Ja mam starszego Quantuuma R+600 DP i w plenerze nigdy nie narzekałem na zbyt dużą moc mimo regulacji do 1/32... wręcz przeciwnie, przy sofcie z gridem brakowało mocy.
Jeśli chodzi małą baterię, to rozwiązaniem może być zwykły 12V akumulator samochodowy. DP-6 ma wejście 12V. Można też oryginalny aku zastąpić akumulatorkami NiMH (AA, C, D) i przy podobnym rozmiarze i wadze będzie się miało ponad 2x taką pojemność.
Drugiej oryginalnej baterii nie warto kupować. To bardzo tanie aku o dość małej pojemności, do tego mają bardzo duże samorozładowanie. Czas ładowania baterii do pełna to jakieś 10-16h, przy czym całość nie jest w żaden sposób sterowana, a jedynym zabezpieczeniem jest termik między akumulatorami i naładowanie aku jest rozpoznawane jedynie po temperaturze.
Gdyby nie to, że lampa używana w dużej mierze w pomieszczeniach i zasilana z sieci, to raczej rozglądałbym się za HD600 - mimo takich samych Ws jest mocniejsza (jaśniejsza).
Aku nie rozładowuje się sam w tydzień, lepsze sterowanie mocą (to w Quantuumie mocno umowne).
No i nowe Quantuumy mają problemy z wyzwalaniem z wyzwalaczy radiowych. Coś jest nie tak z czułością gniazda.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami