Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Question Quantuum DP-300 Quantuum DP-600 - opinie

Szukam czegoś, do robienia zdjęć w plenerze i zastanawiam się nad Quantuum DP-300 albo DP-600 z Batterypack DP-6.
    http://www.quantuum.pl/pl/swiatlo-blyskowe/quantuum-dp
    Ma ktoś? A jeśli tak, to czy może napisać, jak mu się spisuje? No i pytanie o moc. Lepiej dopłacić i kupić mocniejszą lampę, czy 300 wystarczy. Zazwyczaj robię przy przysłonie 1.4, 1.8, 2.8. Rzadko w pełnym słońcu jako overpower the sun. Zależy mi głównie o tym, żeby w plenerze móc do lampy dodać modyfikatory, szczególnie beauty dish z griden.

A jeśli nie Quantuum, to czy jest coś lepszego w podobnym przedziale cenowym?

Będę wdzięczny za każdą opinię.
    Dzięki

Domyślnie

Jakiś czas temu wałkowałem podobny temat. Jest kilka rozwiązań na które warto zwrócić uwagę i w każdym jest jakieś za i przeciw. Ostatecznie wybrałem Jinbei HD600 - przeważyła solidna bateria, HSS i regulacja mocy do 1/128 - to chyba najbardziej bo 600 Ws to spory zapas a jednocześnie mogę zejść z mocą bardzo nisko. Innym kandydatem było Mircopro MQ-400 bo można go dla odmiany zasilać i z aku i z sieci. To dość istotne ale jak dla mnie mniej niż dobra regulacja.
    Dziś zwróciłbym uwagę jeszcze na nFlasha (http://fripers.pl/p/przenosna-lampa-...80a-nice-foto/) bo też ma niezłą baterię i wychodzi taniej od HD. Co prawda moc mniejsza ale pewnie byłby dla mnie w sam raz bo jest jakoś pomiędzy 300 a 600 Ws.
    D7000 + 18-105VR + 50mm f/1.8D + 85mm f/1.8D + Jinbei HD600 + Kilka lamp Yongnuo

Domyślnie

Mam też Jinbei HD600 ze sterowaniem youngnuo 622. Jedyna wada to waga samej lampy. Ze względu na akumulator w lampie zestaw na statywie ma wysoko położony środek ciężkości. W plenerze z dużą octu trochę się gibie i trzeba dociążać nogi.
    Marek

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
    fb, music, portrait

Domyślnie

HD600 nie można zasilać z sieci, tylko z akumulatora, prawda?
    Waga mi nie straszna - lubię dźwigać i jestem przyzwyczajony.
    - Grunia, Dager, jak długo macie te lampy? Co was w nich denerwuje a co jest największym plusem.
    - Ile realnie zdjęć można zrobić przy pełnej mocy?

Ja najbardziej poważnie rozważam DP-600, tylko trochę boję się tego, że aku wystarcza zaledwie na 100 błysków przy pełnym rozkręceniu lampy. Dlatego myślałem ewentualnie o DP-600 i dwóch barretypackach. Co myślicie o tym rozwiązaniu, ma sens, czy tylko mi się wydaje, że ma?
    Jeśli chodzi o Quantuuma, to jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi - regulacja tylko do 1/32 mocy. Przy 600 WS i w pełni otwartej przysłonie (1.8 np.) mogłoby się okazać, że nawet przy minimalnej mocy światła jest za dużo. I co wtedy?
    Ostatnio edytowane przez loveofgaia ; 20-03-2016 o 12:04

Domyślnie

Inna opcja: lampa wyłącznie sieciowa plus zasilacz-generator.

Domyślnie

Lampa działa tylko z akumulatora, a akumulator ładuje się tylko poza lampą.

Jeżeli chodzi o wagę, to waga samej lampy przy jej noszeniu nie stanowi problemu. Problem pojawia się po ustawieniu całości zestawu. U mnie okta 90cm działa jak duży żagiel, który przy wysoko położonym środku ciężkości (ciężka lampa) i długiej dźwigni łatwo jest rozbujać i wywrócić. Trzeba solidnie obkładać nogi statywu, żeby się całość nie wywracała.

