Szukaj
Nie żebym coś sugerował, ale w dobie, gdy na rynku jest programik m.in. do cofania liczników w Nikonach, to aparat z drugiej ręki nigdy nie będzie miał pewnego stanu licznika. A raczej stan licznika będzie pewny, ale niekoniecznie zgodny z przebiegiem migawki. Obym się mylił, ale tego nie można wykluczyć.
D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów
Stan licznika moze byc zgodny w 100% ze stanem migawki jesli sie kupuje od zaufanej osoby.
Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 14-03-2016 o 19:10 Powód: liiterowka
Ale ja o cofaniu licznika pisałem w aspekcie nie tego, że każdy z drugiej ręki ma cofany, tylko, że właśnie stanem licznika nie można się sugerować. Skoro jest soft do cofania licznika tak, że nie da się tego wykryć, to jedynym czynnikiem pozwalającym stwierdzić, czy aparat jest do wymiany, czy nie jest właśnie jego stan techniczny (i ewentualne problemy) i to bez względu na to, co pokazuje licznik.
D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów
Wygląd wizualny aparatu a przebieg migawki ,niewiele z tego można wywnioskować.
Dotyczy to aparatów i choćby używanych samochodów z cofniętym licznikiem.
Przykład, biorę aparat na reporterkę, typu rajd, trzaskam w ciągu kilku godzin tysiąc zdjęć seriami, praktycznie w ciągu roku mogę zrobić kilkadziesiąt tysięcy a stan aparatu będzie idealny.
Samochód który jeździ kilkaset kilometrów dziennie autostradą wizualnie nie będzie nosił śladów używania w stosunku do tego który jeździ tylko kilkadziesiąt kilometrów w mieście i co chwilę jest zmiana biegów i używanie pedałów, wytarcia tych elementów będą znacznie większe w stosunku do przebiegu.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
no własnie ja taka fotografia sie zajmuje wyjazdy na przykład 2 razy na miesiąc , zdjęć robie za jednym razem do 2 tysięcy dlatego też tego troche nabiłam przez ostatni rok.
a jakbym miała określić mniej wiecej mój budżet to około 2 tyś (przy sprzedaży sprawnego aparatu i 2 obiektywów ktorego wartość jest max 1400zł w sensie dokładam +/-600)
Skontaktuj się z nami