wypiętrzone - piękne!

Mój a6000 śmiga już na całego i w zasadzie zastąpił D7100, a nawet pojedzie ze mną sam na sam na najbliższy wypad
    Używa mi się go bardzo intuicyjnie, kit daje radę (jak na moje potrzeby), z Porstem współpracuje gładko, jakby się znali od urodzenia i nawet bateria trzyma się dobrze.
    Jednym słowem - sielanka Na razie.

Pozdrawiam i życzę wszystkim dobrego dnia!

Domyślnie

Z tymi testami to trochę rozumiem, chce się mieć pewność że szkło nie ma oczywistych wad póki je można zwrócić. Natomiast przeginanie w drugą stronę najczęściej z winy operatorów bywa irytujące
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ja sie pochwale, ze robie sobie przetasowania w szklarni m42.
    Zanabyłem mir1. Fajny. Zobaczę czy sie polubimy.

Jako jednak, ze mam tego za duzo, do rozkolekcjonowania beda heliosy

Strona 1992 z 2397 PierwszyPierwszy ... 992149218921942198219901991199219931994200220422092 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów