Opiszę swój problem... Mam D7100 + 3 przyzwoite szkła od 8 do 200 mm + makro + fisha. Fotografuję hobbystycznie w miarę wszystko, ale główny nacisk idzie na architekturę/wnętrza/miasto i studyjne zabawy, powiedzmy coś a la 'produktowe'.
Czego szukam? Czegoś, co da mi użyteczność D7100, tylko o mniejszej wadze i gabarytach. Po wstępnej eliminacji na dpreview moją uwagę przykuł Sony A6000 (choć nei lubię tej firmy). Pytanie: czy to jest to czego szukam? Czy przesiadając się z D7100 nie poczuję się jakbym coś ważnego stracił? Rozumiem, że wizjer jest elektroniczny, rozumiem, że zamiast wygodnych dwóch kółek mam jedno + takie canonowskie kołko z tyłu, ale poza tym?
Możecie się śmiać, ale ważne są dla mnie nawet drobiazgi - jak na przykład linie na matówce Nikona. Nie dotarłem do informacji, czy da się jakoś wyświetlić na ekranie wizjera (jest sztuczny horyzont, ale to zupełnie nie to samo). Zdyboo chyba zwrócił mi uwagę na taki fakt, że kadrując lewym okiem trzeba sobie przysłaniać światło padające z boku - niby nic, a ten, może być upierdliwe...
Od paru dni przeszukuję sieć, ale jeszcze się gubię w nomenklaturze szkieł, możliwościach podpinania, różnych wersji przejściówek... Na przykłąd jak podpiąć szkła Nikona do A6000, jeśli obiektyw nie ma pierścienia przysłony i czym wtedy tą przysłoną sterować. Albo - wiem, że można podpinać obiektywy z mocowaniem A do mocowania E, ale czy wtedy traci się na przykład AFa, czy nie? Widzę, że nei ma obiektywu tak szerokiego jak Sigma 8-16 (z której jestem więcej niż zadowolony), i nie wiem, czy będę mógł ją podpiąć i cieszyć się sterowaniem przysłoną, bo że AF stracę, to wiem. Mam nadzieję, że focus peaking jest naprawdę tak pomocny, jak wygląda...
Czy jest gdzieś jakaś stronka, na której to wszystko opisują jak dla blondyny, od podstaw, bez używania żargonowych skrótów, które mi tylko zaciemniają, zamiast pomóc?
Skontaktuj się z nami