Szukaj
Nikon Z5, Nikon D610 - Nikkor 85 1.8 G, Tamron 28-75 2.8, Tamron 70-200 2.8 Di VC USD
Miałem: Sony A55, Nikon D7000, Pancolar 50 1.8, Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro, Samyang 85 1.4, Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED, Nikon Nikkor 80-200 2.8 D ED, Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro, Samyang 500mm F8.0
Dziękuję Wszystkim za zaangażowanie w temacie Wybór padł na Tokinę
Tylko nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie Czy możne i czy będzie potrzeba przy tej Tokinie stosowania pierścieni pośrednich czy pomijać ten problem ?
Nikon D50
To zależy od tego jaką skalę potrzebujesz. Jak 1:1 będzie mało, to pierścienie będą potrzebne.
No i całe twoje pojęcie o makro podsumowane w tym zdaniu...
Dla twojej informacji - pierścienie nie są od tego aby uzyskać skalę 1:1.
To widać mało ludzi znasz... Poza tym to samo można powiedzieć o Tamronie czy Nikonie.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skończ trollować.
Jakie pierścienie chcesz używać do Tokiny 100?? Jaką skale odwzorowania uzyskasz i jaka będzie minimalna odległość ostrzenia??
Albo udajesz albo naprawdę taki jesteś. Wiesz np po co i do czego jest PK-13?? Bo ja tego używałem by uzyskać skalę 1:1.
Chłopie tylko Ty napisałeś, że Nikkor 105, Tamron 90 (stary i nowy) są dużo lepsze od Tokiny 100. To jest kompletna bzdura. Za to ja napisałem, że i Nikkor i Tamrony są dobre.
PS Taką radę mam dla Ciebie. Zamiast siedzieć przed kompem i wyrabiać limit nabitych postów, wyjdź na spacer.
Panowie - krótka piłka Nikon Nikorr micro af 100mm/f2.8d czy tokina atx 100?
Im więcej czytam tym większy mętlik.
Miałem Tokinę 100/2.8 i ją sprzedałem. Teraz mam Nikkora. Optycznie Tokina jest fantastyczna. Mnie jednak przeszkadzał zbyt długi wysuwający się tubus, który nota bene chodził zbyt lekko przez co sam się potrafił poruszyć. Tubus to również problem gdy chce się bardzo zbliżyć do fotografowanego obiektu. Nie stosowałem tego obiektywu z pierścieniami, ale zastanawiam się czy chcąc uzyskać skalę 2:1 i więcej nie byłby problem, bo jeszcze bardziej trzeba by było "wejść" w fotografowany obiekt.
Mniej istotnym faktem jest bardzo głośna praca silnika auto focusa Tokiny.
Dla tych, którzy mają ograniczony budżet polecam Tokinę 100/2.8 (uwzględniając spechyfikę mechaniczną tego obiektywu). Tak jak już powiedziałem optycznie jest super. Dla tych, którzy mogą sobie pozwolić na nieco więcej wygody (brak tubusa, niesamowicie cichy silnik auto focusa oraz VR) polecam Nikkora 105/2.8VR.
Nie wiem jak tam w Polsce, ale u mnie za miedzą za Tokinę dałem bodajże €280 podczas gdy za Nikkora €520 - oba w idealnym stanie. Czy warto dopłacać niech każdy sobie sam odpowie. Ja akurat uważam, że warto.
Z Tamronem nie miałem do czynienia, ale nie pamiętam aby gdzieś źle o nim mówiono. Wręcz przeciwnie.
Ostatnio edytowane przez bryk77 ; 20-03-2016 o 05:24
Autor tematu już wybrał Tokinę. Nie powinien być zatem urażony, że poproszę o więcej informacji o Tamronach - w końcu na nich się zakończyło. Z wymienianych w wątku obiektywów korzystałem z Tokiny 100. Świetne szkło ale często potrzebowałem czegoś jeszcze szerszego. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał więcej o wspominanych w wątku Tamronach 90 (ze stabilizacją i bez). Dopłaca się tylko za stabilizację, czy są różnice jakościowe pomiędzy nimi ?
Pozdrawiam, Krzysztof
Starsza wersja jest wyraźnie gorsza na 2.8, na wyższych przysłonach trochę nadrabia dystans, ale całościowo nowsza (przed 2016) wersja jest optycznie lepsza. Stabilizacja działa bardzo dobrze, byłem zachwycony. Aczkolwiek nie mam porównania do odpowiednika ze stajni Nikkora. AF lepszy w wersji VC USD. Jeśli stać cię na dopłacenie do VC USD, to bardzo zachęcam.
Nikon Z5, Nikon D610 - Nikkor 85 1.8 G, Tamron 28-75 2.8, Tamron 70-200 2.8 Di VC USD
Miałem: Sony A55, Nikon D7000, Pancolar 50 1.8, Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro, Samyang 85 1.4, Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED, Nikon Nikkor 80-200 2.8 D ED, Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro, Samyang 500mm F8.0
Dużo przemawia za VC USD. Słusznie zauważyłeś, że to kwestie finansowe spędzają sen z powiek![]()
Pozdrawiam, Krzysztof
Skontaktuj się z nami