Lampę mam od 6 miesięcy, ale nie używam jej zbyt intensywnie - może 10 razy. Do tej pory nie udało mi się wyczerpać akumulatora przy jednym wyjściu. Błysków nie liczyłem, pewnie ponad 100, przy czym w zasadzie niewiele na pełnej mocy. Nad drugą baterią się zastanawiałem, ale na zastanawianiu się skończyło.

Ja wybrałem HD600 i jestem zadowolony - HSS +1/128 przy 600 WS jest OK. 1/32 z Quantuum może dawać za dużo światła.
    Najmniej wygodne jest wyzwalanie. Cały system wyzwalania mam na Yongnuo: 622N TX na aparacie, 622N przy SB800, YN-568, HD600 i na kablu do światłomierza + oryginalny do HD600 do sterowania poziomem lampy.

r_m - lampa z zewnętrznym generatorem jest fajna, gdy zawsze masz asystenta - gdy idziesz sam generator to dodatkowy klocek do noszenia.
    Marek

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
    fb, music, portrait

Domyślnie

Marku, a ile trwa ładowanie tego aku do HD600?

Domyślnie

Niestety, nie mogę odpowiedzieć. Nigdy nie rozładowałem akumulatora do zera. Ze stanu w jakim był po zdjęciach (ciągle 2-3 kreski na wyświetlaczu) i w jakim leżał czekając na kolejne użycie do pełnego naładowania dochodził w 2-3 godziny - też trudno określić - zostawiałem na szafce i po jakimś czasie pakowałem.
    Marek

fb, music, portrait

Domyślnie

Ja mam starszego Quantuuma R+600 DP i w plenerze nigdy nie narzekałem na zbyt dużą moc mimo regulacji do 1/32... wręcz przeciwnie, przy sofcie z gridem brakowało mocy.
    Jeśli chodzi małą baterię, to rozwiązaniem może być zwykły 12V akumulator samochodowy. DP-6 ma wejście 12V. Można też oryginalny aku zastąpić akumulatorkami NiMH (AA, C, D) i przy podobnym rozmiarze i wadze będzie się miało ponad 2x taką pojemność.
    Drugiej oryginalnej baterii nie warto kupować. To bardzo tanie aku o dość małej pojemności, do tego mają bardzo duże samorozładowanie. Czas ładowania baterii do pełna to jakieś 10-16h, przy czym całość nie jest w żaden sposób sterowana, a jedynym zabezpieczeniem jest termik między akumulatorami i naładowanie aku jest rozpoznawane jedynie po temperaturze.

Gdyby nie to, że lampa używana w dużej mierze w pomieszczeniach i zasilana z sieci, to raczej rozglądałbym się za HD600 - mimo takich samych Ws jest mocniejsza (jaśniejsza).
    Aku nie rozładowuje się sam w tydzień, lepsze sterowanie mocą (to w Quantuumie mocno umowne).
    No i nowe Quantuumy mają problemy z wyzwalaniem z wyzwalaczy radiowych. Coś jest nie tak z czułością gniazda.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 20-03-2016 o 18:01
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grunia99 Zobacz posta
    r_m - lampa z zewnętrznym generatorem jest fajna, gdy zawsze masz asystenta - gdy idziesz sam generator to dodatkowy klocek do noszenia.
    Jako osoba mająca okazję korzystania kilka razy z Tronix Explorer potwierdzam, nie jest to zbyt wygodne, ale gdy pytający pisze
    Cytat Zamieszczone przez loveofgaia Zobacz posta
    Waga mi nie straszna - lubię dźwigać i jestem przyzwyczajony
    to proponuję także takie rozwiązanie
    Z drugiej strony są generatory plenerowe (tzn. nie "lampa + gniazdko sieciowe" tylko głowica i generator), ale nie miałem okazji z nich korzystać, moce 400-1200Ws.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni